Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Éhség, éhezés minőségi éhezés - melyik a melyik?!

Éhség, éhezés minőségi éhezés - melyik a melyik?!

 

 

 

Éhség és az éhezés nem ugyanazt jelenti

 

Akkor most figyelj: a diéta alapvetően nem fogyókúrát, hanem egy egészséges, tudatos táplálkozást jelent. Ha ezt a tényt elfogadjuk, akkor a következő kérdést kell feltennünk: az éhség / éhezés kötelező velejárója a diétának?! A válaszunk: NEM! Sőt, azt is elárulom a cikkben, hogy az éhség és az éhezés nem ugyanazt jelentik!

 

Nagyon fontos az elején leszögezni tehát: az ÉHSÉG és az ÉHEZÉS nem ugyanazt jelenti!

Szerintem ezt mindenki tudja, de a diéta kapcsán mégis keverjük, pláne a jól hangzó reklámszövegeknek (“Fogyás éhezés nélkül!”) köszönhetően… Szóval:

  • Az ÉHSÉG egy érzet, ami azt jelzi, hogy ennünk kell.
  • Az ÉHEZÉS egy állapot, amikor is a szervezetnek nem jut elegendő tápanyag.

Értitek mennyire fontos, hogy ezt a kettőt külön kezeljük?! Például, ha napi 3000 kalóriához vagyok szokva, vagy unalom- / bánat-evő vagyok, akkor mindenképpen éhes leszek egy diéta során, mondjuk napi 1500 kalóriával. Mert hiszen érzem, hogy többet szeretnék enni. Azonban nincs szó éhezésről – amennyiben persze jó étrendet követek – hiszen a testem valójában megkapja azt a tápanyag mennyiséget, amire szüksége van!

Miért fontos ez az infó?

Hogy tudatosítsuk magunkban:

  1. Diéta során néha éhesek vagyunk, ez van. Ezt fogadjuk el az elején, és ne essünk kétségbe az első éhségérzetnél, és ne süllyedjünk önsajnálatba, hogy “úúúgy éhezünk” : )
  2. Ha jó az étrendünk, akkor az éhezés ki van zárva – vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jutunk: fehérjéhez, szénhidráthoz, zsírokhoz, ásványi anyagokhoz, rostokhoz, stb.

 

 

 

Miért emelem ki, hogy jó minőségű tápanyagokhoz jussunk?

Mert (és most jön egy 3. fogalom) olyan is van, hogy:

  • MINŐSÉGI ÉHEZÉS:

ez az a fajta éhezés, ami viszont valóban sokakat érint, de nagyon kevesen tudnak róla. Akkor szenvedünk minőségi éhezésben, ha megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutunk (kalóriában), de azok összetétele vagy minősége nem megfelelő. Például nem jó a fehérje-zsír-szénhidrát arány (mert mondjuk túl sok a szénhidrát, és alig van fehérje.) Vagy a minőség nem jó: nem jutunk elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz! Ekkor ún. hiányállapot alakul ki, és  érezzük is, hogy valami nem stimmel: pl. nem fog úgy az agyunk, fáradtabbak, ingerültebbek leszünk, betegségek alakulnak ki. Éhesnek is érezhetjük magunkat – pedig nem kalóriára van szükségünk! Hanem minőségi tápanyagra. Ez viszont nem valódi éhség, hanem sóvárgás!

Erre a megoldás, hogy a fent említett jó étrend tartalmazzon minőségi tápanyagokat is, sok vitamint, nyomelemet, rostot – ezt elérhetjük természetes, jó minőségű étrend kiegészítőkkel és a rossz táplálékok jóra cserélésével (pl. cukor helyett természetes édesítőszerek, vagy a fehér pékáru helyett magvas, rozsos verziók.)

 

Szóval továbbra is csak TUDATOSAN! : )

Feladat:
1. figyeld meg mikor vagy tényleg éhes, és mikor csak sóvárogsz.
2. találd ki, hogy hogyan, mivel viszel be mostantól jó minőségű tápanyagokat a szervezetbe.
3. egy életre felejtsd el a koplalást, mert azzal csak hiányállapotot idézel elő és izmot sorvasztasz.

 

 

blog comments powered by Disqus