Zöld-fűszeres sült pulykamell zöldségekkel - Főételek szárnyasokból

Zöld-fűszeres sült pulykamell zöldségekkel - Főételek szárnyasokból

A SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 20 G

6 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 2 ÓRA


 A pulykahús gazdag káliumban, fehérjében, szelénben, cinkben és vasban, valamint B-vitaminban. A tápanyagok e kombinációja csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, és küzd a szabad-gyökök ellen, így segíti a jó vérkeringés fenntartását, és csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények kockázatát.

 

2 teáskanál lereszelt fokhagyma

1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem

1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű

1 teáskanál apróra vágott friss rozmaring

1 kg kicsontozó-tű lebőrözött egész pulykamell

3 teáskanál extra-szűz olívaolaj

Tengeri só

Frissen őrölt fekete bors

2 meghámozott és kb. 5 cm-es darabokra vágott édesburgonya

2 meghámozott és kb. 5 cm-es darabokra vágott sárgarépa

2 meghámozott és kb. 5 cm-es darabokra vágott paszternák

1 meghámozott és 8 darabra vágott vöröshagyma

 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 0C-ra.
2. Béleljünk ki egy nagy tepsit alufóliával, és tegyük félre.
3. Kis tálban keverjük össze a fokhagymát, a petrezselymet, a kakukkfüvet és a rozmaringot.
4. Tegyük a pulykamellet a tepsibe, és dörzsöljük be 1 teáskanál olívaolajjal.
5. Dörzsöljük be a pulykahúst a fokhagymás-zöldfűszeres keverékkel, és enyhén sózzuk, borsozzuk.
6. Tegyük a pulykahúst a sütőbe, és süssük kb. 30 percig.
7. Amíg sül a hús, forgassuk össze az édesburgonyát, a sárgarépát, a paszternákot, a hagymát és a maradék 2 teáskanál olívaolajat egy nagy tálban.
8. Vegyük ki a pulykamellet a sütőből, és rendezzük el körülötte a zöldségeket.
9. Süssük, amíg a hús át nem sül (76 0C a belső hőmérséklete), a zöldségek pedig enyhén karamellizálódnak, vagyis kb. másfél órán át.

TIPP A FŐZÉSHEZ: Ha sok maradékot szeretnénk, vegyünk kétszeres mennyiségű hozzávalót, és a maradék húst használjuk fel egy csodálatos leveshez, vagy halmozzuk teljes kiőrlésú kenyérre egy egészséges szendvicshez.



Kalóriatartalom adagonként: 270 kcal; teljes zsírtartalom: 3 g; koleszterin: 93 mg; nátrium: 116 mg; teljes szénhidráttartalom: 20 g; cukor: 6 g; rost: 4 g; fehérje: 38 g

 

blog comments powered by Disqus