Fitt életmód: luxus vagy spórolási lehetőség?!

2017. 03. 05. 14:58:01
Fitt életmód: luxus vagy spórolási lehetőség?!

 

 

 Amikor valaki egészsége életmódra vált, vagyis egészségesebb ételeket kezd vásárolni, másképp táplálkozni és mozogni, mindig felmerül a dolog anyagi vonzata. Hiszen nem lehet nem észre venni, hogy a fittebb élet egy csomó áldozatot kíván: nemcsak időben és energiában, de pénzben is. A legnehezebb része talán pont ez a váltásnak: arra trenírozni az agyunkat, hogy inkább a prevencióért és az egészségért fizessünk, mint később a gyógyulásért. Ez persze nehéz, hiszen a későbbi történések megfoghatatlan - míg a pillanatnyi fizetendő összeg elég konkrét dolog. Mi mégis azt állítjuk: az egészséges életmód nemcsak a megelőzés miatt kifizetődő, de kifejezetten spórolhatunk is vele! Íme 7 dolog, ami ezt bizonyítja. 
 
1. Gyors kaja és menza helyett
Míg a tudatosan táplálkozók dobozba készítik el otthon a napi élelmet, addig mások a helyi menzára vagy a környéken található mekibe/kínaiba/gyrososhoz mennek ebédelni. Míg a doboz kaja (hússal, körettel, zöldséggel) 400-500 Ft max, addig a gyorskajáldákban ennek minimum a dupláját hagyod ott. Ez nem azt jelenti, hogy mi sosem fordulunk meg ezeken a helyeken, de ilyenkor is csak megerősödik bennünk, hogy a fitnesz nem drága, sőt.

 
 
 
 
2. Betegszabi és patika kilőve
Minél jobban odafigyelsz a saját és családod egészségére, annál ritkább lesz az otthoni lábadozás, ami bizony nemcsak kevesebb bevételt, de nagyobb kiadásokat (gyógyszertár) is generál! Persze (főleg kisgyerekkel) néha kizárhatatlan, hogy elkapjunk ezt-azt, de az immunrendszerünktől is függ, hogy 1-2 nap vagy néhány hét alatt kúráljuk ki magunkat.

3. Spontán nasik és tervezett nasik: a nagy pénznyelő
Akár napközben tör ránk a farkas éhség és teszünk szert egy zacskó jó kis túrós fornettire, akár a nasis szekrényünkről figyelnek a milka csokik és ropik, egy biztos: jó néhány száz kidobott forintot jelent ez a néhány persnyi gyönyör. Pláne ha napi szinten engedjük meg magunknak. Az egészséges nasi, és a megtervezett étkezés kizárja (de legalábbis csökkenti) mindkét típust.

 
 
 
 
4. Le a cukros üdítőkkel
A cukros üdítők a másik alamuszinyuszi: nemcsak a pénztárcánkat apasztja, de a hasunkat (talán anélkül, hogy tudnánk róla) igencsak dagasztja. Ellentétben az ásványvízzel. 

5. Sport: nem egyenlő a kondibérlettel! 
A sportolás nem a konditermet jelenti, hanem a futást is, a saját testsúlyos edzéseket a szabadban vagy otthoni tornát. Ezzel el is intéztük a kérdést, hogy mit tegyen az, akinek nincs pénze mozogni? És ne feledjük, a rendszeres mozgás optimalizálja az étvágyat - vagyis a túlevés, folytonos éhségérzet és rágcsálhatnék megszűnik, ami jó (lásd 3. pont)

6. Plusz energiák - csakúgy jönnek, maguktól
A sportolás kellemesen elfárasztja a testünket is, ami jobb alvást eredményez. Ha kialudtuk magunkat terhelhetőbbek vagyunk napközben és még a sportoláshoz is van erőnk. A pozitív ördögi kör eredménye nemcsak effektívebb munka, nagyobb munkabírás és növekvő kondi, de kevesebb kávé, energiaital és energiaszelet is. 


7. Mozi helyett kiránduljatok 
A programokon is tudsz spórolni, ha sportosabb és aktívabb életet élsz. A Dunapartik séták, a kirándulások, biciklitúrák akkor is fittebbé tesznek, ha utána ugyanúgy filmezős-popcornevős estébe torkollik a program. Mert elégettél egy csomó kalóriát, amit csak a moziban vagy otthon ülve nem tettél volna! Ja, és nézd már: spóroltál itt is :)

Házifeladat: számold ki, hogy mennyit sprólnál 1 hónapban, ha a fitt életmód fényében:

  • csak a felét költenéd el a kajapénznek gyorskajára, mert dobozolsz
  • fele annyi gyógyszerre költesz
  • kiiktatod az energiaitalokat és a délutáni kappúcínópénzt
  • többé nem veszel napközben "spontán" harapnivalót, és kiürül a nasis-fiók is
  • kiiktatod a cukrosüdítőket
  • havi 1 költekezős programot kirándulásra/nagy sétára cserélsz

(A kísérleti alanyommal 25.000 forint jött ki. Sőt, nekem is van mit fejlődnöm, főképp kávé és energiaital terén!) ;)

Jó szórakozást :P

Ha kérdésed van, kérdezz bátran itt!

Iratkozz fel a hírlevelünkre még több információért!

Tartalomhoz tartozó címkék: alga életmód fogyás
blog comments powered by Disqus