Sérvek - sérv típusok

Sérvek - sérv típusok

Sérvek - sérv típusok lelki betegségek

 

SÉRV - PORCKORONGSÉRV 

A porckorong kerek és lapos, párnaszerű képződmény, amely a gerincoszlop minden egyes csigolyája között megtalálható. Kocsonyaszerű anyag veszi körül, és rezgéscsillapítóként funkcionál. Porckorongsérv esetén egy vagy több csigolya nyomásának következtében ez a kocsonyás anyag előreboltosulhat, vagy akár ki is szakadhat, ezáltal súrlódáscsökkentő funkciója megszűnik, és fájdalmat okoz a környező idegekben. A porckorongsérv (a sérvre jellemző egyéb okok mellett) a testnedvek rendellenes kiválasztása miatt alakul ki, amely metafizikus szinten az érzelmeket jelképezi. A jelentkező idegfájdalom bűntudatot jelent, lényem minden aspektusát érintő, mély konfliktushelyzetre utal. A porckorongsérvnél a nyomás a kulcsszó, amelyet családi, anyagi vagy a munkámmal kapcsolatos felelősségeimmel, feladataimmal kapcsolatosan érezek. Olyan, mintha határaimat túllépve, saját magamra gyakorolnék nyomást, mintha valaki másnak tekinteném magam. Ez a nyomás belőlem is eredhet, de érkezhet másoktól vagy máshonnan. Úgy érzem, egyedül vagyok, és nincs támaszom az életben, azonban nem merem ezt másoknak, és főként magamnak sem bevallani. Emiatt „rabságban" élek, és határozatlannak érzem magam. Fontos, hogy az érintett rész háti csigolyájáról szóló szócikket is elolvassam, hogy jobban megértsem, mi történik bennem. Mostantól elfogadom , hogy az élet támogat engem. Minden bűntudattól és nyomástól megszabadítom magamat. Olyannak szeretem magam, amilyen vagyok. A legjobb tudásom szerint teszek mindent, és a többit Istenre bízom.

 

KÖLDÖKSÉRV 

A köldöksérv kialakulása arra utalhat, hogy mély sajnálatot és csalódást érzek amiatt, hogy el kellett hagynom az anyaméh puha és biztonságot jelentő környezetét. Az az érzésem, mostantól egyedül kell boldogulnom, és nagy erőfeszítéseket kell tennem annak érdekében, hogy az általam kitűzött célokat el tudjam érni, és amelyek így hirtelen sokkal kevésbé lelkesítők számomra. Elfogadom hogy minden hatalmam, s erőforrásom megvan a céljaim eléréséhez, és hogy az élet maximálisan támogat engem.

 

HERNIA - sérv

Minden üreges szervnél kialakulhat sérvesedés, ha a tartalma a természetes helyzetéből egy veleszületett vagy szerzett nyíláson át kitüremkedik, előemelkedik. Ilyen értelemben beszélhetünk agysérvről, gerincsérvről, rekeszsérvről és hasi sérvről. Lehet, hogy egy bizonyos szervben kifejlődött daganatról van szó, amely természetes úton keletkezett vagy balesetből származó nyíláson keresztül elhagyja az őt befogadó üreget. A sérv a gyenge vagy nem eleget dolgoztatott izom alatti lágy szövet nyomása következtében alakul ki. A sérv helye árulkodik annak természetéről, és üzenetértékű számunkra. Például a csecsemőknél gyakori köldöksérvet a köldökzsinór elvágása utáni nem megfelelő hegesedés okozza. Ez az elváltozás azt fejezi ki, hogy én, csecsemőként nem szeretném elhagyni az anyaméh védelmet nyújtó fészkét, nem szeretnék megszületni. Felnőtt korban arra a nem kimondott vágyra utal, hogy szakítsak egy olyan emberrel vagy helyzettel, ami kellemetlen számomra. Ez jelentheti a párommal való szakítást is, amelyet akár én akartam, akár ő kezdeményezett, mégis nehezen fogadok el. Önmagam büntetéseként is növeszthetek sérvet. Haragszom magamra, mert képtelen vagyok bizonyos dolgok megvalósítására. Sok frusztrációm van magammal szemben. Elérkezem egy olyan állapotba, amikor minden kirobban, illetve inkább „berobban" bennem. Mivel nem szabadítottam fel, nem adtam ki magamból az aggodalmamat, szorongásomat, ezért annak meg kell találnia a kijutás módját és helyét. A hasfal a belső szerveimet védi, és összetartja azokat. Következésképpen, a sérv arra utal, hogy a saját világomat a helyén akarom tartani, és nem engedem meg magamnak, hogy az agresszivitásomnak vagy erősebb érzéseimnek hangot adjak. Bűnösnek érzem magam amiatt, hogy ilyen állapotba kerültem. Célomat mindent bevetve, teljes erőbedobással próbálom elérni. Olyan „mentális feszültség" (stressz) van bennem, amely megpróbál kifejezésre jutni. Az önbüntetés egy bizonyos formájáról van itt szó. Itt az ideje az újrakezdésnek. Ki kell fejeznem a kreativitásomat. Lehetővé teszem saját magam számára, hogy önmagam lehessek, úgy, hogy szabadabban adom ki magamból az érzéseimet. Több szeretetet adok magam és mások számára, mivel tudom, hogy „ki vagyok."

 

 

blog comments powered by Disqus