Sclerosis multiplex, reumatológiai betegségek – Orvos véleménye

Sclerosis multiplex, reumatológiai betegségek – Orvos véleménye

„Több SM páciensem…alga kapszula gyakran javította a betegek tüneteit”

 

A sclerosis multiplex a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan betegség. Mint a krónikus  kórképek többségében, beleértve a reumatológiai betegségek nagy részét is, az SM-ben is krónikus oxigén hiány áll fenn, ami feltételezhető hajlamosító tényezők mellett a betegség kialakulásának, kifejlődésének legfőbb kiváltó oka. Ezen  a hypoxiás állapot pedig krónikus keringészavarra vezethető vissza.

 Az algák magas klorofilszintjüknek köszönhetően viszont a vér oxigénkötő kapacitását emelik, így hozzájárulnak a sejtekben zajló aerob oxigént igénylő anyagcsere-folyamatok előtérbe kerüléséhez. Ennek köszönhetően több az ATP, energia áll a sejt rendelkezésére. Így egyértelmű az a teória , hogy csupán a „nyíl irányának” megfordításával pozitívan tudjuk befolyásolni a sejten belüli energiatermelő folyamatokat. Ehhez tehát kiváló segítséget nyújtanak az algák.

Több SM páciensem esetén kortól, nemtől, a betegség típusától függetlenül tapasztaltam, hogy a kezelések bármelyike mellé, de önálló terápiaként egyaránt adott alga kapszula gyakran javította a betegek tüneteit. Sok esetben csökkent az izomgörcsök száma, javult az izomerő, egyensúly és a koordináció egyaránt. Csökken a fáradékonyság, mely vezető javuló tünetnek bizonyult. A vegetatív tünetek közül a széklet-és vizeletinkontinencia szintén gyakrabban javult. Csökken a shubok száma, gyakorisága egyaránt.

Hosszabb távon való alkalmazásuk során javult állapot többségében fennmaradt.

Reumás betegséget illetően a degeneratív, „ meszesedés” járó betegségekben, mint például nyaki, háti és ágyéki gerincproblémáknál, lumbágóknál, a kopásos jellegű csípő-és térdízületi elváltozásokban, úgy nevezett arthrosisokban szintén számos esetben tapasztaltam kiegészítő kezelésként jelentősebb javulást. A komplex fizioterápia kiegészítése algákkal tehát hatékonynak bizonyult számos esetben. Csökkentek a panaszok, és a közérzet javulását, a fáradékonyság csökkenését tapasztaltam ezen a területen is.

Gyulladásos kötőszöveti, autoimmun betegségekben számos alkalommal gyorsabban csökkentek a szimmetrikus kéz-kisízületi fájdalmak, duzzanatok.

Csökkentek a csontritkulásban szenvedők panaszai egyaránt. Főleg azon esetekben, ahol a másodlagos csigolyatörések okoztak gerincfájdalmakat. Izomfájdalmak, izomgyengeségek csökkenését is tapasztaltam algák hatására.

Összességében elmondható, hogy kiváló komplementer, kiegészítő terápiaként, de sok esetben önállóan is jó hatásfokkal alkalmaztam az alga kapszulát.

Érdemes kipróbálni.

Dr Duray Péter

belgyógyász, reumatológus, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, sportorvos

 

blog comments powered by Disqus