Vöröslencse-leves

Vöröslencse-leves

A SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 47 G

8 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 55 PERC


A lencselevesben a főzési folyamat során szétomló lencsének köszönhető sűrű állag lesz,, mellette a répa- és zellerdarabok finom ízt harmóniát adnak.. A répa gazdag béta-karotinban, és más kevésbé ismert antioxidánsokban, mint az antociánok és hidroxi-fahéjsavak. A sárgarépa hatékony fegyver számos betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek és a rák ellen, valamint segíti a látást is.

 

I teáskanál extraszűz olívaolaj
1 apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál lereszelt fokhagyma
4 felaprított szárzeller, a levelével együtt
3 meghámozott és felkockázott sárgarépa
3 csésze átválogatott, megmosott és leszúrt vörös lencse
4 csésze alacsony nátrium- tartalmú zöldségalaplé
3 csésze víz
2 babérlevél
2 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors

 

1. Tegyünk nagy leveses fazekat a tűzre közepes hőfokon, és öntsük bele az olajat.
2. Dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, amíg üvegessé nem válnak (kb. 3 perc).
3. Keverjük hozzá a zellert és a sárgarépát, és dinszteljük 5 percig.
4. Adjuk hozzá a lencsét, az alaplevet, a vizet és a babérlevelet, azután forraljuk fel a levest.
5. Vegyük takarékra a lángot, és lassú tűzön főzzük; amíg a lencse megpuhul, és a leves besűrűsödik (kb. 45 perc).
6. Vegyük ki a babérleveleket, és keverjük a leveshez a kakukkfüvet.
7. Sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk.


Kalóriatartalom adagonként: 295 kcal; teljes zsírtartalom: 2 g; koleszterin: 0 mg; nátrium: 419 mg; teljes szénhidráttartalom: 47 g; cukor: 4 g; rost: 24 g; fehérje: 20 g

 
 
blog comments powered by Disqus