Asztaxanthin másképp működik mint más antioxidánsok

 

Sejtmembrán védelem

 • Az asztaxantin másképpen működik mint általában az antioxidánsok, mivel nem elektronokat ad, hanem elveszi azt a szabad gyököktől. Ez nagy aktivitást és hosszú élettartamot ad nekik a sejtmembránokban.
 • Védi és növeli a mitokondriumokat

Magyarázat A Mitokondriumok fehérjékkel telített energia termelő sejtek (ATP), aminek 2 membránja van. Energiát termelnek, amelynek 85%-át a szervezet oxigén ellátására használja.

 • A kísérletek azt mutatják, hogy az asztaxantin megőrzi és elősegíti a mitokondirumok bioenergia funkcióját. Egy vizsgálatban a kutyák és macskák, asztaxantint szájon át kaptak, amik koncentrálódtak a mitokondriumok membránjain.
 • Az oxidatív stressz túlsúlyosoknál és elhízott embereknél erősebben jelentkezik. Egy kettős vak vizsgálatban 2011-ben, egy csoport túlsúlyos vagy elhízott személy kapott asztaxantint
  (5 mg/nap) három héten át, míg a kontroll csoport normál testsúlyú nem kapott. Az asztaxantin csoport esetén a sejtmembránt károsító szabad oxigén gyök jelentősen  csökkent.
 • Általánosságban az asztaxantin védi a sejtmembránokat, különösképpen a mitokondriumok membránjait és javítja a mitokondriumok energia termelés hatékonyságát. Ezek az előnyök a szervezet legalapvetőbb élettani folyamatai, így az asztaxanthin széles spektrumú klinikai hasznot biztosít.

 • Támogatja a memóriát és a magasabb szintű agyi tevékenységet

Egy  klinikai vizsgálatban az asztaxantin megmutatta, hogy képes növelni a memóriát és a kognitív funkciókat. Tíz egészséges 50-69 év közötti férfi esetén akik memória zavarokkal küzdöttek, 12 mg asztaxanthint kaptak naponta 12 héten keresztül. Számítógépes kognitív tesztekben a figyelmük, memória és egyéb kognitív funkciók szignifikánsan fejlődtek valamint a válaszidők csökkentek. Számos egyéb kísérlet igazolta a fenti állítást..

 • Az asztaxantin stimulálja az őssejteket, hogy funkcionális idegsejteket állítson elő.

 • Javítja látást és késlelteti a szem kifáradását

Az asztaxantin támogatja a látást. Több kettős-vak, és más klinikai vizsgálatokban Japánban, 6 mg napi adagban jelentősen javult a vizuális élesség az egészséges önkéntesek esetén (Yuan, 2011 Kajita, 2009).

Kajita M, Tsukahara H, Kato M. The effects of a dietary supplement containing astaxanthin on the accommodation function of the eye in middle-aged and older people. Med Consult New Remedies 2009;46:89-93 (English translation from Japanese).

Az asztaxantin és a rák

 • Véd a túlműködő immun rendszerrel (autoimmun) szemben  mint például az asztma  és allergia
 • Növeli a fehérvérsejtek (limfociták) és a természetes ölő (killer) sejtek  aktivitását

A rák valamennyi fázisában előnyös hatást gyakorol 

 1. A rák kialakulásának kezdetekor  védi a DNA –t az oxidációtól
 2. Védelmet nyújt a  sejtben kialakuló rákos növekedéssel szemben
 3. Blokkolja a rákos sejtek gyors szaporodását és csökkenti az életkorral járó gyulladást

 

Az asztaxantin hatásával kapcsolatos pozitív eredményeket más tudósok is alátámasztották. Bertram, Jewell és Jyonouchi egymástól független tanulmányokat végeztek. Ezek szerint az asztaxantin

(1) rákmegelőző hatású, antioxidatív és gyulladásgátló hatású

(2) a sejtek között, az állati sejtek sejtmembránjai között jobb a kapcsolatot elősegíti 

(3) a májban, tüdőben és vesékben a fázis-I enzimeket aktiválja, amelyek hozzájárulnak a karcinogén anyagok ártalmatlanná tételéhez,

(4) egy daganatelnyomó gén aktiválásához és

(5) a daganatsejtek ellen irányuló immunválasz modulációjához járul hozzá

 • Bertram JS: Carotenoids and gene regulation. Nutr Rev. 1999;57:182–191.
 • Jewell C, et al: Effect of dietary supplementation with carotenoids on xenobiotic metabolizing enzymes in the liver, lung, kidney and small intestine of the rat. Br J Nutr. 1999;81:235–242.
 • Jyonouchi H, et al: Antitumor activity of astaxanthin and its mode of action. Nutr Cancer 2000;36:59–65.

Javítja a kardiovaszkuláris egészséget

Ennek megfelelően csökkenti a gyulladást kifejező  CRP értékét  valamint csökkenti a trigliceridet valamint növeli  a „jó” koleszterin HDL szintjét

 • Retrometabolic syntheses of astaxanthin: a novel approach to oral and parenteral cardio-protection. Lockwood SF, Jackson HL, Gross GJ. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2006 Oct;4(4):335-49.
 • Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2006 Oct;4(4):335-49.
  98. Future Cardiol. (3):333-42

 • Az Asztaxantnin javítja a vérzsír szintet

 

Egy kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban, akiknél magas triglicerid szint volt, asztaxanthint adtak (6 mg/12 mg naponta, 12 héten keresztül) szignifikánsan magasabb HDL koleszterint tapasztaltak, amely hatás csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot. Az asztaxantin 12 mg napi bevitel esetén jelentősen csökkent a trigliceridek és emelkedett az adiponektin szint. Az adiponektin egy hormon, amit a zsírszövet termel és segít szabályozni az egészséges inzulin érzékenységet, az egészséges gyulladásos választ, és a szív egészségét.

Kirívóan alacsony vér adiponektin szint kapcsolódhat a vércukorszint kezelésének problémájához. Egy klinikai vizsgálat, az asztaxantin (16 mg naponta, 12 héten keresztül) jelentősen emelte az adiponektin és jelentősen csökkentette a HbA1c értéket, jelezvén, hogy kedvező hatást gyakorol a vér glükóz irányítására.

 

 • Támogatja az egészséges immunválaszokat

Az asztaxantin elősegíti az egészséges immunrendszer működését. A 2010-es kettős vak vizsgálat, egészséges, fiatal nők kaptak 2 mg, illetve 8 mg-ot naponta, 8 héten át. Az 2 mg-os szedők esetén jelentősen nőtt a teljes T-sejt szám, míg a 8 mg-ot szedőknél jelentősen megnövekedett a természetes ölő sejtek aktivitása, fokozott limfocita válasz reakciót tapasztaltak és késleltetett bőr túlérzékenységet (DTH) az injektált tuberkulinnal szemben. Ezen megállapításokból a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az asztaxantin mind a sejtes valamint az antitestes immunválaszt támogatja, így az immunrendszert általánosságban segíti.

Ebben a vizsgálatban a vér CRP (C-reaktív fehérje) jelentősen csökkent, a 2 mg naponta szedők esetén. Mind a 2 mg naponta, és a 8 mg-os napi adag esetén is jelentősen csökkent a DNS-károsodás a szervezetben. Ezek további utaló tényezők az asztaxantin erős védő tulajdonságáról, tehát a hatékony dózis nők esetén a napi 2-8 mg között van.

 • Az oxidatív stressz és az öregedés

2009-es vizsgálatban 20 posztmenopauzában lévő 65 éves vagy annál fiatalabb nőnél, olyanok kerültek kiválasztásra, akik átlagon felüli oxidatív stressznek voltak kitéve. Ezek a nők, asztaxantint kaptak (12 mg naponta) 12 héten keresztül. Az asztaxantin jelentősen növelte a vér antioxidáns kapacitását, és csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást.

Astaxanthin védi az agyat 

Antioxidant effect of astaxanthin on phospholipid peroxidation in human erythrocytes; Kiyotaka Nakagawaa1 c1, Takehiro Kikoa1, Taiki Miyazawaa1, Gregor Carpentero Burdeosa1, Fumiko Kimuraa1, Akira Satoha2 and Teruo Miyazawaa1; Human and Clinical Nutrition; British Journal of Nutrition

http://www.beta-glucan-info.com/astaxanthin.htm

Az Asztaxantinak több irányú kedvező hatása van az agyra, amit azzal ér el, hogy képes áthatolni
vér-agy gáton  és védi az agy-szövetet.

Ez azt is jelenti hogy csökkenti a sztrók kockázatát. Egy tanulmány arról ad számot, hogy az asztaxantinnal való előzetes kezelés megelőzi az ischemiás agyi vérellátást. 

 • Ye Q, Huang B, Zhang X, Zhu Y, Chen X. Astaxanthin protects against MPP+-induced oxidative stress in PC12 cells via the HO-1/NOX2 axis. BMC Neurosci. 2012 Dec 29;13(1):156.

 • Ikeda Y, Tsuji S, Satoh A, Ishikura M, Shirasawa T, Shimizu T. Protective effects of astaxanthin on 6-hydroxydopamine-induced apoptosis in human neuroblastoma SH-SY5Y cells. J Neurochem. 2008 Dec;107(6):1730-40

Mint ismeretes a β-amiloid toxikus fehérje az Alzheimer betegek agyában lerakódik  és ezzel lecsökken az oxigén szállítás a szövetekbe. Az Asztaxantin azonban csökkenti az amiloid lerakódást a vörös vérsejtekben

 • Kiko T, Nakagawa K, Satoh A, et al. Amyloid beta levels in human red blood cells. PLoS One. 2012;7(11):e49620

Beteg személyekre vonatkozó vizsgálat szerint a napi 20 mg  Asztaxantin 4 héten át  nem volt kártékony, viszont a kognitív funkcióknak a korral járó csökkenését  gátolta.  A napi 12 mg javította a tanulási képességet és a korral járó feledékenységet középkorú és idős személyeknél

 • Piermarocchi S, Saviano S, Parisi V, et al. Carotenoids in Age-Related Maculopathy Italian Study (CARMIS): two-year results of a randomized study. Eur J Ophthalmol. 2012 Mar-Apr;22(2):216-25.

Csökkenti a diabétesz hatását  és következményeit

 • Laboratóriumi kísérletek eredménye szerint az Asztaxantin javítja az inzulin érzékenységet csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt
 • Elősegíti a a pankreász általi inzulin kiválasztódását

Uchiyama K, Naito Y, Hasegawa G, Nakamura N, Takahashi J, Yoshikawa T. Astaxanthin protects beta-cells against glucose toxicity in diabetic db/db mice. Redox Rep. 2002;7(5):290.

Naito Y, Uchiyama K, Aoi W, et al. Prevention of diabetic nephropathy by treatment with astaxanthin in diabetic db/db mice. Biofactors. 2004;20(1):49-59.

 

 

 

Asztaxanthin másképp működik mint más antioxidánsok