Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Gluténmentes termékek listája - Lisztérzékenység

Dániel Andrea
2017. 12. 01. 08:51:26
Gluténmentes termékek listája - Lisztérzékenység

 

 

 

Gluténmentes termékek listája - Lisztérzékenység esetére

 

A gluténmentes termékek listáját nem lehet fejben tartani, de íme, néhány alapelv, ami segít mindennapokban. Megvásárolhatók azok az élelmiszerek, amelyek:
csomagolásán szöveges felirat áll "gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják" vagy amelyeken kis ábra - áthúzott búzakalász - jelöli a gluténmentességet.
A "módosított búzakeményítő" felirattal ellátott élelmiszerek kerülendők, mert nem mindig tudható, hogy milyen anyagot tartalmaznak.
A kész vagy félkész ételek közül csak a gluténmentes termékek választhatók.

A lisztérzékenyek étrendjébe kerülhetnek azon jelöléssel el nem látott termékek is, amelyek gluténmentességét a gyártó cég szavatolja.

Az ételízesítők, ketchupok, az instant kakaó és italporok, az instant kávé, a fagylaltok és a pudingok gliadint tartalmazhatnak. Sör, pótkávé sem fogyasztható.

 

 

Étteremben biztonsággal ehetők:

 A levesbetét nélküli híg levesek, párolt zöldségek és saláták, a grillezett és natúr húsok, az import zöld almán kívül minden gyümölcs és üdítőital. Desszertként gyümölcsrizs valódi tejszínnel vagy a vegetáriánus éttermekben kapható kölespuding jöhet szóba. A vegetáriánus ételekre specializálódott éttermekben általában jobban figyelnek a diétás kérésekre.

 

 

Végül következzék a diéta alapelveinek rövid összefoglalása:

 


Pékáruk:

A búza-, árpa- és a rozspehely és -liszt, ill. a zabpehely helyett javasolt a kukorica, a rizs-, a köles-, a hajdina-, a sárgaborsó- és a szójaliszt, valamint a kukorica- és a burgonyakeményítő. A kereskedelmi forgalomban készen is beszerezhető gluténmentes kenyér, száraztészta, édesipari termékek, konzervek, sütemény- és kenyérporok. Utóbbiból levesbetét, főtt tészta, gombóc és palacsinta is készíthető.

 

Húsok:

Hal, baromfi, sovány sertés, marha, nyúl, vad párolva, főzve, sütve, fóliában, sütőzacskóban sütve, római tálban grillezve, mikrohullámú sütőben elkészítve fogyaszthatók. A húsipari készítmények állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak, ezért az OÉTI-lista mérvadó.

 

Tejtermékek:

Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurt hab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor, ha jelölten gluténmentes, illetve gyártó által garantált. A sajtok - a holland sajtokat kivéve – fogyaszthatók

A tojás gluténmentes, ezért tetszés szerint fogyasztható

 

Zöldségek, gyümölcsök:

Gluténmentesek, frissen és gyorsfagyasztva egyaránt használhatók. A gyorsfagyasztott burgonya kivétel, gluténtartalmú lehet. A gyümölcsök közül az import zöld alma gluténtartalmú bevonatot tartalmazhat, fogyasztása tilos

 

Zsírok:

A zsiradékok gluténmentesek, kivéve egyes szalonnaféléket, melyekből csak a listán szereplők fogyaszthatók. A gyümölcsök, olajos magvak ajánlhatók.

Fűszerek és ízesítő anyagok: A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek, a feldolgozott termékek nem javasoltak..

 

Italok:

A víz, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák gluténmentesek.

 

Bébiételek:

A szabályosan forgalomba hozott, egy éves korig adható bébitápszerek mind gluténmentesek.

A diéta többletköltséget jelent az egész család számára, egyrészt a diétás alapanyagok ára, másrészt a költséges hozzájutás miatt. A gluténmentes élelmiszerek rendszerint speciális élelmiszerboltokban szerezhetők be, melyek lakóhelytől való távolsága növeli a költségeket.
Az érintetteknek a lisztérzékenyek érdekvédelmi betegszervezetei adhatnak segítséget a különböző törvényileg garantált támogatásokról, többek között az emelt összegű (100%) családi pótlék igényléséről.!!!!!

blog comments powered by Disqus