Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Gluténmentes receptek

 

 

Dániel Andrea. 16 éve lisztérzékeny vagyok más néven cöliákia (coeliakia), gluténszenzitív enteropátia.

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő SIKÉR/GLUTÉN egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.

A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztása hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem tudják. A diétát egész életen át kell tartani. Most 45 éves leszek diétát szigorúan tartom.

Családomban a fiam örökölte de érdekes módon mert a lányom nem azt mondják mindig az ellenkező nem örökli. 16 éve semmi kenyér, tészta, péksütemény, semmi olyan amiben megtalálható a GLUTÉN. Régen mindent néznem kellet mert nem volt a csomagoláson feltüntetve mit és mennyit tartalmaz. Most jobb a helyzet mert a felvágottakon és más termékeken is szerepel mi van benne mit eszünk meg.

Az eleje a diétának nagyon nehezen ment mert egy féle lisztel kezdtem 16 évvel ezelött. Most már azért jobb a helyzet különböző lisztek közt lehet válogatni. Most már tudom miből mit készítek. De sajnos a beleink felszívódása sosem lesz a régi. Én mindig is vashiányos vérszegénységgel küzdöttem miért?? Mert a kapott készítmények nem szívódnak fel és nem épülnek be. Én egy hete találkoztam az algával és el is kezdtem szedni én hiszem azt hogy pár héten belül a vérszegénységem rendeződik.

 

 

 

Facebook: Segíség a Gluténmentes diétához