Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Fogyás, és jojó: ezért hízol vissza!

Hámori Blanka
2017. 04. 05. 12:10:09
Fogyás, és jojó: ezért hízol vissza!

 

 

 

Biztosan hallottál már a "jojó-effektusról" 

 

vagyis a jelenségről, amikor a sikeres diétát egy visszahízás (fokozotabb) követi. De azt tudod, miért van ez így?! És hogy mit lehetne tenni ellene? Valójában egy nagyon egyszerű folyamatról van szó, és a megoldás is nagyon egyszerű lenne. Most elmondom, mi is az a jojó és mit tégy ellene!

A jojó effektus egy egyszerű ténynek köszönhető, ez pedig NEM a zsírral, hanem az izomzattal kapcsolatos! A következőt kell tudni és elfogadni:

 

Minél nagyobb az izomzat, annál több kalóriát égetsz!

Gondolom nem mondok újdonságot, ha azt állítom: egy felnőtt, izmos férfi többet eszik, mint egy gyerek. Nyilván azért mert több energiát éget el napi szinten, és nem csak a több mozgás és munka miatt! Hanem mert egyszerűen nagyobb: és a nagyobb test több energiát igényel. Az izomzat nagysága a "zsírégető képességünk" nagyságával arányos tehát. Ezért is van, hogy hiába csak fogyni szeretnél (és izmosodni kifejezetten nem) a személyi edzők erősítő edzést is fognak Neked ajánlani, mert tudják, hogy így a nemcsak az edzés alatt, hanem - a növekvő izmok miatt - egész nap több kalóriát fogsz égetni!

Nos, tehát tudjuk, hogy az izomzat bizony kell a kalóriégetéshez, és ezzel nincs is probléma: ez egy egyszerű tény.

A probléma azonban ott kezdődik, hogy ha rosszul diétázunk (tehát koplalunk) akkor izmot veszítünk!

 

A koplalós diéták során a fogyás 40%-as izomból történik!

Tehát ha fogytál 10 kilót, koplalva-éhezve, akkor biztos lehetsz benne, hogy ebből

 • 6 kiló ment csak le zsírból
 • 4 kiló izmot égettél (sorvasztottál) el!

A koplalás során ugyanis nemcsak a kalóriát, a zsírokat csökkented, hanem a fehérje bevitelt is. Amikor ez megtörténik, a szervezet kénytelen az izmokból fehérjét nyerni - hiszen fehérjére egy csomó folyamathoz szüksége van, és ha máshonnan nem kap, akkor az első számú hivatalos fehérje raktárból: az izomzatból kénytelen felhasználni. Vagyis: izomból fogunk veszíteni.

Ha ezt összeolvassuk a fenti tényállással, akkor hamar rájöhetünk egy óriási hibára:

miközben jó alakra vágyunk és fogyni szeretnénk (esetleg sikerül is), egyúttal óriási árat fizetünk: a "zsírégető képességünket"is csökkentjük! Ez nyilván azt elenti, hogy amint visszatérünk az eredeti étkezési szokásokhoz - újra meghízunk. Példa:

 1. Laci 70 kilós férfi, 30 kg izomzattal, és alapjáraton napi 1700 kalóriát éget - munka, sport nélkül, a szervezet alapfolyamatihoz és az izomzat fenntartásához.
 2. Laci elkezd koplalva diétázni, a szervezete kínjában az izmaihoz nyúl fehérje-pótlásért. Csökken az izomzata - így már nem 1700, hanem csak 1400 kalóriára lesz szüksége/nap.
 3. Laci sikeresen fogyott, vidáman visszatér az eredeti étrendjéhez, de NEM von le belőle 300 kalóriát, hiszen nem tudja hogy kevesebb izomzattal rendelkezik és kevesebbet tud égetni!
 4. A felesleges napi +300 kalóriát a teste persze elfogadja és elraktározza: zsír formájában. Laci újra meghízott és ez zavarja.
 5. Laci újra fogyózni kezd, koplal, veszít zsírt is persze, de az izomzatából is - így most már csak 1100 kalóriát éget naponta.
 6. Megint fogyott így vidáman visszatér az erdeti étrendjéhez, de NEM veszi észre hogy most +600 kalóriával többet visz be, mint amennyivel az izomzata megbírkózna, így újra hízik: de most már többet, mint korábban!

És íme: kész is a jojó effektus.

 

Remélem egyértelmű, hogy a megoldás abban rejlik: ha fogyni szeretnél is, mindenképp ügyelj rá, hogy tényleg szírból veszíts - az izmaidat pedig tartsd meg (esetleg növeld) méghozzá megemelt fehérje-bevitellel!

 

Fehérje bevitel: emeld meg!

A fehérje bevitel tehát nem csak az izomzat építése miatt fontos: már az is elég, ha csak annyi fehérjét viszel be a diéta alatt, hogy az egyéb folyamatok teljesítéséhez NE kelljen az izom-raktárokat használnia a szervezetnek! Már így is előrébb vagy, segítettél a szervezetnek teljesíteni a feladatait és közben az izomzatod is megtartottad. Amivel óriási szívességet tettél magadnak, mert így később nincs vele problémád, hogy mennyit szedsz vissza a diéta befejezése után! Azt is szeretném hangsúlyozni azonabn, hogy nem csak a zsírégetés miatt fontosak ám az izmok:

 • esztétikai szempont: feszes a comp és a popsi csak a megfelelő izomtónussal lehetséges
 • a magasabb izomtömegű emberek (kutatások bizonyítják) erősebb immunrendszerrel rendelkeznek és gyorsabbak a gyógyulási folyamataik
 • kisebb a kockázat a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és a cukorbetegségre
 • erősebb csontozattal bírnak és idősebb korban ritkább a csontritkulás problémája

Remélem a cikkel sikerült egyértelművé tenni, hogy a tudatos fehérje-bevitel nem valami gyúrós furcsaság, hanem a mindennapi alakformálás alapfeltétele, valamint az egészségünk szempontjából is fontos...

 TUDTAD??  Hippokratész is tejsavó fehérjét itatott a betegeivel, mert észrevette, hogy így gyorsabban gyógyulnak és energikusabbak. Az ősmagyarok "szárított lóhús" legendája is létezett: a megfőzött-megszárított-porrá tört húst a nyereg alatt hordták és vízzel keverve itták meg, mikor olyan területre érkeztek, ahol inkább növényi semmint állati étkeket tudtak készíteni...

 

Egyébként fehérjét és az izmok számára szükséges aminosavakat a mikroalgák is tartalmazzák - használd fel őket is a fogyásdoban!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta fehérje fogyás
blog comments powered by Disqus