FÉRFI - NŐI - RENDELLENESSÉGEK

FÉRFI - NŐI - RENDELLENESSÉGEK

 

VAGINA ~ hüvely (általában)

A vagina az az izmos szerv, amely a nő hüvelynyílása és a méhe között található. A vaginát érintő betegségek forrása gyakran a testi egyesülésre való képtelenség frusztrációjából származik, vagy azért, mert ezt morális okokból nem engedélyezem magamnak, vagy mert nem találom azt a férfit, akivel új tapasztalatokat élhetnék meg. Elfogadom , hogy nyitok a szeretet minden formájára azért, hogy kiteljesedhessek.

VAGINITISZ ~ hüvelygyulladás

A vaginitisz a vagina kellemetlen szaggal járó fertőzése (hasonló a kandidához vagy a gombákhoz). A legtöbb esetben arra utal, hogy frusztrációt érzek a szexuális partneremmel kapcsolatosan, vagy bűntudatom var. Ha arra használom a szexet, hogy hatalmat gyakoroljak a társam fölött, vagy irányításom alatt tartsam őt, akkor lehetséges, hogy gyakrabban van hüvelygyulladásom. Egy ilyen betegség ideális kifogás arra, hogy ne kelljen szeretkeznem, és így a partneremet azzal büntethetem, hogy „megvonom" tőle a testemet. Egy szexuális kapcsolat intimitása az emlékezethez vagy a félelemhez kötődő érzéseket hozhat felszínre: félhetek attól, hogy nem értenek meg, vagy hogy újra megsérülök. Sőt, a kellemetlen szagok kiválasztásával elengedem azokat a felhalmozott negatív érzéseimet, fájdalmaimat, szorongásaimat, amelyek a vagina szöveteibe is mélyen beleivódtak. A vagina az a hely, ahonnan minden szexualitással kapcsolatos érzésem származik: ha ezek pozitívak, akkor örömöt lelek a szexualitásban. Ezzel ellentétben, fertőzés lép fel, ha bűntudatom, félelmeim, konfliktusaim vannak, szégyenérzetet érzek, vagy ha össze vagyok zavarodva, kellemetlen élmények emlékei jönnek felszínre, vagy ha meg akarom büntetni magamat. Nyitott maradok egy harmonikus szexuális kapcsolat, egészséges nemiség megélésére. Ez az élet és a boldogság része, amelyhez jogom van.

TERHESSÉG - ÁLTERHESSÉG

Megélem a terhesség minden jelét, tünetét anélkül, hogy valóban várandós lennék. Az álterhesség arról tanúskodik, hogy gyermekre vágyom, de a felelősségvállalás tekintetében bizonytalan vagyok. Esetleg nem érzem alkalmasnak magam a feladatra, hogy képes vagyok a gyermek minden igényét és vágyát kielégíteni? Talán nem... Ha az álterhesség egyedülálló nőként érint, akkor meg kell vizsgálnom, nincsenek-e a szexualitásommal kapcsolatos problémáim, nehézségeim. Talán vágyom gyermekre, azonban nem vágyom a másik emberhez (társ) fűződő szoros érzelmi kapcsolatra. Félhetek mindattól a felelősségtől, amit egy párkapcsolatban kellene felvállalnom, még akkor is, ha mindeközben társra vágyom. Bár az álterhesség főleg nőknél jelenik meg, ez a jelenség a férfiaknál is előfordulhat. Akár férfi vagyok, akár nő, megvan bennem mindkét oldal, a női jin és a férfi jang egyaránt. Még férfiként is lehetnek anyai ösztöneim, és megélhetek vele kapcsolatban félelmeket, így empátiából vagy energetikai szimbiózisból megjelenhetnek az álterhesség tünetei. Megvizsgálom, hogy a bennem élő gyermek milyen bizonytalanságokkal küzd. így képes leszek megnyugtatni, és a számára szükséges szeretetet és figyelmet megadni.

 

TERHESSÉG - EKLAMPSZIA

Rángógörcs, amely eszméletvesztéssel jár. Az egymást követő görcsrohamok kezelés nélkül kóma kialakulásához vezethetnek. A rohamok jelentkezhetnek a terhesség végén csakúgy, mint szülés közben vagy utána. Ez az ún. terhességi toxikózis (mérgezéses állapot) magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és vizenyőképződéssel járó tünet együttes. Az eklampsziás krízis sürgős orvosi beavatkozást igénylő, életveszélyes állapot. Általában az első terhességüket megélő nőknél szokott előfordulni. Akkor alakul ki nálam eklampszia, ha bizonytalanságból vagy bűntudatból elutasítom a terhességemet, vagy mindazt, ami a gyermek érkezésével jár. A párommal szemben is érezhetek dühöt, mivel őt teszem „felelőssé" a terhességemért. Talán nehezen fogadom el azt, hogy nem sokára gyermekem születik, és anya leszek. Önmagamat utasítom el, mert képtelennek tartom magamat az új felelősségeim felvállalására. Megtanulom a gyermekem érkezését pozitív hozzáállással fogadni, tudatában annak, hogy mindenem megvan ahhoz, hogy segítsem őt az útján.

 

TERHESSÉG - MÉHEN KÍVÜLI TERHESSÉG

Olyan terhesség, melyben a pete a méh üregén kívül tapad meg. Leggyakrabban valamelyik petevezetékben, ritkábban a petefészekben vagy a hasüregben. Nagyon sürgős felismerést és beavatkozást tesz szükségessé, mivel a növekvő pete környezetében a petevezeték könnyen megrepedhet, ami hasüregi vérzést vált ki. Lehetséges, hogy félek a szüléstől, vagy még nem akarok igazán gyermeket. Hagynom kell, hogy az élet dolgai a maguk ütemében történjenek, és engednem kell, hogy az energia szabadon áramoljon bennem.

 

TERHESSÉG - TERHESSÉGI PROBLÉMÁK

Bár a terhesség alapjában véve gazdagító és vidám dolog, félelmetes is tud lenni a számtalan gond, kétség, félelem és aggodalom miatt, amelyeket főleg az első terhességénél él meg az ember. Ezek a rejtett érzések megtalálják a kifejeződési formáikat, ha én, leendő anyaként nem tudok azoknak verbálisan hangot adni. Néha a megoldásra váró kihívások olyan nehéznek tűnnek az én teherbírásomhoz képest, hogy tudat alatt elutasíthatom a gyermeket. Íme, egy-két példa a terhességi bajok közül. A gyomorégés arról tanúskodik, hogy nehezen nyelem le a történések valóságát, a szorulás, székrekedés, az elengedéstől való félelmemre világit rá, arra, hogy megpróbálom a dolgokat a jelenlegi állapotukban megtartani, tudatában annak, hogy a gyermek érkezése nagy változásokkal jár az életemben. Egy fájdalmas ülőideg az élet által elém sodort új irányba történő előrehaladástól való félelmemről árulkodik, egy terhességi diabétesz a jelen időszakban megélt szomorúság következménye. Az is lehetséges, hogy elégedetlen vagyok, hogy félek attól, a testem változásai miatt majd elutasítanak. Megtanulok bízni, és elfogadom, hogy minden eszközöm megvan arra, hogy ezt a csodálatos tapasztalatot harmóniában és örömben élhessem meg.

 

TERHESSÉG - TÚLHORDÁS

Amikor a terhesség a szokásos időtartamánál hosszabb ideig tart, akkor anyaként az a vágyam, hogy ezt a gyermeket minél hosszabb ideig a hasamban hordjam. Szeretem ezt az állapotot, mivel a gyermekemet biztonságban tudhatom, és ilyenkor a legerősebb, legmélyebb az anya és a gyermek közötti kapcsolat. Meg akarom őt védeni a mindennapi élet viharaitól. Az is lehet, hogy félek azoktól az új feladatoktól és a felelősségtől, amelyek rám a gyermek születése után várnak. Vajon fog bármiben is változtatni ez a párkapcsolatomon? Jó anya leszek? A születéssel kapcsolatos félelmeim késleltethetik a gyermek világra jöttét. Az is lehetséges, hogy a gyermekem olyan jól érzi magát ezen a biztonságos helyen, hogy a lehető leghosszabb ideig ott is óhajt maradni. Ilyenkor kapcsolatba léphetek az isteni lényével, és megvigasztalhatom, biztosíthatom őt arról, hogy minden tőlem telhetőt megteszek majd annak érdekében, hogy jól érezze magát ezen a világon, továbbra is szeretni fogom, és égek a vágytól, hogy minél hamarabb a karjaimban tarthassam őt. Le kell szakadnom a gyermekemről, és meg kell győznöm magam arról, hogy gyermekemnek minden eszköze meg van arra, hogy az őt érő kihívásokkal megbirkózzon. Csak a szeretetemre és gyengédségemre van szüksége.

SZÜLÉS (általában) 

A szülés a legnagyobb traumát okozó változásélmény a születendő gyermek számára. Ez egy természetes folyamat. Életet adok a gyermekemnek, akit eddig magamban hordoztam. A szülési fájdalmak különböző félelmekkel hozhatók kapcsolatba, különösen a szüléssel kapcsolatos szenvedéstől való félelemmel, olyan fájdalommal, ami a bennem lakozó gyermekkel kapcsolatos. A kellemetlen érzések és a szenvedés amiatt is lehet, hogy a születendő gyermekem folyamatosan a bennem lakozó saját gyermeki lényemmel kapcsolatos felelősségre és valóságr a fog engem emlékeztetni. Aggodalmaim lehetnek a saját testemből és véremből álló, hozzám tartozó résszel kapcsolatban, amiért felelősséggel fogok tartozni. Sok más szituációhoz hasonlóan, a szüléshez is olyan, többé-kevésbé megalapozott hiedelmek kapcsolódnak, mint például, hogy a szülés szenvedéssel jár (ugyanúgy, mint a „szépségért meg kell szenvedni" hiedelem). Amely nem feltétlenül igaz, főleg a mélyebb tudatállapotokban. Ezek a fájdalmak inkább arra a fájdalmas momentumra emlékeztethetnek engem tudat alatt, amikor a születendő gyermek a fény világából fizikai test formájában az anyag sokkal korlátozottabb világába kerül. Számos más kérdés is felmerülhet: Mi vár engem a gyermek megszületése után? Ugyanolyan vonzónak talál még a társam? Jó anya leszek? Megkapja a gyermekem mindazt, amire szüksége van? Lehetséges, hogy nem nagyon szeretnék szülni, mert nagyon jó dolgom van, a párom sokkal jobban szeret és kényeztet, mint azelőtt? Mindenestre a szülés egy nagyszerű élmény. Lehetővé teszi, hogy valós képet kapjak arról, hogy hogyan nézek szembe a jövőbeli változásokkal és az átmeneti állapotokkal. Bízom magamban, tudatában annak, hogy minden erőm és energiám megvan ahhoz, hogy világra hozzak egy gyermeket, és hogy megfelelően törődjek vele a későbbiekben.

 

SZÜLÉS - ABORTUSZ, VETÉLÉS

Abortuszról vagy vetélésről akkor beszélünk, ha a terhesség a negyedik hónap kezdete előtt megszakad. Abortusz esetén a terhességet saját akaratunkból szakítjuk meg. Amikor elvetélek, a következő kérdéseket kell feltennem magamban: Ki akarta gyermeket, én vagy a társam? Tudat alatt attól félek, hogy a születendő gyermek meg fogja változtatni párkapcsolatomat, munkámat vagy a szokásaimat? Félek, hogy nem leszek elég jó anya, és ez a saját gyermekkoromban megélt momentumokhoz kötődhet? Az is lehetséges, hogy az erre a világra leszületendő lélek meggondolta magát. Fontos tehát, hogy nyitott szívvel álljak a dologhoz, és hogy energiáimat mozgósítsam annak érdekében, hogy megoldjam ezt a még „meg nem érett" helyzetet, különben esélyes, hogy a következő terhességeim komplikáltak lesznek. A társaknak kölcsönös szeretetet, felelősséget és tiszteletet kell tanúsítaniuk egymás iránt, ha azt szeretnék, hogy a születendő gyermek teljesen kifejlődhessen.

 

SZÜLÉS - KORASZÜLÉS

Koraszülés a betöltött 37. hét előtti szülés. Amikor ilyesmi történik, lehetséges, hogy nem érzem még magam megfelelően érettnek arra a feladatra, hogy ezt a gyermeket kihordjam, és tudat alatt azt kívánom, mihamarabb megszabaduljak tőle, mielőtt még teljesen éretté nem válna a megszületésre. Lehet, hogy tudat alatt „el akarom taszítani" magamtól ezt a gyermeket, mint ahogy magamat is néha elhanyagoltnak, „eltaszítottnak" érzem. Annak a felelősségnek a felvállalásától való félelem, amire még nem vagyok kész, vagy nem érzem késznek magam, még akkor is, ha ez nem is tudatos szinten megy végbe bennem, kiválthatja belőlem azt a „vágyat, hogy minél hamarabb szüljek" azért, hogy a várakozás félelme megszűnhessék. Mindenesetre, legyen szó bár a félelemérzés megszüntetésének vágyáról, vagy a gyerek megtagadásáról, ezt az érzést, tudatállapotot általában letagadjuk. El tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben én vagyok a főszereplő, és amelyben tudatosan megtagadom a gyermekemet? Lehetséges, azonban, hogy egy ilyen helyzet a legtöbb esetben egy csodálatos élménynek tudat alatti megtagadásává alakul. Bármi is történjen, elfogadom, hogy minden a lehető legjobban történt, számomra és a születendő gyermek számára úgyszintén.

SZEXUÁLIS DEVIANCIÁK, PERVERZIÓK

Ha szexuális devianciáim vannak, akkor az azt jelenti, hogy el akarom utasítani vagy nyomni a lényem egy jelentős részét, állandó belső harcot, küzdelmei élek meg. Ezzel a testem azt üzeni számomra, hogy fogadjam el az énem minden aspektusát. Minden lénynek van egy női és egy maszkulin oldala. Ha férfi vagyok, elfogadom a női részem, ha nő vagyok, akkor a férfi oldalamat. Alázatossá válok, s elhatározom, hogy érvényesítem önmagamat. Azt választom, hogy az egész lényemet egységesítem, mert minden egyes oldalam, részem kifejezésre kell jusson valamilyen módon.

 

SZEXUÁLIS FRUSZTRÁCIÓK

Nagyon szigorú erkölcsi és szexuális neveltetésben volt részem, ezért komolyan azt hiszem, hogy a nemi szervem erkölcstelen és mocskos dolog, bűntudatom van. Jobb, ha egészséges hozzáállással fogadom el a szexualitásomat, mivel ez az életem részét képezi.

SZEMÉREMAJKAK 

Ugyanúgy, ahogy az ajkakat a szájüreg „kapujaként" is felfoghatjuk, a szeméremajkak a nemi szervünk „kapujának" szerepét töltik be. Üresség, kimerültség, fásultságérzés vezethet ezeknek a begyulladásához, vagy bármely más elváltozásához. Sebezhetőnek, tehetetlennek érzem magam, elutasítok mindenfajta fizikai kontaktust, örömtelenséget érzek magamban. A szeméremajkak megbetegedései általában pszichikai eredetűek. Gyakran több döntés meghozásának kényszere miatt érzett szorongás és félelem okozhatja a szeméremajkak gyulladását. Belefáradtam abba, hogy állandóan döntéseket hozzak, és így juttatom kifejezésre a tehetetlenségemet, és azt az érzésemet, hogy az események meghaladják a képességeimet. Megpróbálom értékesnek érezni magamat, és felvállalom választásaimért a felelősséget.

 

SZEMÉREMCSONT 

A szeméremcsont a medencét alkotó széles és lapos csont, a csípőcsont elülső részét képezi. A nemi szervek természetes védelmére szolgál. Mivel több alhasi és combizom találkozik ezen a helyen, néha előfordulhat itt íngyulladás is, amely a szexualitásommal kapcsolatos csalódást jelent, vagy feszültséget, ami a között húzódik, amit megélek, és amit akarok. Ennek a résznek a törése nagy félelemre vagy bűntudatra utal, azokkal a cselekedeteimmel kapcsolatosan, amelyeket a szexualitásommal kapcsolatban véghez viszek, vagy nem viszek véghez. Az is lehet a benyomásom, hogy a „teljesítményem" hagy némi kívánni valót maga után. Elfogadom, hogy megtanulom elismerni a valódi szexuális igényeimet azért, hogy lehetővé tegyem saját magam számára, hogy kiteljesedjek abban, aki vagyok.

 

SZEMÉREMSZŐR

A szeméremszőr részlegesen a nemi szerveket és a szeméremcsontot fedi. Ha sűrű a szeméremszőrzetem, akkor ez a nemiségemmel, szexualitásommal kapcsolatos félelemre utal, valami olyasmire, amit el akarok rejteni. Ezzel ellentétben, a gyér vagy teljesen hiányzó szőr a szexuális életemmel vagy a társammal kapcsolatos sérülékenységet jelez. Kiteljesedek a szexualitásomban azzal, hogy hangot adok félelmeimnek, és egyre jobban bízom másokban.

SZADOMAZOCHIZMUS

A szadomazo kapcsolatban a partnerek egyike domináns (szadizmus), a másik az alávetettséget jelképezi (mazochizmus). Általában mindkét fél kiegyensúlyozottnak éli meg a kapcsolatot. Ha arra érzek késztetést, hogy ezt a kapcsolatformát gyakoroljam, akkor bizonyára arra vágyom, hogy egy bizonyos belső stressztől szabadítsam meg magam, az irányítás vagy az alávetettség segítségével. Észre kell vennem, hogy mindezt a tudatalattimban programozhatom be. Úgy hiszem, akkor vagyok szabad, amikor irányítok, s jobban érzem magam utána, illetve mazochistaként akkor vagyok szabad, ha alávetem magam mások akaratának. A mindennapi életben e viselkedésforma akkor fog újra megjelenni, amikor a legkevésbé számítok rá. így nagy stresszel járó helyzetekben mindig arra a konklúzióra jutok, hogy vagy az irányítás, vagy az önmagam tudatos alávetése jelenthet csak megoldást. Vigyáznom kell arra, hogy mindig azzá válok, amire a figyelmem irányul. Tudatára ébredek, hogy valójában szeretnék megszabadulni a félelmeimtől és korlátaimtól. Alázatosnak kell lennem, de nem megalázkodónak, és vezetnek, nem pedig irányítanak az utamon.

STERILITÁS

A sterilitás szaporodási képtelenséget jelent. A sterilitás kialakulhat a gyermekáldás tudat alatti elutasítása következményeként. Az is lehet, hogy azért vágyom gyermekre, hogy az engem körülvevő emberek elvárásainak eleget tegyek, azonban a lelkem mélyén nem szeretném ezt annyira. Azt is hihetem, hogy a gyermekvállalással fogom megtartani a páromat. Sterilitás létrejöhet a következő okokból is: félek a szüléstől, és attól, hogy a szülőszerepet nem tudom majd megfelelően betölteni (félek a felelősségtől, az anyagi gondoktól, terhektől) vagy nem akarom, hogy gyermekemnek ugyanazokat a szenvedéseket kelljen elszenvednie, mint nekem gyermekkoromban. Attól is félhetek, hogy a terhességem alatt azokat az emlékeket kell majd újraélnem, amelyeket anyám érzett, amikor engem hordott a szíve alatt, s amik rám is hatással voltak. Meg kell értenem, hogy bár a gyermek utáni vágyam igen erős lehet, azonban az ezzel kapcsolatos tudatos vagy tudat alatti félelmek úgyszintén. Ezek mértékellenek különbsége az, amely valamerre elbillentheti a mérleg nyelvét, azzal kapcsolatosan, hogy létrejöhet-e a terhesség, vagy sem. Jobban teszem, ha utánajárok, hogy a múltban nem éltem-e meg olyan tapasztalatokat, amelyek szexualitásomban zárlatot okozhattak, legyek akár férfi, akár nő. Egy pszichoterápiás vagy energetikai kezelés nagyon hatásos lehet ilyen esetekben. Az is lehet, hogy nem kell megélnem a szülővé válás tapasztalatát. Nagyon fontos, hogy megvizsgáljam, miből fakad, honnan ered a gyermek utáni vágyam, és bíznom kell a belső énemben, amikor döntést hozok arról, hogy életet adok-e egy gyermeknek, vagy sem.

PROSZTATA (általában)

A férfiak belső nemi szerveihez sorolt, gesztenye alakú és nagyságú mirigy, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Fő feladata egy olyan folyadék előállítása, melyben az ondósejtek képesek tovább élni. Mivel a húgycső kezdeti szakaszán helyezkedik el, amennyiben megnagyobbodik vagy daganat keletkezik benne, komoly zavarokat okozhat a vizeletürítés folyamatában. A potenciát és férfi princípiumot jelképezi.

 

PROSZTATA (prosztataproblémák)

A prosztata a teljesítményt általában és a szexuális teljesítményt jelképezi. Mivel a prosztataproblémák inkább az idősödő férfiakat érintik, ezért ha fiatalon betegedtem meg, fel kell tennem magamnak a kérdést: elégedett vagyok a szexualitásommal, fesztelenül érzem magam szex közben? Vajon frusztrációt, tehetetlenséget, összezavarodást érzek, talán fiatalabb partnerre vágyom? Vagy jobb, ha mindennel felhagyok? Talán most haszontalannak, és képtelennek érzem magam arra, hogy „igazi férfi" legyek. Meg kell tanulnom, hogy ne érezzek bűntudatot, s hogy ne érezzem a társadalom által elvárt teljesítménykényszer nyomását. Tudatára kell ébrednem az értékeimnek, nem elsősorban a szexuális teljesítményeimmel kapcsolatban, hanem fel kell ismernem magamban minden, általam birtokolt emberi erényt. Ha prosztatabántalmaim vannak, akkor meg kell vizsgálnom, hogy vannak-e az unokáimmal vagy gyermekeimmel kapcsolatos nehézségeim, bűntudatom. A gyermekeim időközben felnőttek, azonban számomra még mindig „kicsinek" és „sérülékenynek" tűnnek. Attól félek, hogy morális vagy fizikai veszélyben vannak. Főként olyan, szexualitással kapcsolatos helyzetről lehet szó, amelyet mocskosnak érzek, vagy amely a társadalom által felállított normákon túllép. Ha nincs gyermekem vagy unokám, akkor ez a helyzet valószínűleg egy olyan unokaöccssel, vagy környékbeli gyermekkel kapcsolatos, akit a családomhoz Tartozónak érzek. Meg kell tanulnom bízni, mert az attól való félelem, hogy egy szeretett lénnyel történik valami rossz, csak még inkább előidézi az, amitől félünk. Bízom abban, hogy mindenki védelem alatt áll, és vezetik az útján azokat is, akikért aggódom. így el fogom kerülni a prosztatarák kialakulását.

 

PROSZTATA - PROSZTATAGYULLADÁS

A férfiak belső nemi szerveihez sorolt, gesztenye alakú és nagyságú mirigy gyulladása. Frusztrációt élek meg, mert a társamnak elvárásai vannak velem szemben a szexuális teljesítményemet illetően. Esetleg magammal szemben érzek csalódottságot, mert haragszom magamra amiatt, hogy nem vagyok „férfiasabb". Öregnek, semmirekellőnek, érzem magam. Fontos annak az elfogadása, hogy a korral a szex változik, azonban ettől még ugyanolyan izgalmas és teljes lehet.

PETEFÉSZEK (általában)

A petefészek gyermekvállalási vágyamat és kreativitásomat jelképezi. Információval szolgál a nőiességemről, és arról, hogy nőként elégedett vagyok-e önmagammal.

 

PETEFÉSZEK (problémák)

A petefészek-problémák a nőiességem kifejezését, vagy az anyasággal kapcsolatos kérdéseket jelképezik. Lehet, hogy félretettem, elhanyagoltam a bennem élő kreativitást. Olyan, mintha elvágtam volna magam a lényem egy részétől, mivel a két petefészek az élet keletkezésének kezdetét szimbolizálja, és a medencében található, amely az a terület, ahol életet adok gyermekemnek, ugyanúgy, mint saját magam újabb aspektusainak, amelyeket újra fel kell fedeznem. Tehát az uram megtalálásával kapcsolatos belső konfliktusról lehet szó. A petefészekciszta felhalmozódott érzelmi energiái jelöl, vagy a petefészek energiájához kapcsolódó konfliktusos érzésekre utal. Petefészekrák akkor fejlődhet ki, ha egy számomra kedves személy elvesztését éltem meg. A női petefészekrák férfi megfelelője a here rákos megbetegedése. A kiváltó ok gyakran egy balesetben, betegségben vagy spontán vetélés során elveszített gyermek. Lehet olyan emberről is szó, akivel nem vagyok vérségi kapcsolatban, azonban annyira szeretem, mintha a saját gyermekem volna. Számomra igen fontos terv elvesztése is felmerülhet lelki okként. Ha én vagyok a terv kivitelezője, szervezője, akkor gyakran beszélek úgy róla, mintha az a „gyermekem" volna. Fontos, hogy elfogadjam az érzéseimet, és kifejezzem azokat. így a belső sérülésem meg tud gyógyulni, és pozitívan, tele megvalósítandó ötletekkel fordulok a jövő felé.

 

PETEVEZETÉK-GYULLADÁS

A petevezeték tíz-tizenkét centiméter hosszú, fonalszerű, kétoldali szerv. A méhtest jobb és bal sarkából indul ki, és a megfelelő petefészekhez csatlakozik. Izomrostokban gazdag, tömött, rugalmas fala megfelelően tágulékony. Egyetlen feladata az, hogy a petét a méhbe irányítsa, ahol az beágyazódik. Heveny vagy krónikus gyulladása gyakran a szexuális partnerrel szembeni tehetetlenséget takar. Attól félek, hogy a partnerem megcsal engem? Ügy érzem, egy hozzám közelálló személy (társam, apám, egyik testvérem, barátom) „megcsalt" engem a viselkedésével, cselekedeteivel, és ez belőlem ekkora haragot váltott ki? Bármely helyzetről legyen is szó, ez nagyon gyakran a szexualitás egy olyan oldalával kapcsolatos, amelyet csúnyának, mocskosnak vagy lealacsonyítónak tartottam. Elfogadom , hogy szeretetet viszek a helyzetbe azért, hogy meglássam az igazságot, és a tanulságot az élet adta tapasztalatban. így sokkal boldogabb leszek, több életöröm, derű költözik belém.

NŐI BAJOK

A női bajok arra utalnak, hogy nehezen fogadom el a tényt: nő vagyok.

Azt sem tudom, hogyan jutassam kifejezésre a nőiségemet. Annak érdekében cselekedni, hogy megfeleljek annak, amit a nőktől elvárnak, félelemmel tölt el. Félek egy esetleges alávetettségtől. Pedig olyan nők mellett nőttem fel, akik „erős kezűek" lehettek, akik a döntéseket hozták, viselték a nadrágot. Vagy olyan környezetben nőttem fel, ahol a nők alávetett szerepben éltek, saját személyiségükről pedig lemondtak? Tudatosítom, hogy a neveltetésem miatt sokkal inkább a férfias oldalamra fektettem a hangsúlyt, vagy az is lehetséges, hogy az alávetettséggel szöges ellentétben sokkal inkább önmagam voltam, és a női oldalam kárára inkább a férfias oldalamat fejlesztettem. Elfogadom női mivoltomat, mivel nőként teljes vagyok, és kifejezésre juttatom az érzéseimet. Lehetek erős, és képes a gyengédségre, szeretetre, megértésre. Minden nőnek megvan a saját módja arra, hogyan fejezi ki a nőiességét, nekem is ki kell választanom a számomra leginkább megfelelőt. Akkor rájövök majd, mennyire boldoggá tesz az, hogy nő vagyok.

 

NŐI PRINCÍPIUM

Legyek akár férfi, akár nő, az agyam jobb féltekéje és a testem bal fele a női princípiumot (a jint) jelképezik, amely a kreativitás, a művészi hajlamok, az együttérzés, a befogadóképesség, az érzelmek és az intuíció székhelye. A gyengédség, az érzékenység, a harmónia, a szépség és a tisztaság is ide tartozik. A legnagyobb nehézséget számomra az érzelmeim kifejezése jelenti. Jó érzéssel tölt el, amikor megvigasztalok valakit? Képes vagyok azt mondani: „szeretlek", „fáj valami"? Nem érzem jól magam, ha én vagyok az, aki kap, főleg, ha szeretetről van szó. Akár akarom, akár nem, a női princípium a részemet képezi. A feminin oldalamhoz való viszonyom közvetlen kapcsolatban van az életemben jelen levő nőkhöz fűződő viszonyommal: anyámmal, lányommal, barátnőmmel, feleségemmel. A nőiességem, feminin oldalam kifejezési módja (hogy ez nehezen vagy könnyen megy-e), nagyban függ a szülői modelltől és attól, hogyan azonosulok egyik vagy másik szülőmmel.

NEMI BETEGSÉGEK

A nemi betegségek azt sugallják, hogy bűntudatot érzek a szexualitással kapcsolatosan. Gyakori, hogy a vallásos neveltetés mocskosnak és tisztátalannak mutatja be a szexualitást. Mivel szégyellem magam bizonyos dolgokért, úgy érzem, meg kell büntetnem magam azzal, hogy elutasítom a nemi szerveimet. Azt a büntetésformát találtam ki magamnak, hogy lassan elpusztítom magam. A szexuális energia rendkívül fontos és jelentős, mivel a fajfenntartás érdekében genetikailag be van kódolva. Következésképpen egy nemi betegség ehhez az energiához kapcsolódó fertőzést vagy megbetegedést jelöl. Ha lebecsülöm a szexualitás jelentőségét, akkor hajlamos lesz ellenem fordulni, megbetegszik, így adva tudtomra, hogy amit teszek, az nincs egyensúlyban ennek az energiának a természetes áramlásával és egyensúlyával. Fontos, hogy elfogadjam, hogy a szexualitás a szeretet, és a másik emberrel való egyesülésem vágyának egy kifejezési formája.

NEMI ERŐSZAK

A nemi erőszak a szexualitásunk felett érzett bűntudathoz kapcsolódik. Tehát az itt tárgyalt nemi erőszak a szexualitáshoz kötődik, ami ez esetben olyan szexuális érintkezést jelent, amely a másik fél beleegyezése nélkül történik. Még akkor is, ha nem éltem meg ilyen tapasztalatot szexuális vonatkozásban, lehetséges, hogy megéltem más aspektusokban. Ha egyszer már kirabolták az otthonomat, akkor az olyan érzés lehetett, mintha megerőszakoltak volna. Az, hogy hagyom az embereket a személyes preferenciáim, gondolataim, értékeim felett ítélkezni, szintén felfogható erőszaknak. A házasságon belül is megélhetek erőszakot. Ha meg kellett élnem egy nemi erőszakot, akkor fel kell tennem magamnak a kérdést, hogy vajon nem utasítottam-e el olyan erősen a szexualitásomat, még ha tudat alatt is, hogy azért vonzottam be ezt a helyzetet (energetikai szempontból felfogva), hogy megszabadulhassak a félelmeimtől. Tudatosan nem akartam ezt a helyzetei, azonban meg kell értenem a tudatalatti működési mechanizmusát azért, hogy rájöjjek, képes egy eseményt beprogramozni annak érdekében, hogy megszabadulhassak a félelmeimtől. Elővigyázatosnak kell lennem, és nem kell bűnösnek éreznem magam az engem ért események miatt. Inkább arra kellene keresnem a választ, hogy miért történt ez meg velem. Ha azt hiszem (én gondolom így, vagy mások mondták ezt nekem), hogy ez az emlék most már az egész életemre ki fog hatni, akkor tudatosítanom kellene, hogy ez nem igaz. Vannak módszerek arra, hogyan lehet egy ilyen helyzetből teljesen meggyógyulni. Csak az esemény emléke marad meg, történeti szempontból, azonban nem fog hozzá fájdalom, szomorúság, keserűség, bármiféle utálat társulni, hiszen a szívemmel fogom tudatosítani a helyzetet, és megértem azt.
Bízom az élet által elém tárt végtelen lehetőségekben, és megtanulom megtalálni a helyemet a világban! így képes leszek arra, hogy teljességgel uraljam az életem eseményeit.

 

NEMI SZERVEK (általában)

A nemi szervek különböztetik meg a férfiakat a nőktől. A férfi és a női princípiumhoz kapcsolódnak mindnyájunkban. A nemi szerv a szexuális energia székhelye, és az alapcsakrához (a farokcsontnál található energiaközpont) kapcsolódik. Ha a szexualitásommal kapcsolatosan nehézségeket élek meg, akkor általában a nemi szerveket támadja meg betegség.

 

NEMI SZERVEK (betegségei)

A nemi szervekkel kapcsolatos problémák a szexualitáshoz kötődő félelemről, bűntudatról, szégyenről, gyanakvásról, megbánásról vagy dühről árulkodnak, amelyek valószínűleg nemi betegségek, frigiditás és impotencia formájában jelennek meg. Ez a terület a férfiaknál a herékhez, a nőknél a petefészkekhez kapcsolódik. A szexualitáshoz kapcsolódó szexuális energia nagy erejű és jelentőségű, mivel célja a faj fenntartása. Emellett lehetséges, hogy ezt az energiát akaratlanul használom. A szexualitással kapcsolatos gyönyör fogalma egyik legalapvetőbb igényemmel hoz engem kapcsolatba, az örömérzéssel, a gyönyörrel, és a bennem élő megsebzett gyermekkel szembesít. így a nemiségem előhozhatja a bennem élő félelmeimet, sérüléseimet, elutasításaimat. Lehet, hogy nem fogadom el  magamat azzal a testtel vagy nemiséggel, amivel élek, esetleg belső konfliktust élhetek meg fizikai és vallási vagy spirituális vágyaim között. Ha félek nemet mondani, és azért élek nemi életet, hogyne hagyjanak el, ne veszítsem el egy ember szeretetét, vagy csak önző céllal teszem ezt - minden ilyesmi a terület megbetegedéséhez vezethet. Belső zavartság vagy konfliktus lehet bennem, nehézségeim lehetnek a kommunikációval vagy a megosztással. Nem érzem, hogy mindig megbecsülnének, elismernének, és nehezemre esik bízni másokban. Mi több, ha a szüleim lánygyermeket vártak, és én fiú lettem, vagy ha én más neműként szeretnék élni, akkor ez a nemi szerveim megbetegedéséhez vezethet, mivel a nemiségem egy részét elutasítom, és lehetséges, hogy bűnösnek érzem magam azért, hogy az vagyok, aki vagyok. Meg kell szabadulnom a bűntudat érzésétől azért, hogy a szexualitásom, a szeretetem és a másokra fordított figyelmem kifejezésévé válhasson. Fontos, hogy a szeretet jelen legyen a szexuális élményeimben és minden alkalommal, amikor tükörbe nézek, annak érdekében, hogy egyre inkább el tudjam magam fogadni olyannak, amilyen vagyok.

MENSTRUÁCIÓ (menstruációs fájdalmak)

A menstruáció során a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből a méh leváló nyálkahártyája, és az abból származó vér. Ez a jelenség a pubertáskortól a klimaxig periodikusan ismétlődik azoknál a nőknél, akik nem várnak éppen gyermeket. A menstruációs fájdalmak bűntudathoz és dühhöz köthetők. Ezeknek az érzéseknek a forrása egy olyan megélt tapasztalatban keresendő, amelyben szexuálisan kihasználtak, valószínűleg még a pubertáskor előtt. Esetleg ha az a benyomásom, hogy a szüleim csalódottak amiatt, mert lánynak születtem, mindent megteszek azért, hogy fiúnak tűnjek, annak érdekében, hogy a szüleim szeressenek. Tudat alatt késleltetni, vagy teljesen meg is tudom állítani a menstruációmat. Elutasítom a nőiességemet, és lehet, hogy a szexualitást is, azt gondolván, hogy ez egy mocskos dolog vagy bűn. Lehet, hogy tudat alatt csalódott vagyok, hogy nem lettem terhes. Az afelett érzett csalódás, hogy nem lettem várandós, az emberi faj kollektív memóriájából származik, mivel a faj fenntartását biztosító szaporodásért létezem. így a vérveszteség, amely metafizikai szempontból az öröm elvesztését jelenti, azt jelzi, hogy tudat alatt bizonyos mértékű szomorúságot érzek amiatt, hogy nem lettem terhes, amely a faj fenntartásához szükséges genetikai beprogramozáshoz köthető. Ha a vérveszteség mennyisége átlépi a „normális kereteket", azaz csökken, teljesen megszűnik, vagy növekszik a mennyisége, akkor meg kell vizsgálnom, hogy a fentebb említett aspektusok közül egyik-másik nem érint-e engem, mert ez magyarázatot adna az elváltozásra. Minél inkább elfogadom -, hogy ez csak a testem válasza egy beprogramozott, kódolt dologra, annál inkább harmonikus lesz ez a pár nap is. Tartozom magamnak annyival, hogy nőként harmóniában éljek a ciklusok szerint működő testemmel.

MENSTRUÁCIÓ - ELMARADÁSA

A menstruáció elmaradása azt jelenti, hogy a nőnél a havi vérzés szünetel, vagy végleg megszűnik. A még termékeny korban levő nőknél fellépő menstruáció kimaradás a nőiség elutasításához, a női lét hátrányaihoz vagy a szexuális partner szavaiból, cselekedeteiből származó bűntudathoz kapcsolódik, esetleg egy bizonyos havi vérzés alkalmával megélt érzésekhez köthető. A nő félelmet, kellemetlenséget vagy bűntudatot él meg. Azért, hogy ezt orvosolja, mentálisan átprogramozza magát és megszünteti a menstruációját, visszautasítva az életet, elhatározva, hogy abbahagyja a nemzést. Talán azt utasítom el, hogy ugyanazt éljem meg, amit az anyám az apámmal való kapcsolatában, és tudat alatt visszautasítom, hogy „szaporodást elősegítő eszközzé" váljak a jelen kapcsolatomban, mivel ez engem arra a fájdalomra emlékeztet, amit a szerelmi kapcsolatában szomorú anyám láttán éreztem. Elutasítom ezt a tapasztalatot. A nőnek nagyon is érdeke, hogy a szívével is elfogadja a partnerét és bízzon benne, főleg ha a férfi nagyon nyitott a szeretett nő felé.

MENSTRUÁCIÓ - ERŐS, SZABÁLYTALAN

Az erős, szabálytalan menstruáció a menstruációs folyadék mennyiségének megnövekedését, és a menstruáció időtartamának meghosszabbodását jelenti, amely talán egy, a méhben található rostdaganat (fibróma) következménye. Ez a gyermeknemzés nem elfogadásával - kapcsolatos, vagy az esetleges meddőségem miatt érzett szomorúsághoz kötődik, esetleg azért alakul ki, mert valamilyen módon védekezek a gyermekáldás ellen, és ez tudat alatt szomorúsággal tölt el.

 

MENSTRUÁCIÓ - PREMENSTRUÁCIÓS SZINDRÓMA

A premenstruációs szindrómát az éppen soron következő menstruációt megelőző napokban észlelhetjük. Idegességgel, hát-, fej- és hasfájással járhat. Ezek a tünetek hormonális egyensúlyunk felborulásának következményei. Elutasítás és bűntudat kezd felszínre törni bennünk. A menstruációs periódus a nőt arra emlékezteti, hogy egy férfiak által uralt világban él. Ez azt jelenti, hogy a premenstruációs szindróma olyan helyzeteket teremt számomra, amelyekben el kell gondolkodnom a saját nőiségemen és az ahhoz fűződő viszonyomon, főleg ha szakmai karriert is be akarok futni. Lehetséges, hogy össze vagyok zavarodva, és hagyom, hogy a társadalom által kialakított sztereotipiák befolyásoljanak. Szeretem és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok, és hagyom, hogy fejlődjek.

KLIMAX

A klimax során a nők teste változásokon megy keresztül, és ezt el kell fogadnom . Ez egy érzelmileg túlfűtött időszak, amely ahhoz a problémakörhöz kapcsolódó érzéseket takar, hogy vajon még szerethető, kívánatos vagyok-e, de főleg a körül forognak a gondolataim, hogy vajon szeretnek, és kívánnak-e még engem. Összegezve az életemet, számot vetve a dolgaimmal, talán sajnálom, hogy nem tettem meg bizonyos dolgokat, vagy az lehet a benyomásom, hogy nem használtam ki teljességgel az életem kínálta lehetőségeket. Az életem első felében, amelyet gyakran „aktív periódusnak" nevezünk, aktív, cselekvő vagyok, gyermekeket nemzek, építek. A racionális, aktív, szervező vagy a férfias, maszkulin oldalam néven is ismert, jang részem az, amelyik inkább hangsúlyos. Most azonban csökkentebb értékűnek érzem magam, és lehetséges, hogy inkább minden házi robotmunkámat és társadalmi feladatomat akarom elvégezni, mint hogy mindannak a nőiességemnek, gyengédségemnek, kreativitásomnak, amelyek a feminin, női oldalamat jelképezik, szabad teret adnék. A klimaxszal járó hőhullámok belső konfliktust jeleznek, és a feminin oldalam úgy érzi, hogy a férfi, maszkulin oldalam által előidézett tünetek fojtogatják, megfullasztják. Az egyetlen eredményes módja annak, hogy ettől a kellemetlen tünettől megszabaduljunk, hogy megpróbáljuk visszahozni, újraéleszteni magunkban a hasznos, tapasztalt és bölcs nőt, mivel ha csökönyösen nem követjük életünk áramlását, akkor ez fejfájást, migrént is okozhat bennünk. Még akkor is, ha már nem vagyok többé képes gyermeket szülni, meg kell találnom a spirituális utamat, irányomat. Újra fel kell fedeznem, újra meg kell találnom magamban a Nőt. Ez a helyzet egy kicsit olyan, mint amikor eljön a nyugdíjaskor: most van időm szabadon dolgozni, az eddigiektől eltérő terveket kidolgozni, más jellegű kihívásoknak megfelelni. Ebben az időszakban új értelmét ismerhetem meg a „szabadság" és „egyéniség", „egyén" szavaknak, amely lehetővé teszi számomra, hogy új életet kezdjek el. A figyelmemet most magamra és a társamra fordítom ahelyett, hogy csak a gyerekeimre és a családra figyelnék (ez sok esetben van így). Egy újabb értelmet adok az életemnek. Ez egy kicsit olyan, mint egy újrakezdés, olyan általam választott dolgokat tehetek, amelyeket szeretek. Az öregedéstől való félelem sokkal inkább közeli és valóságos lehet számomra. Még az is lehet, hogy tudat alatt képes vagyok a havi vérzésemet is visszahozni azért, hogy annak segítségével „visszatérhessek" a múltba, és belekapaszkodjak abba a fizikai, testi fiatalságba, amely már a múlté. Tehát fontos, hogy elfogadjam 4* és meggyászoljam az elmúlt fiatalságomat azért, hogy teljesebben átélhessem a jelen pillanatot. Elfogadom a testemben végbemenő változásokat, és a belső, lelki, spirituális, társadalmi és családi életemben átalakulásait egyaránt. Egyszerűen élek. Az élet minden percét átélem, élvezem, és az eddig megélt tapasztalatok segítségével hatalmat nyerek az életem fölött, és ez lehetővé teszi számomra, hogy különleges bölcsesség és kincs birtokába juthassak.

IMPOTENCIA 

Ha férfiként képtelen vagyok erekció elérésére vagy annak megtartására a szerelmi együttlét során, akkor impotenciában szenvedek. Ez bizonyára elégedetlenséget eredményez a szexuális kapcsolataimban. Még akkor is, ha orvosi szempontból az impotencia hátterében szervi ok húzódik meg, ami azt jelenti, hogy testi vagy pszichés okból jött létre, figyelembe kell vennem, hogy pszichológiai vagy metafizikai (amely a fizikai felett áll) probléma is állhat a betegség hátterében. Az impotencia gyakran attól való félelmet takar, hogy átadjuk magunkat egy nőnek (vagy férfinak, ha férfival élek szexuális életet), és az önmagam vagy mások feletti irányítás, kontroll elvesztésétől való rettegésre is utalhat. Férfiként gyakran nagy felelősség van a vállamon, a munkám nagy nyomással és stresszel jár, a társadalom általában nagy teljesítményt vár cl tőlem. Kiterjesztve ezt az elvárást a szexualitásra, ez szexuális téren nyomást gyakorol rám, és pont ezzel veszítem cl az „eszközeimet". Mivel nem merek erről a partneremnek beszélni, ezért nagy bűntudatot, zavartságot érezhetek miatta, és ez egészen addig elmehet, hogy társam elvesztésétől félek. A szerelmes együttléteim során érzett szorongás válthatja ki azt a zárlatot, ami nálam impotenciához vezet. Ez a félelem abból származhat, hogy aszexuális együttlét során sokkal inkább kapcsolatban vagy ok az érzelmi oldalammal. Férfiként nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy az érzelmeimmel foglalkozzak. Ilyenkor tudatosabb kapcsolatban vagyok a bennem élő sérült, megbántott gyermekkel, aki bizonytalanságot, félelmet, visszautasítást, meg nem értést élhet meg legbelül. így, ha az előző szerelmi együttléteim során engem leértékelő kudarcok sorozatát éltem meg, egy következő együttlét során valószínűleg nem fogom magamat a helyzet magaslatán érezni. A bizonytalanságom, a lehetetlenségérzésem és a kudarcom, önmagam utálata, bűntudat vagy a hanyagságom úgyszintén impotenciához vezethet. Például a feleségem elmenetelét, elutazását megélhetem érzelmi és fizikai elszakadásnak egyaránt. Mivel a fizikai és szexuális kontaktus már nem lehetséges közöttünk, a nemi szerveim elveszítik érzékenységüket. Az impotencia oka szintén lehet egy olyan múltbeli esemény, amely nagyon mélyen érintett, pl. gyermekkoromban kihasználhattak, lelki vagy fizikai visszaélés áldozata lehettem, az is lehet, hogy dühöt táplálok az egyik előző érzelmi kapcsolatommal szemben, amelyben úgy éreztem, becsaptak. Az impotencia a partnerem felett gyakorolt hatalom is lehet, mivel így szexuálisan visszatartok egy olyan partnert, aki túlzásokba esik, vagy túl sokat vár el tőlem. Az lehet a benyomásom, hogy az életterem, a területem (a javaim, közvetlen környezetem, vagy amivel azonosítom magamat) veszélyben van. Az is lehet, hogy elveszítettem az érdeklődésemet a nők iránt, ami fizikai, testi szintre is áttevődik, ha az érdektelenség hosszú ideig fennáll. Végül, ha a páromat az anyámmal azonosítom, akinek túl nagy szerepe van az életemben, ha behódolok neki, és attól félek, hogy nem fogok neki megfelelni vagy tetszeni, vagy úgy érzem, képtelen vagyok boldoggá tenni őt és örömet okozni neki, ez szintén impotencia kialakulásához vezethet. Az Oedipus komplexust (a gyermek fejlődése során 3 és 6 éves kora között az ellentétes nemű szülőhöz fűződő erős érzelmi kötődést él meg) valószínűleg nem éltem át megfelelően. Újra kell értelmeznem a helyemet, kontaktusba kell lépni az érzelmeimmel, és a kontrollt el kell engednem azért, hogy az energia szabadon áramolhasson a testemben, ahelyett, hogy az a fejemben maradna. így fizikailag és mentálisan is ellazulhatok.

ANYAMÉH (általában)

Az anyaméh a nőiséget szimbolizálja, ez a kreativitás központja. Ebben a meleg és biztonságos környezetben történik meg a megtermékenyítés. A petefészek- vagy méhproblémák azt jelzik, ideje, hogy fejlesszük kreativitásunkat, amely visszaadná az életünk feletti irányítást. Fontos, hogy feltegyük a kérdést: „Hogy érzem magam nőként? Bűnösnek, szégyentelennek vagy becsapottnak érzem magam azért, mert szültem / nem szültem gyermekeket? Nehéz számomra nőnek, feleségnek, anyának, üzletasszonynak, szeretőnek lenni?" Talán regressziót élünk meg? A medence mint terület ad életet az énünk új aspektusainak, saját magunk keresésében fontos szerepet játszik. Ha a méhet betegség támadja meg (pl. daganat), fel kell tennünk a kérdést: hogyan fogadjuk el mások, főleg a gyermekeink, unokáink szexualitását. Úgy érezzük, mindez a szokványostól eltérő, hogy „ezt így nem szabad csinálni"? Az az érzésünk, hogy gyermekeink morális vagy fizikai veszélynek vannak kitéve? Vagy esetleg meg sebesülhetnek? Van valami, amit mocskosnak találunk a gyermekeinkkel és párkapcsolataikkal kapcsolatosan? Zavarnak a szerepek, amelyeket a családtagjaink képviselnek? Bármely legyen is a helyzet, tudatára kell ébrednünk, hogy semmi hatalmunk sincs mások élete felett, és hogy mindenki a saját maga módján éli az életét. A tőlünk telhető lehető legjobb neveltetést biztosítottuk a gyermekeinknek, és büszkék is lehetünk erre!

HERÉK (általában)

A herék a herezacskóban elhelyezkedő, tojás alakú nemi mirigyek. Feladatuk a hímivarsejtek, a spermiumok képzése, valamint a férfihormon, a tesztoszteron termelése. A herék hátsó részénél helyezkednek el a mellékherék. Feladatuk a herékben termelt spermiumok érésének biztosítása. Ezekből erednek az ondóvezetékek, amelyek a spermiumokat a tárolási helyre, a prosztata mögötti ondóhólyagokba juttatják. A heréket sújtó probléma a férfi létet érintő félelmekhez, bizonytalansághoz és kételyekhez kapcsolódik. A nemiség, szexuális preferencia nem elfogadását is jelentheti. A szexuális teljesítményem megítéléstől félek, ami akár impotenciához is vezethet. Jobban teszem, ha megvizsgálom a férfiasságommal kapcsolatos elvárásaimat, és újra kell vizsgálnom a férfi princípiumról alkotott nézeteimet is.

EJAKULÁCIÓ

A korai magömlés az első szexuális élményemmel lehet összefüggésben. Amikor önkielégítést végeztem, bűnösnek éreztem magam, meri úgy gondoltam (vagy mások azt mondták), hogy a maszturbáció bűnös, tiltott dolog. Éppen ezért siettettem az ejakulációt. A tiltott gyümölcs mindig nagyon vonzó, és talán tudat alatt most is erre az érzésre vágyom. Az is lehet, hogy a teljesítménykényszer idegessé tesz, esetleg tartósan nyomaszt. Be akarom bizonyítani saját magamnak és a partneremnek, hogy mire vagyok képes, azonban ez gyakran váratlan és aggasztó eredményeket hoz. El kell lazulnom, és egy bűntudattól mentes és fesztelen közegben újra meg kell ismernem, újra el kell sajátítanom a szexuális örömök megélését. Egyedül vagy a partneremmel közösen újra felfedezem az önkielégítés örömét, miközben a magömlés pillanatát megpróbálom minden alkalommal egyre inkább kitolni. Ezt felfoghatom egyfajta örömet okozó játéknak is. A pszichoterápiával is megpróbálkozhatok, ami segít abban, hogy korábban rögzült bűntudatomat csökkentsem, vagy önbizalmam növelésén keresztül megszabadulhassak a teljesítménykényszer fojtogató érzésétől.

FRIGIDITÁS

A női nemi vágy gyengesége, hiánya vagy gátoltsága. Általában mély trauma vagy belső konfliktus húzódik meg a hátterében. Középpontjában a félelem áll - felelem az örömtől, amely engem szemérmetlennek tüntethet fel, félek önmagam teljes átadásától, a kontroll elvesztésétől. Úgy érzem, elveszíthetek valamit, ha átadom magam a szexualitásnak. Valójában nem akarok szembesülni azzal, ami bennem rejlik. Gyakran gyermekkorban megélt szexuális visszaélés, zaklatás, vagy olyan szülői kondicionálás következménye mindez, amely azt sugallta, hogy a „szex rossz dolog", vagy abból a hitből fakad, hogy a „szerelem és a szex nem férnek meg egymás mellett." Ezek a kijelentések mind el raktározódtak a tudatalattiban. A szexualitást alantasnak, a legalacsonyabb szintű emberi ösztönnek tekintették a családomban? Szükséges rosszként beszéltek előttem a szexualitásról, azt mondták, a szexuális együttlét nem okoz sosem örömöt? Esetleg gyermekként szexuálisan kihasználtak? Érthető módon elutasítom, hogy hozzám érjenek, mert az felemet és undort kelt bennem. Tudatára ébredek, hogy nincs semmi illetlen, szemérmetlen dolog a szexualitásban. Ellenkezőleg, amikor két olyan partner között jön létre szexuális érintkezés, akik kölcsönösen elfogadják és szeretik egymást, akkor a szexualitás szép és egészséges dolog. Elfogadom , hogy kinyílok a partnerem felé, és elmondom neki a félelmeimet. Tudatom vele az igényeimet, vágyaimat.

FÉRFI PRINCÍPIUM 

A férfi princípiumot a test jobb oldala, és az agy bal féltekéje szimbolizálja. A kínai orvoslás terminusa szerint jang oldalnak, a nyugati kultúrában pedig racionális oldalnak nevezzük. Ennek az oldalnak a legfontosabb, domináns erényei a következők: bátorság, teljesítmény, logika. A lét racionális, önálló, materialista oldala. Jelképezi továbbá az intellektuális aspektust is, a személyiség aktív részét, amely a feminin oldal gondolataiból és megérzéseiből kiindulva, kivitelezi, megvalósítja azokat. Minden emberi lény, legyen az férfi vagy nő, rendelkezik egy férfi oldallal (jang) és egy női oldallal, (jin) Mivel a férfi oldalamat fejlesztettem ki jobban, olyanná akartam válni, mint az apám. Nem szabad elfelejtenem, hogy csak akkor teljesedhetek ki az önmegvalósításban, ha a női és férfi oldalamat egyensúlyba hozom.

EXHIBICIONIZMUS

Eredetileg kóros hajlamot jelent a lemeztelenített intim testrészek mutogatására, de a köznyelv a gátlást nem ismerő, önmagát (mint személyiséget) állandóan mutogató embert nevezi exhibicionistának. Mi az eredeti, orvosi jelentésben használjuk. Betegségem összefüggésben van azzal, hogyan élem meg a szexualitásomat. Ha azt hallottam otthon (vagy az iskolában), hogy a nemiség állatias, mocskos és szégyellendő dolog, akkor valószínűleg megpróbáltam visszafojtani, elnyomni minden szexuális vágyamat. De a feszültség, ami ebből adódik, felszínre akar törni. Az exhibicionizmus számomra a határok ledöntését jelenti. Tudatosítanom kell magamban, hogy Isten szexuális vágyaival együtt teremtette meg az embert. Elfogadom, hogy a szexualitás szép és egészséges dolog, amely által kiteljesedhetek. A szexualitás fizikai fejlődésem része is egyben.

ELŐESÉS 

Egy szerv vagy szervrész kimozdulása eredeti helyéről, helyzetéből. A jelenség oka lehet az, hogy a szervet tartó szalagok meglazulnak, vagy egyéb támasztó testrészek képtelenek a tartó funkció kifejtésére. A szerv kicsúszása erős fájdalommal járhat, és akadályozhatja a szerv szokásos működését. Általában sebészeti beavatkozást igényel. Gyakori elváltozás a prosztatánál, méhnél, hüvelynél, végbélnél, vesénél és a húgycsőnél. Intenzív „minden mindegy" érzés kerített hatalmába, esetleg a kontroll, az irányítás hiányát ilyen betegség formájában élem meg. Az izmaim elernyednek, összeroskadnak, mert az energiaszintem annyira alacsony, hogy nem bírja fenntartani az adott szerv rugalmasságát. Fáradt vagyok, nagy belső elkeseredettséget élek meg, amely az életem azon aspektusához köthető, amely az érintett szervvel kapcsolatban áll. Fontos, hogy újra a kezembe vegyem életem irányítását, hogy aktív legyek. Rá kell jönnöm, mi az, amit valóban szeretek, legyen az művészeti tevékenység, sport, vagy bármilyen kellemes időtöltés, amellyel megtelek vitalitással, és visszanyerjem az életkedvemet.

ANDROPAUZA 

A férfiakat érintő andropauza a női klimaxnak megfelelője, és a herék hormontermelésének csökkenésével vagy szünetelésével jár. Minden bizonytalanság és félelem, amely az öregedéshez, a szexuális teljesítményhez, a haszontalanság és gyengeség érzéséhez kapcsolódik, lelkileg és fizikailag is a nemi szerveket érintő bajok formájában (főleg prosztataproblémák) jelenik meg. Meg kell találnunk férfiként a helyünket a világban, miközben harmóniában kell maradnunk a személyiségünk mindkét oldalával, a női és férfi oldallal egyaránt.

LAPOSTETÜ

A lapostetű általában nemi úton terjed. Bűnösnek, mocskosnak érzem magam, mivel olyan szexuális együttlétem volt valakivel, amit a társadalom elítél. Ügy is gondolhatom, hogy ez az együttlét csak a saját személyes igényeim, vágyaim kielégítésének célját szolgálta anélkül, hogy bárki felé el kellene magamat köteleznem. Elfogadom , hogy minden megélt helyzet egy tapasztalat számomra, és megtanulom megismerni a saját igényeimet, és azt is, hogy mi a jó számomra.

VISZKETÉS - HÜVELYI VISZKETÉS

A hüvelyi viszketés a szexualitáshoz és a női princípiumhoz kapcsolódik. Ha viszketést érzek, akkor az azt jelenti, hogy valami zavar engem, a partnerem türelmetlenséget vált ki belőlem. Ugyanúgy, mint bármely egy részleges „halált" jelképez, ami lehetővé teszi számomra, hogy kevésbé szenvedjek. Ezek a sérülések gyakran a gyerekkoromig nyúlnak vissza, és az évek során a helyzet egyre csak rosszabbodott, és ezt súlyos teherként viselem. Nem tanultam meg önmagamat szeretni, és bezárultam a szeretet előtt ahelyett, hogy ezt a szeretetet és együttérzést megosztottam volna másokkal. A zsibbadás egyfajta menekülést jelent. Ez egy belső hidegségről, a szeretet visszatartásának a vágyáról, lendület, dinamizmus hiányáról árulkodik. A kellemetlenség által érintett testrész, és az, hogy ez a testem melyik oldalán található (jobb vagy bal), segíthet abban, hogy ezt a lelki sérülést milyen területen, milyen szinten keressem. A testem azt üzeni számomra, hogy ideje az életembe újra több spontaneitást vinni, hogy több szeretet, lendületet, lelkesedést kell magamban felszínre hoznom az életem azon területén, amelyet a kellemetlenség érint. így az életminőségemen is javítok, amihez jogom van. Itt és most elfogadom, hogy megtanulom magamat jobban szeretni és megpróbálok a szeretetre valójában kinyílni, ahelyett, hogy ezt a szeretetet és együttérzést visszatartanám. Megszüntetem a válaszfalat, amelyet már régóta építek magam köré. Minél inkább megtanulom szeretni magamat, annál inkább észreveszem, hogy ez viszonzásra talál: szeretetet és barátságot kapok viszonzásul. Ez a derű, amelyet mindig is kívül próbáltam megtalálni, most belőlem fakad, és én közvetítem azt a külvilág, a többiek felé.

 

 

blog comments powered by Disqus