Sült lazac citrommártással - Főételek – Hal - tengergyümölcse

Sült lazac citrommártással - Főételek – Hal - tengergyümölcse

SZÉNHIDRÁT MEÍNNYISĚGE ADAGONKÉNT: 6 G

4 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 15 PERC


A receptben szereplő citrommártás remekül illik a lazachoz, de tálalhatjuk csirkével, tenger gyümölcseivel vagy blansírozott zöldségekre, például spárgára kanalazva is. A tejföl enyhíti a citrom savanykásságát, a leheletnyi méz pedig a kulináris tökéletesség csúcsára emeli a mártást. Erős lehet a kísértés, hogy bekanalazzuk a mártást önmagában ahelyett, hogy feltálalnánk vacsorára, így mindenképpen azonnal szolgáljuk fel az ételt, hogy elkerüljük a csábítást.

 

4 (1 70 grammos) lazacfilé
Tengeri só
Frissen őrölt 'fekete bors
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1/2 csésze alacsony nátrium- tartalmú zöldségalaplé
1 citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
1/2 csésze zsírmentes tejföl
1 teáskanál méz
1 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma

 

1. Melegítsük elő a sütőt 200 0C-ra,
2. Enyhén sózzuk, borsozzuk a lazac mindkét oldalát.
3. Tegyünk nagy serpenyőt a tűzre közepes lángon, és öntsük bele az olívaolajat.
4. Mindkét oldalán pirítsuk a lazacfilét aranybarnára, oldalanként (kb. 3 perc).
5. Tegyük a lazacot tepsibe, és süssük, amíg éppen átsül (kb. 10 perc).
6. Amíg a lazac sül, keverjük össze a zöldségalaplevet, a citrom levét és héját, valamint a kakukkfüvet kis lábasban közepes lángon, amíg a folyadék mennyisége kb. negyedével csökken (kb. 5 perc).
7. Keverjük hozzá a tejfölt és a mézet.
8. Keverjük hozzá a metélőhagymát, öntsük a mártást a lazacra, és tálaljuk.


Kalóriatartalom adagonként: 313 kcal; teljes zsírtartalom: 18 g; koleszterin: 72 mg; nátrium: 129 mg; teljes szénhidráttartalom: 6 g; cukor 2 g; rost: 0 g; fehérje: 29 g

 
blog comments powered by Disqus