Nyirok - hasnyál -pajzsmirigy – vércukor

Nyirok - hasnyál -pajzsmirigy – vércukor

 

Nyirok - hasnyál -pajzsmirigy – vércukor lelki betegségek

 

PAJZSMIRIGY (általában)

A nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely nagy jódtartalmú hormonokat állít elő. E hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcsere- és égési folyamatokat. A pajzsmirigy termeli a kalcitonin nevű hormont is, amely a kalcium- és a foszforanyagcserét szabályozza. Közvetlenül a torok energiaközpontjához kapcsolódik, amelyet torokcsakrának is hívunk. A pajzsmirigy túl- vagy alulműködése akkor jelentkezhet, ha az az érzésem, hogy mindig lenyelem a haragomat, vagy az élet igazságtalan velem. Mivel a beteg szerepében tetszelgek, még az is előfordulhat, hogy kreálok magam köré problémás helyzeteket azért, hogy eljátszhassam a szerencsétlen áldozat szerepét. A nyak a test és lélek kapcsolódási pontja. Ha olyannyira gőgös vagyok, hogy ez bezárja a szívemet, akkor elmegyek a valódi igényeim mellett. A torok energiaközpontja a kreativitásomat jelképezi. Megtanulom tehát szabadon kifejezni magam, és felhasználom erre minden eszközömet. Fejlesztem az alkotó szellememet.

 

PAJZSMIRIGY - GOLYVA

A pajzsmirigy olyan megnagyobbodásai, duzzanatai, melyek a szerv nem daganatos és nem is gyulladásos megbetegedései miatt keletkeznek. Okozhat kóros hormontermelődést, de az is előfordul, hogy növekedését nem kíséri hormonális rendellenesség. A megnagyobbodott mirigy nyomhatja a körülötte lévő szerveket, ami légzési és nyelési nehézséggel járhat. A golyva általában arra enged következtetni, hogy a pajzsmirigyem túlműködik. Ez több testi és mentális folyamat felgyorsulásának következménye. Ez a mirigy többek között a légzési folyamatok ellenőrzője. Szorosan kapcsolódik az élni vágyásomhoz. A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásomról, bajaimról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelmemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyemet. Az az érzésem, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számomra! A pajzsmirigyem azon gondolkodik: továbbra is fent kell tartanom az életet, vagy sem? Jobban teszem, ha kifejezésre juttatom a vágyaimat, igényeimet, érzelmeimet ahelyett, hogy elnyomnám azokat azért, hogy a pajzsmirigyem újra normálisan működhessen. Abban az esetben, ha a golyva a pajzsmirigy alultermelésének a következménye képpen jött létre, ez defetista személyiségemre, és az elkeseredettségre való hajlamomra enged következtetni. Mivel nincs igazán kedvem dolgokat végrehajtani, megtenni, áldozatként viselkedem minden velem megtörténő dologgal szemben. így sok keserűséget és problémát élek meg, és az a benyomásom, hogy az egész világ haragszik rám. Sokkal pozitívabb hozzáállást kell tanúsítanom, és a kezembe kell vennem az életemet azért, hogy elérhessem a céljaimat.

 

PAJZSMIRIGY - PAJZSMIRIGY ALULMÜKÖDÉSE

A pajzsmirigy alulműködése pajzsmirigy-elégtelenséget jelent. A betegség az összes anyagcsere-folyamat lelassulásával és olykor golyva képződésével, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodásával jár. A szemek kidülledéséhez vezethet. Fizikai okai között az immunrendszer rendellenes működését említhetjük. A pajzsmirigyet pajzsmirigygyulladás teszi tönkre, amelynek következtében mirigyet támadó antitestek termelődnek, jódhiányt okozva. A koleszterinszint megnövekszik, fáradtság, izomfájdalmak jöhetnek létre, a végtagok zsibbadását vagy hidegséget, székrekedést és a reflexek tompulását okozhatja. Elkeseredettség is úrrá lehet rajtam, amely mogorvává tehet engem, és a meg nem értettség érzését válthatja ki belőlem. A testem riadót fúj. A metafizikus okok ugyanúgy jelentősek. A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal, a szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan reagáljak rá. A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom.

NYIROK (nyirokbántalmak)

A nyirok testünk folyékony szövete, akárcsak a vér. Közvetítő szerepet tölt be a vér és a sejtek között, átadja a vér által szállított tápanyagot és felveszi a „hulládékor", azaz a bomlástermékeket. A fertőzések ellen küzd, és minden, a test számára rossz, káros dolgot eltávolít. A megduzzadt mirigyek vagy eltorlaszolt nyirokcsomók érzelmi zárlatról, elfojtásról vagy az érzelmek tagadásáról tanúskodnak, és ezzel engem védtelenné, sebezhetővé tesznek minden engem elárasztó, káros érzelem mérgével szemben. Arra figyelmeztet, hogy figyeljek a gondolataimra, hogy jól irányítsam az érzelmeimet, érzéseimet, és hogy elfogadjam az öröm bennem történő szabad áramlását. Vissza kell térnem a lényeghez, és az élet valódi értékeire kell irányítanom a figyelmemet ahelyett, hogy az anyagi dolgokra koncentrálnék, és arra, hogy miben szenvedek hiányt.

NYIROKCSOMÓ

Nyiroksejtekből felépülő apró, tojásdad, babszem nagyságú képletek, melyek a nyirokerek mentén helyezkednek el. A nyirokcsomók a szervezet szűrőberendezései, egyfajta védőkorlátot képeznek, amely meggátolja, hogy a kártékony anyagok bejussanak a szervezetbe és a véráramon keresztül megtámadják a különböző szerveket vagy szöveteket. Ha nehezen nézek szembe egy bizonyos élethelyzettel, és ahelyett, hogy beszélnék erről, vagy segítséget kérnék valakitől, inkább magamban tartom (a reményvesztettségemet és a bánatomat), ha kedvem lenne mindennel felhagyni, mindez előbb-utóbb a nyirokcsomókban fog manifesztálódni. Az önbecsülésem csökken, és a jövőtől való félelmem szorongással tölt majd el. Úgy élek, hogy védekezésre rendezkedtem be. Az is lehetséges, hogy kommunikációs problémáim vannak másokkal, ez érzelmileg érint engem, és a másokkal való kapcsolataimban félelmet okoz. Fontos, hogy megvizsgáljuk, melyik testrészünkön jelenik meg a csomó, ez nyomra vezethet az ok felderítésében. Például, ha olyan dolog miatt aggódom, ami kikívánkozik belőlem, azonban magamban tartom, akkor esélyem van arra, hogy a torkomban jelenjenek meg ilyen csomók. Ha vannak dolgok, amelyeket nem szeretnék meghallani, akkor a fülem mellett jelenhetnek meg ilyen nyirokcsomók. Jobban teszem, ha igényeimnek hangot adok, azért, hogy az elkeseredettség elmúljon, és a remény és az életöröm váltsák fel azt.

NYIROKRENDSZER, LIMFATIKUS RENDSZER

A nyirokrendszer fő feladata az érpályából kikerült, úgynevezett szövetközti folyadék felszívása és a vénás rendszerbe való visszajuttatása. Fontos szerepe van az immunrendszer működésében. A nyirokrendszer bizonyos módon párhuzamba hozható a vérkeringéssel. Közvetlenül kapcsolódik az érzelmi oldalamhoz. Ha az idegrendszerem közvetlenebbül az asztráltestem gondolataihoz kapcsolódik, a nyirokrendszerem az energetikai vagy asztráltestem érzelmi oldalához köthető. A szeretet a legjobb módszer a nyirokrendszer egészségének és eredményességének megőrzésére.

HASNYÁLMIRIGY-GYULLADÁS

Nagyon dühös vagyok az életre, mert nem nyújt már számomra „örömöket". Elutasítom az életet. Ahelyett, hogy arra várnék, hogy az „örömök" a számba repüljenek, az én feladatom, hogy megajándékozzam magam apró örömökkel, tudatában annak, hogy megérdemlem őket.

ALACSONY VÉRCUKORSZINT)

A hasnyálmirigyből az emésztő enzimek a nyombélbe, a hormonok pedig a véráramba jutnak. A hasnyálmirigy által termelt hormonok: az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin. Az inzulin a vércukorszintet csökkenti, a glukagon emeli azt, a szomatosztatin pedig gátolja e két hormon felszabadulását. Az emésztő enzimek a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok emésztését segítik. Ha ez a szervem beteg, annak cukorbetegség vagy alacsony vércukorszint lehet a következménye. A hasnyálmirigy a szeretet kifejezését és integrálását, és az ezzel ellentétes érzelmekkel (például düh) való szembenézés képességét jelképezi. Ha olyan helyzetet élek meg, amelyet nagyon nehezen nyelek le, vagy nagyon undorítónak tartok, akkor még hasnyálmirigyrákot is kaphatok. A hasnyálmirigy az életörömömhöz és a napfonat csakrához kapcsolódik, amely a szegycsont aljánál található, pár centiméterrel a köldök felett. Tudatosítanom kell magamban a szükségleteimet, és utána kell mennem azoknak a dolgoknak, amelyeket el akarok érni. Nincs szükségem mesterséges stimulánsokra (drogok, szexualitás), csak meg kell tanulnom szeretni magamat olyannak, amilyen vagyok, és időnként „kis örömökkel" jutalmaznom magamat.

 

 

blog comments powered by Disqus