VÍRUS - GOMBÁK - FERTŐZÉSEK

VÍRUS - GOMBÁK - FERTŐZÉSEK

 

Vírus - gombák - fertőzések lelki betegségek

 

DIFTÉRIA

A diftéria - nyálcseppekkel vagy közvetlen érintkezés útján terjedő - baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon, ritkábban a gégében tapad meg, és vaskos, szürkés lepedéket hoz létre. A baktérium mérget (toxint) termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. Nehezemre esik a nyelés. Mivel a torok a beszédet, a kommunikálást és a párbeszédet teszi lehetővé, ez azt jelezheti, hogy nem mondok el, visszafojtok bizonyos dolgokat. Nem tudom kifejezésre juttatni, amit érzek, „lenyelem" az érzéseimet, és az igényeimnek sem adok hangot. Félek a visszautasítástól, és mások reakcióinak függvényében cselekszem. Elismerem annak a fontosságát, hogy az igényeimet és érzelmeimet megismertessem másokkal ahelyett, hogy elfojtanám azokat. Változtatnom kell bizonyos dolgokon. Olyannak kell elfogadnom és szeretnem magam, amilyen vagyok. Ha szeretem és tisztelem magam, akkor mások is viszontszeretnek és tisztelnek.

LEPRA

A lepra egy olyan krónikus fertőző betegség, amely a bőrt, a nyálkahártyákat és az idegeket érinti. Aki elkapja a leprát, mocskosnak, tisztátalannak érzi magát, s nem érzi magát a helyzet magaslatán. Megsemmisíti magát. Ha leprás vagyok, akkor úgy érzem, nem vagyok mindannak a birtokában, ami ahhoz kell, hogy ellássam a felelősségeimet, és az életemről gondoskodjak. Megérdemlem az életet? Hajlamos vagyok gyakran feltenni magamnak ezt a kérdést, feladom, és csak sodródom, mivel úgy érzem, hogy képtelen vagyok az életemen bármiben is változtatni. Mostantól elfogadom Hiba! Nincs megadva fájlnév. , hogy szeretetteljes gondolatokkal és harmóniával töltöm ki a lényemet azért, hogy új bőrt „alkossak" magamnak, amely sokkal inkább tükrözi majd azt az „isteni" lényt, aki vagyok.

VESZETTSÉG

A veszettség olyan fertőző betegség, ami bizonyos emlősöket veszélyeztet (róka, macska, kutya), és amit általában harapással, az embernek is át tudnak adni. A víziszony, a víztől való halálos félelem, úgy, mint a levegőiszony is, a veszettség jelei lehetnek. Ha veszettséget kaptam, akkor valószínű, hogy én magam is teli vagyok dühvel, magammal, egy személlyel vagy egy helyzettel szemben. Tudatosítom magamban, hogy nem csak erővel és erőszakkal tudom megoldani nézeteltéréseimet és viszályaimat. Megtanulom nyugodtan közvetíteni az igényeimet, véleményeimet, érzéseimet, úgy hogy mindeközben tisztelem magamat és a másik embert is.

HÁNYINGER, FERTŐZÉS [általában]

A szalmonellafertőzés egy, a bélcsatornában található baktérium okozta fertőzés. Ez a baktérium általában az elfogyasztott étellel együtt kerül be szervezetünkbe. Mivel a betegség tünetei igen változatosak (hányás, hasmenés, fertőzések), feltehetem magamnak a kérdést, hogy mi az, ami engem ennyire irritál. Még akkor is, ha számomra könnyebb inkább azt gondolni, hogy nem vagyok felelős azért, ami történt, mivel fertőzött élelmiszert vettem magamhoz, tehát a fertőzést egy külső ok váltotta ki, nem szabad elfelejtenem, hogy nincsenek véletlenek, és ezek a külső okok azért vannak, hogy kifejezésre kerülhessenek azok a belső rosszérzéseim, amelyeket egy olyan helyzet válthatott ki, amelyei nem bírok megemészteni, és ami felbosszant. Minél hamarabb összhangot teremtek az általam felismert helyzettel kapcsolatosan, annál hamarabb jön majd helyre az egészségem is. Egy újabb tapasztalattal leszek gazdagabb, amely segít a nagyobb bölcsesség megszerzésében.

NÁTHA

A náthát vírusok okozzák. Míg azonban a klasszikus ragályos betegségekért mindig csak egy-egy meghatározott kórokozó a felelős, a náthát több mint kétszáz vírusfaj is előidézheti. Ezért van az, hogy hiába esünk át a náthán, nem leszünk védettek, újra és újra visszakapjuk. Köhögéssel, orrváladékozással jár, izomfájdalmat, fáradtságot is okozhat, az orr eldugul. Mivel egy vírus támadja meg a szervezetemet, ez az immunrendszerem gyengeségére utal. Ez lehet a gondolataim összezavarodásának a következménye, azt sem tudom, merre kapjam a fejem. Akkor elgondolkodom azon, hol is kell kezdenem. A megfázás egy olyan elvonulási lehetőséget biztosít számomra, amikor bizonyos ideig „védve" vagyok az emberektől, és meg tudom tartani a távolságot velük szemben. Mivel bizonyos „váladékok" szabadulnak fel bennem, valószínűleg olyan különleges érzelmi helyzetet élek meg, amely mélyen érint engem, és aminek kapcsán rengeteg olyan érzelmet élek meg, amelyek csak a kiszabadulásra várnak. Van olyan dolog az életemben, amelyen legszívesebben sírnék, anélkül, hogy elfogadnám azt? Mivel az orrom be van dugulva, van olyan helyzet vagy ember jelenleg az életemben, amelyről úgy érzem, „bűzlik", és amelynek nem akarom érezni a szagát? Mivel a nátha a mellkast (test) és a fejet (szellem) is megtámadja, ilyenkor olyan egyensúlytalanságot élek meg, amelyben csak az egyik aspektusra koncentrálok, a másik elhanyagolásával. Arra van szükségem, hogy megállják azért, hogy tisztán láthassak az életemben. Az is fontos számomra, hogy erőt gyűjtsek magamnak. Új hozzáállást és viselkedési formákat sajátítok cl. Kitakarítok az életemben. Harmónia költözik belém, ura vagyok az életemnek.

MUMPSZ

A mumpsz gyulladással járó vírusfertőzés, konkrétan a nyálmirigyek gyulladása. Van valami vagy valaki az életemben, amellyel vagy akivel szemben ingerlékeny vagyok. Legszívesebben „leköpném" az illetőt, annyira megvetem. Hacsak nem valaki más érzi ezt velem szemben! A mumpsz általában a gyermekeket támadja meg. A felnőtteket kevésbé, mivel a felnőttek sokkal nehezebben juttatják kifejezésre a dühüket vagy frusztrációjukat. Ahelyett, hogy megvetnék egy személyt (vagy egy helyzetet), inkább arra kellene figyelnem, hogy mit tanulhatok az adott helyzetből.

FERTŐZÉSEK (általában) 

A fertőzés egy kórokozó helyi vagy általános elszaporodását jelenti a szervezetben. Lehet bakteriális vagy vírusos eredetű, okozhatja gomba, valamely élősködő. Az immunrendszer nem képes a betolakodó leküzdésére. Olyan helyzettel vagy emberrel kapcsolatos, gyakran belső konfliktushoz kapcsolható, amelyet senkinek nem mondtam. Mivel ez a helyzet nem oldódott meg, ezért fertőzés formájában jut kifejeződésre. Az a tény, hogy irritációt élek meg, vagy valami zavar az életemben, legyöngíti az immunrendszeremet, amely nem tud többé ellenállni a támadásoknak. Fel kell lennem magamnak a kérdést: Mi az, ami engem ilyen melyen érint, vagy ennyire irritál? Az is lehet, hogy érzelmi zűrzavart, traumát, vagy családi krízist élek meg, munkahelyi problémáim vannak, túlságosan stresszes az életem. El kell fogadnom a jelenlegi változásokat, félretéve a dühöt, amely bennem él. A düh jelentősége még nagyobb, ha a fertőzést fájdalom vagy láz kíséri. Fontos megvizsgálni, hogy a testemnek melyik részét érinti a fertőzés. Ha például a nemi szerveket, akkor bosszantó konfliktushelyzetem a szexualitásommal kapcsolatos, vagy azzal, ahogyan én a saját nemiségemhez viszonyulok. A fertőzés addig lesz jelen, amíg nem oldom meg a helyzetet. Fertőzés gyakran az immunrendszer legyengülése következtében alakulhat ki, ami azt jelzi, hogy a probléma önmagam szeretetével kapcsolatos. Mely gondolataimon kellene változtatnom, mit kéne tennem, annak érdekében, hogy több szeretetet vigyek az életembe? Mivel tudom, hogy a boldog embereknek erős az immunrendszerük, megpróbálom elérni, hogy több szeretet legyen bennem, és így a szeretet válik a védőpajzsommá.

KANDIDA

Többfajta kandidabetegség létezik. Az embernél leggyakrabban előforduló típus a Candida albicans nevet viseli. Bár a nőknél és a férfiaknál is előfordulhat, általában a nők esetében beszélnek gyakrabban kandidás megbetegedésről. A candida latin szó, jelentése: fehér. Ez egy olyan hüvelyi fertőzés, amely a gombák túlzott elszaporodásából alakul ki. Fehéres, kérges élesztőhöz hasonlít, amely a hüvelyi flóra felbomlásának következtében alakul ki. A hüvely baktériumállománya normális esetben gátat szab a kandidának, azonban ebben az esetben más a helyzet. Ez a fertőzés saját magammal vagy a partneremmel szembeni szexualitáshoz kapcsolódó elkötelezettséghez, vagy előzőleges személyes konfliktusaimat követő, ki nem mondott érzelmekhez köthető. Megkérdőjelezem a szexuális életemet és szexualitásomat, és megvizsgálom hozzáállásomat ahhoz, hogy partneremmel milyen mértékben vagyok képes saját magam intimebb aspektusait megosztani. Esélyes ezt a fertőzést például olyan esetben elkapni, ha új partnerem van, és nagyon intim a viszony köztünk. Nagy esélyem van arra, hogy jobban kinyíljak a szeretetre, a megosztásra és az adásra. Valami új számomra, és időre van szükségem, hogy kezeljem ezt az új helyzetet, még akkor is, ha a kandida megjelenik. A kandida abból az érzésből is eredeztethető, ha lealacsonyítva éreztem magamat, vagy úgy éreztem, szexuális visszaélés elszenvedője voltam. Ez egy bizonyos fizikai és szexuális önvédelmi forma, mivel az irritáció megakadályoz abban, hogy szeretkezzek. Mi az, ami ennyire irritál engem? Megvizsgálom, hogy a szexualitásomnak melyik része, aspektusa zavar engem, és megtalálom a fizikai és belső irritáció valódi okát. Meg kell találnom a helyemet az életben, úgy hogy közben tisztelem magamat. Első helyet elérő, győzelmet learató „kandidátussá" kell válnom. Időt hagyok magamnak arra, hogy megvizsgáljam és kiértékeljem, hogy mi történik, és elfogadom a saját magamból és partneremből kiinduló szeretetet, nyitottságot és türelmet.

JÁRVÁNY

A járvány egy fertőző betegség terjedését jelenti. Könnyen azt gondolhatnánk, hogy ha másokkal egy időben kapok meg egy betegséget, akkor az nem a gondolataimmal vagy az általam megélt érzelmekkel áll összefüggésben, hanem inkább arról van szó, hogy a járvány „senkit sem kímél". Valójában a különbség a között, hogy egyedül vagy másokkal egy időben kapok-e meg egy betegséget, csak abban áll, hogy többen vagyunk hasonló helyzetben. Így megélhetek személyes vagy kollektív bizonytalanságot a politika, a gazdaság, a környezetvédelem kapcsán, úgy, ahogy megélhetek személyes, engem érintő dühöt másokkal egy időben is. A betegség természete jelzi számomra, hogy mit kell tudatosítanom az életemben, így visszaadom a szeretetet annak a részemnek, amelyiknek épp szüksége van rá azért, hogy több békére és harmóniára leljek az életemben.

INFLUENZA 

Egy olyan vírusos megbetegedéstől van szó, amely lázzal, hidegrázással, fejfájással, izomfájdalmakkal, tüsszentéssel, légzési problémákkal járhat. Az influenza, ami a náthánál jóval makacsabb tüneteket okoz a testemben, ágynyugalomra kényszeríthet egy bizonyos időre. Mivel az influenza egy fertőző betegség és a dühhöz kapcsolható, fellehetem magamnak a kérdést, hogy ki vagy mi az, ami ennyire feldühít? A betegséget kísérő tünetek még pontosabban jelzik, hogy milyen élethelyzetet élek meg aktuálisan: a láz dühöt jelez, a tüsszentés a kritikához kapcsolódik, vagy ahhoz a tényhez, hogy valakitől vagy valamitől meg szeretnék szabadulni. Gyakran a családot érintő konfliktushelyzetről van szó: valami olyat mondtak nekem, vagy olyan helyzetet éltem meg, amelyet nem tudok lenyelni, mivel mások szabályokat hágtak át, és határokat léptek át. Valószínűleg olyan vita zajlott le, amelyben az volt az érzésem, hogy a személyes életteremet nem tartották tiszteletben, vagy hogy majdnem elvesztettem valamit vagy valakit, aki hozzám tartozott. Sok esetben az influenza olyan, a társadalomba beidegződött hiedelmek kapcsán jelenik meg, mint például: „Annyira fáztam ma, biztos vagyok benne, hogy megkapom az influenzát." Fel kell tennem magamnak a kérdést, hogy miért lehetek influenzás. Pihenésre van szükségem? így ágynyugalomra kötelezem magam, s nem kell szembenéznem a munkahelyi és a családi feladataimmal, kötelességeimmel? Akkor is kialakulhat influenza, ha egy helyzet kapcsán nagy csalódás, frusztráció ért engem, amely arra késztet, hogy ne akarjam érezni, mi történik körülöttem (eldugult orr) és amely a légzésemet is megnehezíti. Jobban teszem, ha kifejezem az érzéseimet és kiengedem a könnyeimet azért, hogy a testemben megszűnjön a gyulladás, és harmónia lépjen a helyébe.

AIDS ~ szerzett immunhiányos tünet együttes

Ha HIV-pozitívak vagyunk, és közben egészségesek, akkor ugyan hordozzuk a vírust, de lehetséges, hogy soha nem fejlődik ki bennünk maga a betegség - fertőzni azonban tudunk! Ha a vírus támadásba lendül, akkor a szervezet védekező rendszerében kulcsfontosságú szerepet játszó fehérvérsejtek közül az úgynevezett T-limfocitákat támadja meg, kialakul az AIDS-betegség, így az immunrendszer képtelen bizonyos fertőzésektől (pl. tüdőgyulladás) megvédeni bennünket. A vírus fertőzött vérrel történő érintkezés során (injekciós tű, vérátömlesztés, nyílt seb) vagy szexuális úton terjed. A szegycsont mögött elhelyezkedő csecsemőmirigy termeli a T-limfocitákat, ami azonban pubertás korra elsorvad, így szerepét a légcső mellett található nyirokmirigyek veszik át. Ha ezek megfertőződnek HIV vírussal, velük együtt a szív energiája is. A test folyadékrendszere, amely a vírusszállítás székhelye, érzelmi energiánknak felel meg. A vér, amely a szívhez kapcsolódik, a szeretetet, a fájdalmat és a kreativitást szimbolizálja. így AIDS esetén érzelmi rendszerünk nincs egyensúlyban, és nem tud szabadon kifejeződni, egyfajta szeretettel kapcsolatos mély bűntudatot élünk meg. Az immunrendszer gyengül, és egyre sebezhetőbbé válik a támadásokkal szemben. Ébredjünk rá elfojtott érzelmeinkre, dühünkre, és ne tagadjuk meg önmagunkat, ne kívánjuk saját megsemmisülésünket. Ha nem vagyunk képesek olyannak szeretni és elfogadni magunkat, mint amilyenek vagyunk, megvédeni sem tudjuk többé ezt a testet. A belső erő, amit normális esetben a szeretet, elfogadás és nagy élni akarás táplál, meggyengül és lassan elsorvad. Tudat alatt a halált látjuk egyetlen megoldásnak. Egy szexuális érintkezés érzelmileg nagyon is megvilágosító erejű lehet, spirituális élményt nyújthat, mivel a szexuális energia az alapcsakrával van kapcsolatban, amely spirituális lendületünk forrása. Ha azonban ezt az energiát rosszul, csak önmagunk örömérc használjuk fel, akkor ellenünk is fordulhat. Őszinte, tiszta megnyilvánulási forma nélkül, beteges vagy zavaró energiává válik. Üzenet: tanuljuk meg felismerni a bennünk lüktető energiákat, és felhasználni hatékony fejlődésünk érdekében. Fogadjuk el azt a csodálatos, isteni eredetű lényt, akik vagyunk.

 

blog comments powered by Disqus