Köröm - haj problémák

Köröm - haj problémák

 

Köröm - haj problémák lelki eredetű betegségek

 

KÖRÖM (általában)

A köröm a test egyik legkeményebb szövete, és a spirituális energiát jelképezi. A körmöket akkor támadja meg betegség, vagy akkor jelenik meg elváltozás, ha az eddigi elfoglaltságom vagy irányom éppen változás előtt áll, és nehezen nézek szembe ezzel a változással. így a körmök azt a védelmet képviselik, amit a körülöttem történő dolgokkal kapcsolatosan érzek. Van választásom, hogy a körmeimet negatív célokra használjam fel (támadásra, önvédelemre, fájdalom okozására, mint az állatok), vagy pozitív célokra, a kézügyességemet kamatoztató kreatív dolgokra. Bármely energiát használom is fel, képet kapok ezek állapotáról, ha szemügyre veszem a körmeim állapotát.

KÖRÖM (sárga körmök)

A kezem és a lábam körmei sárgás-zöldes elszíneződést mutatnak, megvastagodtak és meggörbültek. Orvosi értelemben ez akkor jön létre, ha a nyirokrendszerem keringése nem megfelelő, amely krónikus légzési rendellenesség következményeképpen alakul ki. Mivel a köröm védelmet jelent az ujjaim számára, a testem azt jelzi számomra, hogy meg kell erősítenem a védelmi rendszeremet, mivel gyengének érzem magam, és nem tudok helytállni az életemben (tüdő = élet) a jelent és a jövőt illetően. Az életemet fakónak, vérszegénynek tartom. Megkeresem magamban, hogy mi is lehetne az, ami több szenvedélyt vinne az életembe. Megnövelem az életenergiámat azért, hogy az energia az ujjaim végéig eljuthasson.

KÖRÖM - BENŐTT KÖRÖM

A benőtt köröm egy új helyzettel kapcsolatos bűntudatról és idegességről árulkodik. Szintén jelképezhet konfliktust a mentális és spirituális vágyaim között. Ha a kézujjaim egyik körméről van szó, akkor egy hétköznapi élethelyzetre utalhat, ha a lábkörmeimről (ez gyakoribb), akkor egy a jövővel kapcsolatos helyzetre vagy döntésre utalhat. Ha ez a benövés a nagylábujjamat érinti, akkor ez egy olyan, nagy nyomással, feszültséggel kapcsolatos aggodalmamról ad információt, amellyel úgy érzem, meg kell küzdenem a jövőben, és amivel szemben bűntudatot érzek, mivel félek, hogy ezt a jövőt nem vagyok képes harmóniában és sikeresen megélni. Fontos megvizsgálni, hogy melyik ujjat vagy lábujjat érinti ez az elváltozás azért, hogy még további információk birtokába juthassunk a probléma természetét illetően, annak érdekében, hogy a bűntudatom elengedésével orvosolhassam azt.

KÖRÖM - KÖRÖMRÁGÁS

A körömrágás nagy, belső idegességről árulkodik. A körömrágás utalhat olyan bizonytalanságra is, amelyet annak kapcsán érzek, hogy nem érzem magam képesnek arra, hogy az legyek, vagy azt tegyem, amit mások elvárnak tőlem. Ha egy gyermek rágja a körmét, akkor lehetséges, hogy az egyik szülővel szemben érez dühöt vagy frusztrációt, bár ez a helyzet felnőttként is előjöhet. Lehet, hogy képtelennek érzem magam arra, hogy kézbe vegyem saját életemet, nem vagyok elég saját magam számára, azt szeretném, ha mások foglalkoznának velem. Az is lehet, hogy elfojtom az agresszivitásomat, felhígítom az érzéseimet, és az általam nem kifejezett érzelmeim túlcsordulnak. Jobban teszem, ha minden érzelmemet kifejezésre juttatom, és a saját biztonságomat és bizalmamat saját magamban keresem.

KÖRÖM - TÖREDEZŐ KÖRMÖK

A körmök a vitalitásomat, az életenergiám állapotát tükrözik. A töredező körmök az energiaszintem egyensúlytalanságáról, és annak nem megfelelő beosztásáról, felhasználásáról tanúskodnak. A lágy körmök fásultságot, közömbösséget takarnak. Az életem olyan vérszegény, mint a körmeim. Az én feladatom, hogy „megfűszerezzem" azt, és hogy az energiáimat megfelelően használjam (el, osszam be.

KÖRÖMÁGYGYULLADÁS, PANARIS

A panaris egy kézujj, vagy ritkábban egy lábujj körömágygyulladását jelenti. Ha a kezem ujjait érinti az elváltozás, akkor nehezen viszem előre a dolgokat, a mindennapok részleteit illetően, míg a lábujjak inkább a jövő részleteit jelképezik. Passzív és közömbös vagyok, és a cselekvési energia, amelynek kifejezésre kell jutnia, a kéz- és lábujjaimon át akar eltávozni belőlem. Szükségem van arra, hogy ezeket az elnyomott és kártékony gondolatokat, érzelmeket kiadjam magamból.

KORPA

A korpa száraz és kérges bőr, amely fehér hópelyhekhez hasonlít, és általában a fejbőrön található. Mivel a korpa az elhalt bőr felgyülemlése, arra utal, hogy olyan gondolatsémákat és viselkedéseket is visszatartok, amelyekre már nem lenne szükségem. A fejbőröm a mentálishoz, az absztrakthoz kapcsolódik, ezeket a mentális gondolatsémákat kellene elengednem és helyére több nyitottságot és rugalmasságot varázsolnom. Ha intellektuálisan túl aktív, vagy ellenkezőleg, igen tétlen vagyok (például, ha hagyom, hogy mások gondolkodjanak helyettem), hajlamossá válok korpásódásra, mivel mindkét esetben egyensúlyzavar áll fenn a racionális és mentális működésemben. Egyre inkább nyítottá válok új gondolatokra, és egyre rugalmasabbnak érzem magam, olyannak, aki hagyja, hogy az élet árama vezesse.

HAJ - FOLTOS KOPASZODÁS

A haj kör alakú foltokban kihullik. Elsősorban érzelmi megrázkódtatás, vagy düh válthatja ki. Az is lehet, hogy lemondtam mindarról, ami engem a spiritualitáshoz kapcsol. Jobban teszem, ha megbékülök saját magammal, és megpróbálok olyan megoldásokat találni, amelyek lehetővé teszik számomra, hogy magasztos céljaimmal harmóniában élhessek.

HAJ - HAJHULLÁS

A haj az erőt jelképezi. Gondoljunk csak Sámsonra (Biblia, A Bírák könyve), aki elveszítette erejét, amikor a haját levágták. A haj a fizikai és a spirituális világ közötti kapcsolatot testesíti meg - a haj az, amely engem a kozmoszhoz és a spirituális energiákhoz köt. A kopaszság főként örökletes tényezőkön múlik, és a férfiaknál sokkal gyakrabban fordul elő. A különböző kopaszságfajtákat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a kopasz-szakállas típus olyan jellemet takar, aki inkább intellektuális, mintsem érzelmi beállítottságú. A hajhullás azt jelzi, hogy eltávolodtam isteni részemtől. Olyan ember vagyok, aki nem a spirituális, hanem a materiális világ felé fordul. Lehetséges, hogy erős intuíciós képességgel rendelkezem, mégis inkább anyagi, racionális dolgokra figyelek. Megpróbálok mindent az irányításom alatt tartani, félek attól, hogy nyissak, nehogy elveszítsem a kontrollt. Mindig azt gondolom, én jobban csinálok mindent, mint mások. Minden belső félelem cselekvésképtelenséget, elkeseredettséget, és nem várt feszültséget okoz számomra. Ha azt hisszük, hogy a világban uralkodó rendnél, az isteni energiánál mi jobban csinálhatunk valamit, rá kell jönnünk, hogy ez csak illúzió. Nem kell az élet ellen harcolnom, az mindig velem van, támogat és a segítségemre siet, ha hallgatok rá, és nyitott maradok felé. Csak kérnem kell teljes lelki nyugalommal, és az élet megadja számomra mindazt, amit megérdemlek.

HAJ - HAJPROBLÉMÁK

Számos oka lehet a kialakult hajbetegségnek. Érzelmi megrázkódtatás, stressz, egy bizonyos élethelyzettel szembeni tehetetlenség, látens konfliktus, különböző elfojtott érzések (mint például reménytelenség, aggodalom, bosszúság). Egyre idegesebb vagyok, bizonytalanságom nő, erőforrásaim kimerülőben vannak. Belső zűrzavart élek meg. A bizonytalanság oka lehet haláltól való félelem, annak a felismerése, hogy semmi sem örök vagy állandó, bármi hirtelen megváltozhat, előzetes figyelmeztetés nélkül. Bezárom a kapukat az éltető energiák előtt, így hajam állapota is romlik. Hullani kezd, zsírossá vagy szárazzá válik, őszül, veszít a fényéből. A korpa olyan belső konfliktus következtében jelenik meg, amely a társadalomban betöltött szerepemmel kapcsolatos. Oxigénre van szükségem! Ez a legfontosabb ahhoz, hogy hajam újra visszanyerhesse vitalitását. Tudatosítom magamban, hogy változtatnom kell az élethelyzeteimmel kapcsolatos hozzáállásomon, gondolataimon. Elfogadom hogy  nyitott maradok a világra, s megfigyelem, mi történik most az életemben, főleg azt, hogyan kezelem a különböző stresszhelyzeteket, és abbahagyom a saját „hajam lépését"!

HAJ - KOPASZSÁG

A kopaszság a haj teljes vagy részleges, de mindenképpen végleges elvesztését jelenti. Ha hullik a hajam, olyan feszültséggel teli eseményeket élek meg, amelyek erős frusztrációt okoznak, szinte „tépem a hajam". A stresszt okozó, megrázó élmények felgyorsíthatják a kopaszodás folyamatát. Lehet ez egy félelmekkel és aggodalmakkal járó szülés (a nők haja erősen hullik szülés után), egy súlyos érzelmi megrázkódtatás, egy válás, a munkahelyhez vagy az otthonomhoz köthető feszültségek következménye. Az is lehetséges, hogy anyagi téren akarom felülmúlni önmagamat, vagy intellektuális téren alulértékelem magamat. Bízom az életben, tudatom, hogy minden a lehető legjobban fog alakulni.

HAJ - ÓTVAR

Az impetigo vagy ótvar a Staphylococcus nevű baktérium által okozott felületes bőrfertőzés. Főleg gyermekkorban (és gyermekközösségekben) fordul elő. Erősen fertőz. Körülírt, plakkos, piros elváltozások alakulnak ki, melyeket először sárgás, nedvező, majd később beszáradó, pikkelyes pörkök fednek, itt tenyésznek a baktériumok. Általában a végtagokon, az arcon (különösen az orr és a száj környékén), a fejbőrön, illetve a körmökön jelenik meg. Hagyom hogy mások „megtámadjanak", „tönkretegyenek", kevéssé bízom magamban, ezért nem védekezem. Csúnyának és mocskosnak érzem magam. Lehet olyan érzésem is, hogy bizonyos helyzeteket nem tudok uralni, az ótvar ezért a hajkoronámat támadja meg. Mások szavai nagyon bántóak számomra. Hagyom, hogy mások döntsenek helyettem. A testem azt üzeni, hogy bízzak magamban, és találjam meg a helyemet a világban. Hiszen nekem van egyedüli hatalmam a saját életem felett.

HAJ - ŐSZ HAJSZÁLAK

Az ősz haj a bölcsességet szimbolizálja. De az ősz hajszálak hirtelen megjelenését stressz, vagy olyan szituáció is kiválthatja, amelyben intenzív érzelmi megrázkódtatást éltem meg. Ha a húszas éveimben jelennek meg az első ősz hajszálak, akkor a stresszt azt okozza, hogy spirituálisán vagy szellemileg hagyom magam irányítani. Úgy gondolom, szükséges nyomás alatt élnem, hogy nem boldogulhatok az életben bizonyos feszültségek nélkül? Ez valószínűleg egy rögzült gondolatséma, ami teljesítményorientált világunk hatása. Az ősz hajszálak az életkor előrehaladtával jelennek meg, és az életerő csökkenését jelzik. Hagyom, hogy az életem folytatódjon, és kiszabadulok a versenyszellem nyomasztó rabságából.

HAJ (általában)

A fejbőr védelmére szolgáló hajkorona az erőt, a szabadságot, a szépséget és a teljesítményt jelképezi. (Gondoljunk csak a bibliai Sámsonra). Közvetlenül az emberi méltósághoz, a hatalom lényegéhez kapcsolható. Legfelső, hetedik főcsakránk, a koronacsakra a fejtetőnkön helyezkedik el. Ezen a szinten szellemünk összekapcsolódik a felsőbb szellemiséggel, a földöntúli dimenziókkal. És a haj itt, az energiaközpont közelében nő. A haj egyfajta antenna, amely a fizikai világot a spirituálissal hivatott összekötni. A haj állapota a szexuális, reproduktív erőt, a szaporodást, a nemi teljesítményt is jelképezi. Több hiedelem, legenda kering a különböző hajtípusok körül (szőkék, barnák, kopaszok...). Fontos tudni, hogy a hajam a saját életem irányítása feletti hatalmamat is tükrözi. Mit akarok az életemmel kezdeni? Úgy érzem, mások irányítják az életemet? A hatalom visszavételéhez szükséges erő és bátorság növeli szabadságérzetemet, és a hajam erősebb lesz. A haj az ember életőrömét is mutatja, tisztasága arról tanúskodik, mennyire vagyok hajlandó önmagammal foglalkozni. Érdemes figyelni a haj állapotát, mert közvetlenül jelzi a lelkiállapotot.

 

 

blog comments powered by Disqus