Marhahúsos árpaleves - Főételek – marhahúsból

Marhahúsos árpaleves - Főételek – marhahúsból

 

SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 33 G
4 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 30 PERC


Az árpa mangán, réz, rost, szelén és króm kiváló forrása. Magas rosttartalma segít kitűnő formában tartani az emésztésünket, miközben csökkenti a koleszterinszintet és a vastagbélrák kockázatát. A gabonában lévő nem oldódó rost a belekben található, a kórokozó baktériumokat kiszorító jótékony baktériumok számára jelent táplálékot. Próbáljuk heti egyszer beilleszteni az árpát a táplálkozási tervünkbe.

 

2 teáskanál extraszűz olívaolaj
1 apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál reszelt fokhagyma
4 apróra vágott szárzeller, levelekkel együtt
2 meghámozott, felkockázott sárgarépa
1 meghámozott, felkockázott édesburgonya
8 csésze alacsony nátrium-tartalmú marhahúsalaplé
1 csésze főtt árpagyöngy
2 csésze felkockázott főtt marhahús
2 babérlevél
2 teáskanál csípős szósz
2 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
1 csésze összetépkedett fodros kel
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors

 

1. Tegyünk egy nagy fazekat a tűzre közepes lángon, és öntsük bele az olajat.
2. Dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, amíg meg nem puhulnak és üvegessé válnak (kb. 3 perc).
3. Keverjük hozzá a zellert, a sárgarépát, az édesburgonyát, és dinszteljük további 5 percig.
4. Keverjük hozzá a marhahúsalaplét, az árpát, a marhahúst, a babérlevelet és a csípős szószt.
5. Forraljuk fel a levest, majd vegyük takarékra a lángot.
6. Főzzük lassú tűzön, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 15 perc).
7. Vegyük ki a babérlevelet, és keverjük a leveshez a kakukkfüvet és a fodros kelt.
8. Főzzük még 5 percig, majd sózzuk, borsozzuk.


TIPP A FŐZÉSHEZ: A leves elkészítése azért tart ilyen rövid ideig, mert a marhahús és az árpa már főtt formában kerül a többi hozzávalóval a levesbe. Főzzük meg ezeket a hozzávalókat előre, majd megfelelő mennyiségben fagyasszuk le hűtőtasakokban.


Kalóriatartalom adagonként: 355 kcal; teljes zsírtartalom: 11 g; koleszterin: 30 mg; nátrium: 837 mg; teljes szénhidráttartalom: 33 g; cukor: 8 g; rost: 5 g; fehérje: 28 g

 
blog comments powered by Disqus