Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Egészséges életmód tudatosan

Csuka György
2017. 10. 20. 11:51:48
Egészséges életmód tudatosan

 

 

Egészsége tudatosan, betegséget nem lehet elkapni!

 

 • Az a kérdés tudod az okokat miért leszel beteg, vagyis miért vagy beteg.
 • Ahogy tudod az okokat, tudatosan alkalmazod a megoldást.

Minden évben publikált statisztika is ezt mutatja, nincs előre lépés az egészségben. 

 

Betegségek helyzete

 

Általánosan azok az emberek kezdenek oda figyelni az életmódjukra, akik már szenvednek valamilyen jellegű betegségben. Nagyon kevés azon emberek száma, akik a megelőzést, prevenciót alkalmazzák. Ha ez nem így lenne, a statisztikák minden évben jobb eredményt mutatnának, e-helyett romlik, vagyis nincs javuló tendencia. Olyan kultúrában élünk, ahol elkerülhetetlen az, hogy valamilyen betegség ne ütné fel a fejét az életünk folyamán.

Miért élnek tovább, miért egészségesebbek az ázsiai országokban élő emberek? Válasz egyszerű: más a kultúrájuk, életmódjuk.

Amiben különböznek tőlünk, az pedig az értékrendjük!  Nekik az egészség áll az első helyen, az egészség megőrzése. Tudatosan testmozgást végeznek, tudatosan olyan ételeket fogyasztanak ami táplál, tudatosan használnak gyógynövényeket, gyógyitalokat, teákat, algákat, ami mind a szervezetnek hasznos.

 

Miért nem tudjuk ezt mi is elfogadni, ami nem működik, azt ne erőltessük! Hiszen elég ha csak körbe nézünk, látjuk mennyi beteg ember van körülöttünk.

Feltételek itt is ugyan úgy adva vannak!  Csak azt az apró változtatást kell megtenni, amit úgy hívnak, értékrend. Mit helyezel az életedben első helyre?

 

 

Egészséges életvitel

 

Az értékrendedet úgy állítod be, az egészség legyen az első helyen, sokkal nagyobb az esélyed van arra hogy megőrzöd az egészséged, vagy a meglévő betegséged pozitív irányba változzon.

A mi kultúránk, értékrendünk másképp alakult ki. Tiszteljük, becsüljük az elfogadott orvoslást, hiszen nap, mint nap, mentenek meg életeket. De a krónikus, terápiás betegségekben, azoktól várunk segítséget, akik ugyanazokban a betegségekben szenvednek.

Hadd mondjak erre egy példát: Te úgy döntesz, az egészséges életmódot választod. Első lépésként testmozgást akarsz végezni, de nem tudod hogy kezdj neki. Felkeresel egy személyi edzőt, egy szakembert, de ez a személyi edző el van hízva. Mennyire fogsz megbízni benne, hiszen ő maga is szenved a formája miatt. Orvosaink ugyan azokban a krónikus betegségekben szenvednek mint a betegek, mert ha nem így lenne, ők is a megelőzést, egészséges életmódot javasolnák.  

Marad az, ami logikus, a kezedbe veszed a sorsod, ami eddig nem hozott változást, a megszokott rosszat megváltoztatod.

 • Első lépésként megváltoztatod az értékrendedet, az első helyre helyezed az egészséged.
 • Ez áldozattal jár! Amit eddig megvontál az egészségedtől, azt mástól fogod megvonni, ami nem vitte előrébb hogy egészségesen éljél. Így éred el, hogy az egészség lesz az első, az értékrendedben. Ennek érdekében mindent alá rendelsz.
 • Azt még nem tudod pontosan hogy fog megvalósulni az hogy egészségesen, egészségesebben élj. Azt viszont tudod, ha csak körbe nézel magad körül, látod mennyien szenvednek különböző betegségekben, azt tudod hogy ha te magad beteg vagy, az elmúlt öt évben milyen változás történt a betegségedben.
 • Összefoglalva röviden:  azt kell tudnod mit nem akarsz! Ahhoz viszont ragaszkodj, amit akarsz! Így megerősödik benned, hogy az egészség lesz az első helyen az életedben.  
 • Nem költségesebb, ha az egészséges életmódot választod, hiszen drágább vissza szerezni, ha vissza tudod. Pár alapszabályt betartasz, már teszel azért hogy sokkal nagyobb esélyed legyen hosszútávon megőrizni, változtatni a jelenlegi egészségi állapotodon.

Kezdjük azzal ami a betegségek 80%-t, előidézi, a rossz táplálkozás, ez is a kultúránk része.

Helytelen táplálkozás

 • Cukrot, cukrot tartalmazó élelmiszereket vedd ki az étrendedből, csökkentsd le minimálisra.  Igen áldozattal jár, a sok finomságot megvonni magunktól, de a rendszeres, éves szintű fogyasztása, lassan, de biztosan, a legtöbb betegség kialakulásához vezet. Cukorról készített film:  orvosok, élelmiszer kutatók, betegek véleménye:  https://www.youtube.com/watch?v=FVx6XxkwyEU&t=136s

Cukor helyett illeszd be az étrendedbe a gyümölcs féléket.

 • Finomított liszt, liszttel készített tészták, pékárúk, (kenyér, zsemle, kifli, péksütemény) ebben a formában a rendszeres fogyasztása a szervezetnek nem hasznos., nem biztosítja az életfeltételeket az egészséges működéshez. Finomított liszt előállításakor a tápanyagok, vitál anyagok jelentős nagy részét eltávolítják, korpát, és a csírát, amire a szervezetünknek szüksége lenne. Korpa, és a csíra, gazdag étkezési rostokban ami szükséges a jó emésztéshez, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban, fehérjékben, ásványi anyagokban. Ezen létfontosságú tápanyagok, rostok hiánya, igen gyorsan szívódik fel, így pont ellentétesen működik, (hasonló tüneteket okoz mint a cukor). A szervezetnek olyan energia forrásokra van szüksége, ami lassan szabályozott formában, hasznosulva szívódik fel a szervezetben. Ellentétben a finomított liszt, gyorsan szívodva, rost hiány, tápanyag hiány miatt, még vitaminokat von el a szervezetből, amire szükségünk lenne. Finomított liszt helyett, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű pékáru.
 • ami úgyszintén mindennap rendszeresen előfordul az étkezésünkben. Nem könnyű feladat jó minőségű sóra cserélni, mivel sok kész élelmiszer só tartalmú, de legalább az otthoni használatra erre váltsuk ki. Kaphatóak már tengeri sóval készített élelmiszerek is. Ez az ásvány úgyszintén fontos a szervezetünknek mindennap. Ezen ne spóroljunk, inkább a jó minőségű változatot válasszuk, hiszen kevésre van szüksége a szervezetünknek, ami az ételeink ízesítésére használunk.  A konyhasó nagy része  nátrium –klorid, ami nem természetes a szervezetünknek, ezért különböző reakciókkal védekezik. Hogy ezt kiürítse, a kiválasztó szerveink folyamatos terhelés alatt állnak, vizet von el az ép sejtekből, hogy ezt elszigetelje, semlegesítse. A károsodott, dehidratált, sejtek viszont elhalnak. Évek múltán, további kristályosodási folyamatok játszódnak le a szervezetben, megjelennek az első tünetek, betegségek. Gondoljuk át logikusan szervezetünkben hol található só? Vérünk, a könnyünk, verítékünk, mind sótartalmú. Jó minőségű sóra szükségünk van, szerepet játszik a szervezetünk optimális működésében. Napi só szükséglet kb 5 gramm.
 • Még lehetne sorolni a rendszeres túlzott zsír, hús fogyasztás mit okoz.
 • Különböző kész élelmiszerek,(ide tartoznak a gyors éttermek is) adalék anyagai, ízesítői, tartósítói, amit a szervezetünk nem ismer fel.

Nem arról van szó hogy ezeket egyáltalán ne fogyaszd. De számold ki, éves szinten mennyit viszel be a szervezetbe abból, ami nem viszi előrébb az egészséged. Számold ki, öt év múlva ez a mennyiség mennyit ront az egészségi állapotodon.

 

Helyes táplálkozás 

 

Helyes táplálkozásról kaphatsz tanácsokat, olvashatsz róla könyveket, cikkeket, mint például ez is amit most olvasol éppen. De ha ezt nem alkalmazod, nem lesz változás az egészségedben, akkor csak szimplán egy olvasó maradsz.

Ez áldozattal jár! Megszokott rosszat lecseréled, ami nagyobb esélyt ad arra, hogy hosszú távon egészséges maradj. Szervezetünk meg fogja hálálni, ha nem azt kapja amit eddig kapott, amitől beteg lett, beteg lesz. Meghálálja a szervezetünk a hasznos tápanyagokat amire szüksége van mindennap.

Így egészségesebb életvitelt alakítunk ki, ami már nem egy megelőzés, hanem megőrzés, hiszen nem kúra szerűen alkalmazzuk. Életmódot alakítottunk ki az értékrendünkben. Egészség az első, ezt tudatosan az étrendünk megváltoztatásával értük el.

Röviden: egészséges táplálkozással, pár év múlva is nagyobb esélyünk van a betegségek elkerülésére, vagy a meglévő betegségek további szövődményeinek kialakulására. 

 

Egészségtudatos táplálkozás, pár fontosabb alapszabálya ami betartható

 

 • rostban gazdag ételek, élelmiszerek
 • megfelelő víz mennyiség, testsúlynak megfelelően
 • tartalmas reggeli, egy példa a sok közül: tojás, sajt, teljes kiőrlésű pékáru, paprika, paradicsom. tartalmas ebéd: ne gyorséttermi hamburger, sült krumpli, akkor inkább gyros tál rizzsel, könnyű vacsora: több zöldséggel, (fent leírtak „helytelen táplálkozás”, alapján tudod mit kerülj)
 • mivel sok savasító étel így is előfordul az étkezésünkben, próbáljuk egyensúlyba hozni a lúgosító élelmiszerekkel
 • italok: teák, víz, gyógyteák, nem a cukrozott üdítők.

 

Életmódváltás – Egészséges életvitelhez

 

Maradsz a régi életmódodnál, nem változtatsz a fő lépésen, az éterendeden, az étkezési szokásaidon, kíméletlenül lecsap valamilyen betegség a szervezetedre. Nem az a kérdés hogy beteg leszel, ez kizárólag csak idő kérdése. Az a kérdés hogy felismered az okokat, hogy miért alakulnak ki betegségek.

Első lépésként, elkezded felépíteni magadban mit eszel, és mit nem fogsz enni. Sok lemondással jár, de fokozatosan azt ami mindennapos volt, pl finomságok, azokat csak heti egyszer add meg magadnak. Egy idő elteltével már nem hiányzik, kitölti az életed az egészséges étrend, tudatosan pótlod pl gyümölcsfélékkel, tápláló tápanyagokkal, nem kalória bombákkal.

Kanyarodjunk vissza az elejére! Miért élnek tovább az ázsiai országikban élő emberek, miért egészségesebbek? Tudjuk más életmódjuk, tudjuk kiegyensúlyozottabb, megtervezettebb az étrendjük. Ez az étrend, amit ők alkalmaznak, azt nálunk már az egészséges éterendek közé sorolják. De akkor miért iktatnak még be az étrendjükbe, különböző gyógynövényeket, gyógyteákat, algákat?

Mert amit mi nasiként viszünk be, és jól érezzük magunkat, azt ők gyógynövényekkel, hasznos teákkal, algákkal oldják meg hogy jól érezzék magukat. Viszont óriási különbség van a kettő között. A nasi, hosszú távon betegségeket okoz, a gyógynövények, teák, algák, megerősítik a kiegyensúlyozott étrendjüket, amivel egészségesebb hosszabb életet élhetnek. Kizárják annak esélyét is, hogy szervezetüket megkörnyékezzék olyan betegségek, ami itt nálunk minden családban megtalálható, és sajnos természetes. 

Megvannak az okok a betegségeinkre. Tudatosan elkezdjük alkalmazni a helyes étrendet, tudatosan beillesztjük az étrendünkbe gyógyító teákat, füveket, hasznos gyümölcs féléket, tudatosan beillesztjük amit itt Magyarországon nem nagyon ismernek, az algákat, ami mind, mind, az egészségünk megőrzésében segít.

Ezt viszont, egy életen át!

Hiszen a rossz életmód, étrend, amivel a betegségek kialakultak, az is a fél életedet kitöltötte, és a betegségek kialakulásához vezetett. Így ha az étrendedre oda figyelsz, az életed hátralévő részét már egészségesebben élheted le.

 

Mozgás – Edzés

 

Az ember genetikailag nem az ülésre fejlődött ki, ami sajnos a munkakörülményeknek köszönhetően, mozgás szegény életmódot teremtett.

Fontos eleme a mozgás is, az egészségünk megőrzésében. Minden korosztály tud találni, megfelelő edzést-mozgást magának, ami megint csak egy elhatározás, mit sorol előre az életébe.

Lehet akár séta, aki jobb erőbe van gyalog túrák, ha a körülmények kötnek az otthonodhoz, otthoni edzés, viszont az időd úgy engedi, akár eljárni edző terembe.

A mozgás ugyan úgy mint a helyes étrend, legyen az életünk része, építsük be az életmódunkba. Szakítsunk időt rá hetente kétszer-háromszor, legalább egy 20-30 percet, napi szinten. Mindegy milyen edzést, vagy mozgást végzel, az legyen rendszeres, ami a legfontosabb hosszú távon tud tartani.

A civilizációs technika fejlődésnek köszönhető az, hogy a mozgás háttérbe szorult, pedig a testünk, pontosan erre fejlődött ki. Az a kérdés, amire a testünk  meglett tervezve, „a mozgásra” annak ellent mondunk, vagy az egészségünk érdekében ezt is előre soroljuk az értékrendünkben. 

 

Étrendkiegészítő –Táplálékkiegészítők szerepe az egészséges életmódban

 

Ha már idáig eljutottál, akkor tudod már hogy az eddigi életmódodban (betegségedben) nem volt igazi áttörő változás. Ha pedig Te előre látó vagy, konkrétan nincs problémád, de látod a környezetedből, felismerted, hogy a megszokott életmóddal esélytelen hogy ne támadjon meg valamilyen kór, vagy betegség.

Nálunk étrend-táplálékkiegészítőknek nevezik azokat a jótékony gyógynövényeket, gyümölcskivonatokat, gyógyteákat, algákat, ami az ázsiai országokban az egészséges étrendbe be van építve. Csak az ő kultúrájukban ez mindennapos, éves szinten annyit fogyasztanak az egészség megőrző vitál anyagokból, mint mi a finomított lisztből, cukorból.

Az éves statisztikai adatok is ezt tükrözik, mely országokban van több beteg?

Csak egy adat a sok közül: Japánba egy főre jutó alga fogyasztás 10kg. Az én adatom 1,7kg alga éves szinten. Cukrot, finomított lisztből készült termékeket, teljesen leszorítottam, teljes kiőrlésűre cseréltem, több zöldség, több gyümölcs.

Étrend-táplálékkiegészítők jelentősége, ebben a témában még nagyon megoszlanak a vélemények. Viszont, mindenkinek szuverén joga véleményt nyilvánítani, ez legyen pozitív, vagy negatív vélemény.

Pozitív véleményt akkor alkotnak, ha jó tapasztalata van az adott témáról, termékről.

Negatív véleményt akkor mondanak, ha ennek az ellenkezője, nem vált be a hozzá fűzött remény, nem tapasztalt semmilyen pozitív változást. Negatív véleményt akkor is hozzá fűznek, ha nem a saját bőrén tapasztalta, hallotta másoktól, szakemberek nem javasolták, külső hírekből következtetett.

Pozitív véleményre ez nem igaz, hogy mások szavaira támaszkodjanak! Pozitív vélemény csak akkor születik, ha saját bőrén tapasztalta. Logikus! Az emberi természet sajnos ilyen, negatív véleményt könnyebben mondanak arra, amit csak hallottak másoktól.

Egyszerű az elmélet!

Addig a pillanatig senki nem alkothat arról véleményt, amit nem alkalmazott, vagy nem próbált ki! (ez legyen beteg, vagy orvos, akár professzor)

De itt is vannak szabályok, amit az én saját tapasztalataimból következtettem le, ezek mind a rossz tapasztalatok.

Lelkesen úgy dönt, szeretne pozitív változást a betegségére, tehát eljut odáig hogy kipróbálja.

Tapasztalatom a következő: kinek nem segít a pozitív változásban!

 • Aki nem szedi! Pedig úgy döntött változást akar, volt ilyen nem is egy.
 • Szedi, de abba hagyja! Általában azért történik meg, mert a környezetében azoktól kapott tanácsot, akiknek nincs tapasztalatuk. Ez a negatív vélemény.
 • Szedi, de csak akkor, ha eszébe jut! Még nem helyezte az értékrendjébe az első helyre, az egészséget. Viszont a telefont otthon hagyja, vissza megy érte.
 • Nem tartja be a szabályokat a mennyiségre vonatkozóan.
 • Víz mennyiséget nem tartja be, ami alapéletforma!
 • A betegségére vonatkozó alapszabályokat, nem tartja be! Egy példa. Ha cukorbeteg és a cukorszínt normalizálódik, lejjebb esik a cukor érték, ne egyenek süteményt, péksüteményt, cukros finomságokat. könnyelműségből. (nem egy ilyen esettel találkoztam)     

Étrend-táplálékkiegészítők, gyógyhatású termékeknek kulcsfontosságú szerepe van az egészség megőrzésben. Nevükben is benne van, azokat a napi szintű hiányzó vegyületeket, vitaminokat, tápanyagokat, vitál anyagokat egészíti ki szervezetünk számára, amit még az egészséges  étrendünkkel sem tudunk biztosítani.

Élő példa, az ázsiai országokban az egészséges étrend mellé, beiktatnak gyógyhatású, egészség megőrző vitál anyagokat.

Mi is több ezer féle lehetőség közül választhatunk, a feltételek itt is adva vannak.

Mivel sok a lehetőség, ezért másképp fejti ki a hatásukat, de a célja mindegyiknek ugyan az, az egészség megőrzése.

Vannak gyógyhatású, egészség megőrző termékek, melyeket kúraszerűen kell alkalmazni, (erre külön fel is hívják a figyelmet), vannak amit rendszeresen alkalmazhatunk.

Amit rendszeresen fogyaszthatunk a mikro-makro algák.

Az algák olyan kiegészítő számunkra, amit Japánban az emberek mindennap fogyasztanak, ezt a statisztika is mutatja, a legtöbb, legmagasabb életkort itt élik az emberek.  

Az algák magas felszívódású tápanyagokban bővelkedik, melyek intenzíven fejtik ki a hatásukat. Mellette tisztítja, méregteleníti a szervezetet,(nem kell tisztító kúra, nehéz fém kivezetést is megoldja), regenerálja a sérült sejteket, antioxidáns hatása magasan a legerősebb, kalcium felszívódása beépülése magasan kiemelkedik, (lásd a csontritkulás tapasztalatok), ez csak egy pár alaptulajdonsága, még lehetne sorolni.   

Mi a titka az algáknak, sokan még csodaszernek is nevezik.

A titok, nem titok! Amiért ennyire hatékonyak, azt a felszívódásának köszönheti. Mivel egysejtűek! Bármi mást viszünk be a szervezetbe, az több sejtű, összetettebb élet forma, nem tud felszívódni ennyire magasan.

Nézzünk egy példát a sok közül:  acerola cseresznye, egy rendkívül jó antioxidáns. De nem egysejtű! Tehát a felszívódása miatt, már nem tudja azt a hatást mint az algáké. Ne is beszéljünk akkor az antioxidáns pirulákról (C-vitamain), aminek a felszívódása elenyészik az acerola cseresznyétől. Izolált, kézzel készített vitaminok hatása, nem tudják fel venni a versenyt a természetes vitaminokkal, vitál anyagokkal.     

 

Betegség nem válogat

 

Egyet kell tudomásul venni, ha megérted a szabályokat, mit kell előre sorolni az életedben az egészséged érdekében, olyan mintha kitöltenél egy ötös lottót. Nyertél! Csak itt hosszú távú egészséget nyertél!

Hiába a pénz, milliomosok is ugyan úgy betegek, nekik a pénz van az első helyen az értékrendjükben. Tehát ha azt mondják pénz kérdése az egészség, akkor a válasz, értékrend kérdése.

Betegségek nem válogatnak, ki milyen színű, milyen vallású, híresség, média sztár, vagy alkalmazott, milyen az anyagi helyzete.

Azzal az életmóddal, amiből kialakult a betegséged az évek alatt, ha ezen az életmódon nem változtatsz, ugyan azok a betegségek maradnak fent az életedben. Ha nem vagy még beteg, vagy nem vagy már beteg, ezt a pár alapszabályt mind alkalmazod, megerősíted magadban hogy jó úton jársz, akkor ezt már tapasztalod is.

Egészséges életmód már tudatosan

 

Sok információt kaptál. Foglaljuk össze röviden azt a pár apró változtatást, ami ha megteszel, nagyobb esélyed lesz az egészségedet megőrizni hosszú távon.

 • Állítsd az értékrendedben az első helyre az egészséget!
 • Helytelen táplálkozást iktasd ki, csökkentsd le. Finomított liszt, finomított lisztből készített termékek, cukor-cukrot tartalmazó finomságok, élelmiszerek, italok, Só- minőségi sóra cseréld
 • Optimális víz mennyiség testsúlynak megfelelően, alapéletforma
 • Építs be az étrendedbe több rosttartalmú élelmiszert, zöldségféléket, gyümölcsöt, magvakat
 • Mozogj rendszeresen hetente többször, testünk a mozgásra lett kifejlődve.
 • Egészséges étrended mellé, használj étrend-kiegészítőket amivel az egészségedet tovább erősíted. Több félét is lehet, hiszen az egészséged  megőrzése a cél, nem a tönkretétele. Itt mindenki maga dönti el mi az, ami előre viszi az egészségét, mi hoz pozitív változást. Én az algákat javaslom, mivel hosszútávon fogyasztható, és rengeteg tapasztalat gyűlt össze az évek alatt azoktól akik már csak emlékként őrzik a betegségüket.
 • A legutolsó, és úgy gondolom hogy ez a legfontosabb. Elkezded alkalmazni tudatosan az apró változtatásokat. Meglátod pár hónapon belül gyökeres pozitív változásokon fogsz keresztül menni. Meghozza a gyümölcsét a sok lemondás, amit már nem is fogsz vissza kívánni. Automatikusan át áll az értékrended az egészségre, mivel jól érzed magad, ezt a jó érzést nem akarod lecserélni már a régi „beteges” fáradt érzésre. 

 

Lelki egészség

 

A betegségek összekapcsolódnak a lelki problémákkal is, ami a betegséged romlásához vezet. Ez lehet a betegséged fájdalmai, szenvedése, kilátástalansága miatt, vagy ellenkező esetben, nem vagy beteg, de a folyamatos stressz miatt betegedsz meg. Algákkal, betegségeddel, lelki problémákkal kapcsolatos kérdésedben szakembertől kaphatsz tanácsot. 

 

 

A betegség az egy állapot, abból az életmódodból alakult ki, amit eddig éltél. A betegség egy jel, hogy változtatnod kell a szokásaidon, ami ezt eredményezte. 

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus