Bőr - bőrbetegségek

Bőr - bőrbetegségek

 

Bőrproblémák - Lelki eredetű betegségek

 

RÁNCOK

A ráncok a bőr repedései. Ezek lehetnek mimikai vagy öregedési ráncok. A hám rugalmas rostjainak elszakadásáról van szó, és a kötőszövet maradványa károsodik. Akkor jelennek meg ráncok, amikor érzelmi sokkot, belső zűrzavart élek meg. Az is lehet, hogy olyan eseményt élek meg, amelyben el kell szakadnom egy embertől, egy helyzettől, vagy egy anyagi javamtól kell megfosztanom magamat. Ez azt eredményezi, hogy egyfajta belső szomorúságot, elkeseredettséget, meg nem értést, lelki fájdalmat kell megélnem. Ha megtanulom elfogadni azt, hogy az életem minden egyes eseménye azért van, hogy engem segítsen a fejlődésben, és a leszakadás, elszakadás az, amellyel én a feltétlen szeretetet megvalósíthatom, a ráncaimnak nem lesz többé létjogosultsága. A bölcsesség hozza el a szív valódi fiatalságát.

 

BŐR (bőrproblémák)

A bőr olyan, mint a fa kérge. Megmutatja, ha vannak külső és belső problémák. Elválasztja a testemet a külső környezetemtől. Ha a bőröm elváltozásokat mutat, akkor valószínűleg olyan típusú ember vagyok, aki túlságosan is nagy jelentőséget tulajdonít mások véleményének. Mivel nem vagyok biztos magamban, és félek mások elutasításától, vagy attól, hogy mások megbántanak engem, bőrbetegséget „növesztek" azért, hogy egyfajta természetes korlátként távol tartsam magamtól a környezetemet. A bőr lágy szövet, amely a mentális energiához kapcsolódik, és bizonytalanságaimat, legmélyebb gondjaimat fejezi ki. A bőr tehát állandó jelleggel tükrözi a belső érzéseimet (lásd: „vörös, lángol a dühtől" kifejezéseket). A bőröm színe megváltozhat, ha zavarban vagyok, ha szégyellem magamat. A bőröm tehát egy demarkációs vonal a belsőm és a külvilág között. A bőröm akkor száraz, ha nem tartalmaz elég vizet. A víz (a levegő mellett) az élethez szükséges egyik legfontosabb elem. Az élettel való kapcsolataim tehát szárazak, sivárak. A környezetemhez fűződő kapcsolataimban belülről blokkolom, akadályozom magam. Úgy érezhetem, hogy „mindjárt elszáradok". Újra meg kell találnom az örömöt a másokkal való kommunikációban. A lehámló, elhalt bőrréteg arra utal, hogy régi, elavult mentális sémák szerint élek. Amikor a bőröm felületén pattanások jelennek meg, akkor a kapcsolataimat érintő problémákat, a környezetemmel kapcsolatos kommunikációs problémákat fejezem ki ilyen formában. Ha a bőröm gyulladásos tüneteket mutat, akkor tartozom magamnak annyival, hogy megpróbálok kevésbé ingerlékenynek lenni belső vagy külső konfliktushelyzetekkel kapcsolatban. Ha zsíros a bőröm, akkor túl sok érzelmet fojtok cl, tartok magamban. Az is lehet, hogy el akarok menekülni egy bizonyos helyzet, vagy egy bizonyos ember elől, úgy, mint egy halacska, amely kicsúszik az ujjaink közül. Hagynom kell, hogy az energia áramoljon bennem, hogy negatív gondolataim eltűnhessenek. Nyugodtan és hidegen kell kezelnem az általam táplált frusztrációkat, így bőröm tisztább lesz és lágyabb. Minél inkább őszintévé, „átlátszóvá" és igazzá válok, a bőröm annál üdébb lesz. A viszketés arra utal, hogy irritáló gondolataim vannak, amelyek kiülnek a bőröm felszínére. Szembe kell néznem velük annak érdekében, hogy ne vonják el többe a figyelmemet. Minél inkább képes vagyok a jó tulajdonságaim értékelésére, és arra, hogy kis örömökkel ajándékozzam meg magam, a bőröm annál inkább ezt a jóllétet fogja tükrözni lágyságával és tisztaságával. Ha képes leszek arra, hogy szabadon kommunikáljam az érzelmeimet, a bőröm ellazul és ragyogni fog.

 

BŐR - AKNÉ 

Ha az akné az arcon található, akkor a belső probléma a személyiséghez kapcsolódik (fej = személyiség). Az arc a belső harmóniámat tükrözi. Amikor valakivel találkozunk, az arcunkkal „szembesül" először, és ez dönt arról, hogy az illető elfogad vagy elutasít bennünket. Akné akkor jelenhet meg, amikor érzelmileg és mentálisan is konfliktusban vagyok saját magammal. Az irritációnak, ellenérzésnek, elutasításnak, félelemnek, szégyennek és a bizonytalanságnak látható kifejeződése, és arról tanúskodik, hogy nem fogadom el saját magamat. Ronda vagyok, néha undorodom magamtól! Az akné Összefügg az identitás kifejeződésével, az önszeretettel és önmagunk feltétel nélküli elfogadásával. A gyorséttermi ételek elősegíthetik az akné megjelenését, és a máj (a félelem székhelye) működését is károsíthatják. Fiatalként, kamaszként az akné gyakran belső változásokat takar. Félek nyitni mások felé (ellenállás, választások, döntések), 

kapcsolatokat megszakítani (gyakran tudat alatt), vagy az életem változásaival szembenézni; őrlődök belső világom és a világlátásommal kapcsolatos kiigazítások között. Mivel már nem vagyok gyerek, de még felnőtt sem, nincs túl pozitív képem saját magamról. Talán attól félek, hogy megváltoztatom azt, amit a környezetem rólam gondol, vagy a környezetem rólam alkotott ítélete ijeszt meg. Az akné a szexualitásommal kapcsolatos tudat alatti félelmeimről is árulkodhat, s megkísérli kifejezni azt, ami tényleg vagyok. Állandóan kapcsolatot teremtek másokkal, még akkor is, ha néha valójában az ellenkezőjét szeretném tenni. Csúnya akarok lenni azért, hogy elriasszam azokat az embereket, akiknek közvetlen közelségére nem vágyom. Határi vonok magam köré, és csak azokat az embereket eresztem be, akikkel valóban jól érzem magam. Nyugton akarok maradni, nem akarom, hogy mások zavarjanak, magamba fordulok, és így is akarok maradni. Nem vagyok képes eléggé szeretni önmagamat, így mások sem tudnak. Tudom, hogy valami bánt, bosszant engem, ami a bőrömön meg is jelenik. Állandóan másokhoz hasonlítgatom magamat, mindig hibát látok magamban (túl magas, túl kövér vagyok). Úgy érzem, korlátoznak, a szüleim irányítanak és kontrollálnak. Néha az egyik szülővel azonosulok, máskor a másiknak akarok örömet szerezni ahelyett, hogy megtartanám a saját identitásomat. Ha a szívemmel elfogadom a bennem zajló változásokat, egészséges és természetes módon szem előtt fogom tartani az alapvető szükségleteimet (szexuális vagy más szükségletek). Egy nap olyasvalaki fog a tükörből visszanézni, aki tökéletesen megfelel az elvárásaimnak. Akné a test számos részén megjelenhet. A hátamon a múltamat, a szokásaimat, a régi félelmeimet és szorongásaimat jelképezi. Egyfajta elutasításra is utal, melyet azokkal szemben érzek, akik nem támogattak eléggé vagy nem álltak ki mellettem. Ha a háton a nyak közelében van az akné, akkor az elfojtott dühről árulkodik. A mellkason a jövőt és a rám váró dolgokat jelenti. Az akné megjelenésében kifejeződik az identitásom és saját életterem keresésének, illetve ezek mások által történő tiszteletben tartásának igénye. Meg kell találnom a saját helyemet a világban, és ha szükséges, másoknak is meg kell mutatnom, hol vannak énem határai, meddig „tartok" én, és hol „kezdődnek" ők. Elfogadom – és olyannak szeretem magam, amilyen vagyok, és felhagyok azzal, hogy mindenkinek mindenáron meg akarjak felelni.

 

BÖR - ANTHRAX - lépfene

Az anthrax súlyos, gyakran halálos kimenetelű bőrfertőzés. Rosszindulatú agresszivitást takar, amelyet azért érzek, mert személyes szabadságomat mások igazságtalanul és elfogadhatatlanul korlátozzák. Tudatára kell ébrednem annak, hogy helyemet a világban meg tudom találni, és megvan a hatalmam arra, hogy életem minden helyzetén változtassak. Csak szilárdan el kell határoznom.

 

BÖR - BŐRGYULLADÁS 

A bőrgyulladás a felhám gyulladásos megbetegedése. Bizonyára feszültség húzódik az dolgok általam megélt módja, és az engem körülvevő világ történései között. Ha megvizsgálom, hogy lelki, metafizikus szinten mihez köthetők a bőrrel kapcsolatos problémáim, akkor könnyebben megértem majd, hogy mi az, amit megélek. így gyógyírt találhatok.

 

BÖR - BÖRKEMÉNYEDÉS

A bőrkeményedés a bőr megvastagodását jelenti, amely folyamatos dörzsölés, nyomás hatására alakul ki. Lelki szinten beidegződött, merev mentális sémákat és viselkedési formákat jelent. Több testrészt is érinthet ez az elváltozás. A bőr a mentális energiát szimbolizálja. Amikor egy adott élethelyzettel kapcsolatban a félelmem felgyülemlik és kikristályosodik, mozdulatlanság, renyheség alakul ki, amely nem engedi ennek az energiának az áramlását - hiszen a gondolataim sem rugalmasak. Ez a félelem arra kényszerít engem, hogy ne legyek képes az élethez objektíven hozzáállni. Fel kell ismernem a félelmem okát, így a felhámon blokkolt és felhalmozódott energia újra elkezd majd velem összhangban áramolni. A bőröm rugalmassá és fiatallá válik. A bőrkeményedés helye kiegészítő információkkal szolgálhat: például, ha a vállamat érinti az elváltozás, akkor a kötelességeimhez kötődő gondolataimmal és hozzáállásommal kapcsolatosan vagyok túlságosan kemény.

 

BŐR - CSALÁNKIÜTÉS

Bőr felszínén megjelenő vörös, égő foltok, melyek enyhén kitüremkednek és nagyon viszketnek. A csalánkiütés lehet ételmérgezés következménye, de bizonyos gyógyszerek vagy más vegyi anyagok is kiválthatják. Stressz vagy feszültség hatására súlyosbodhat. Ha csalánkiütésem van, akkor valószínűleg sokszor érzem úgy, hogy mások elutasítanak. Nem szeretem azt a lényt, aki vagyok, és annak érdekében, hogy szeressenek, mások elvárásainak függvényében teszem a dolgaimat. Az elutasítástól való félelmem megvalósul, hiszen saját magamat elutasítom. A bőrömet borító vörös foltok miatt csúnyának érzem magam, és azt gondolom, nem vagyok kívánatos. „Megbélyegzett" vagyok, aki függőségi viszonyban él. Mivel mások elvárásai szerint cselekszem, lehetetlenné teszem, hogy önmagamnak éljek. Nem merek új terveket megvalósítani, ami csak növeli bennem a tehetetlenség érzését. Feladatom: a magam ura leszek, a legfontosabb emberré válok saját magam számára. Élőre haladok, és bízom magamban.

 

BŐR - DERMATITISZ, BŐRGYULLADÁS

A dermatitisz a bőr gyulladását jelenti. A bőröm érintkezik elsőként az univerzummal, és tükrözi belső félelmeimet, belső bizonytalanságaimat. A gyulladás mindig egy általam elfojtott irritációt, ingerültséget jelez, amely így próbál kifejezésre jutni. Ez az irritáció jelenthet magammal vagy másokkal szemben érzett dühöt. A dermatitisz egyfajta reakció arra, ha valaki zavar, felkavar engem, vagy ha egy bizonyos helyzet okoz számomra frusztrációt. Olyan fizikai kontaktus szükségességére is utalhat (általában érintésre), amely régóta nincs kielégítve; vagy ellenkezőleg, el akarok kerülni egy olyan kontaktust, amely zavaró, kellemetlen számomra. Nehezen, vagy egyáltalán nem merem a másik ember felé közvetíteni, hogy bőröm „fortyog a dühtől"; vagy ellenkezőleg, nehezen mutatom ki, hogy szükségem van a simogatásra. A legfontosabb az, hogy tiszteletben tartsam az igényeimet, és hogy ezt megosszam másokkal is - így a bőrgyulladás magától eltűnik majd.

 

BŐR - EKCÉMA

Az ekcéma a bőr kóros elváltozása, vörös bőrpír formájában jelenhet meg gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Ekcémásként, rendkívül érzékeny ember vagyok. Nem tanultam meg szeretni önmagamat, és mivel félek attól, hogy megsérülök, megbántanak, ezért inkább mások elvárásai szerint élek. Félek, hogy magamra hagynak. Valószínűleg egyszer már megéltem egy nagyon intenzív elszakadást, amely még a magzati koromhoz nyúlik vissza. Hajlamos vagyok arra, hogy olyan helyzeteket teremtsek, amelyekben ezt az elszakadást újra és újra megélhetem, főleg olyan emberekkel kapcsolatban, akiket szeretek. A bőr ekcémás elváltozásánál tudat alatt annak az embernek az érintése hiányzik nekem, akitől el kellett válnom. A bőröm érintkezett vele, s mivel ez a kontaktus megszűnt, a bőröm az érintés hiányát ekcéma formájában fejezi ki. Ez elszigeteltséghez vezet engem, magamba fordulok és alulértékelem önmagamat. Magamról teljesen elfeledkezem, másokról nem. Túl nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy mások milyennek látnak engem. Nehezen tudok igazán önmagam lenni. Az a tény, hogy nem tudom, merre visz a „végzetem", nagy aggodalommal tölt el, és ez szorongást eredményez. A reménytelenség állapota gyorsan alakul át lázadássá és dühvé. Ez a forrongó reménytelenség hullámokban tör felszínre, frusztrációt és irritációt okozva. Elfelejtem számításba venni saját igényeimet, csak azért, hogy kivívjam mások szeretetét. Mások elvárásai szerint cselekszem ahelyett, hogy azt tenném, ami nekem tetszik. Elutasítom azt, aki vagyok. A rossz állapotban lévő bőröm, amit mindenki jól láthat, fizikálisan megmutatja azt, amilyennek én látom magam belülről. Minél inkább elutasítom magamat, és minél inkább olyan embereket vonzok magam köré, akikről azt gondolom, elutasítanak engem, a visszautasítástól, elutasítástól való félelmem annál jobban beigazolódik. így végül a külső valóságtól elvágom, elhatárolom magam, pedig a lelkem mélyén pontosan ennek az ellenkezőjére, az emberekhez való közeledésre vágyom. Az ekcémával egyfajta fizikai korlátot emelek magam és mások közé azért, hogy ne sérülhessek meg. Egy csecsemőn akkor jelenik meg tejkiütés, amikor több melegségre és fizikai kontaktusra vágyik. Ha túlságosan elszigeteltnek érzem magam, akkor ekcémát „növesztek" azért, hogy közeledhessek mások felé. Figyelemre és szeretetre van szükségem. Egy gyermek esetében az érintés vágya a szó szoros értelmében a bőr bőrrel való érintkezését, nem takarón vagy ruhán keresztüli ölelést jelent. A tejkiütés arra utal, hogy valamit el kell elengednem ahhoz, hogy önmagam lehessek - az a valaki, akit eddig rejtegettem. Meg kell válnom bizonyos mentális sémáktól, hogy leszakadjak a múltamról, és azokra az elvégzendő dolgokra koncentrálhassak, amelyek lehetővé teszik önmagam megvalósítását. Olyannak kell magamat szeretnem és elfogadnom -, amilyen vagyok. Amit én nem adok meg magamnak, azt mások sem tudják megadni nekem. Tudatosítom tehát a valódi igényeimet, és ezeknek megfelelően járok el. Megtanulom teljességében élvezni a jelent, és felismerni, hogy minden cselekedetem a holnapomat, a jövőmet alapozza meg. Bizalommal haladok előre az életemben.

 

BŐR - FAGYÁS 

Fagyás alatt azokat a hideg által okozott vöröses, lilás foltokat értjük, amelyek a füleken, az orron, a kezeken és lábakon jelennek meg. Néha igen fájdalmasak, és az is előfordul, hogy k:s vízhólyagokat képeznek a bőr felületén. Az élet „éget" engem, és én „lefagyasztottam" a reakcióimat. Ha a fagyás a kezemet vagy a sarkamat érinti, a sérülés csak lassabb mozgást tesz lehetővé számomra. A fagyással egyrészről megakadályozom, hogy bármit is érezhessek, másrészről meg ragaszkodom adott helyzetekhez, és semmi mást nem látok azokon kívül. Testileg azt a benyomást nyújtom, mintha jó erőben lennék, azonban belül kiüresedettnek, kimerültnek érzem magamat. Nincs kedvem haladni, az életörömöm eltűnt. Felteszem magamnak a kérdést, miért élek. Ahelyett, hogy tapasztalataimnak csak a negatív oldalát látnám, elfogadom és elengedem a múltat, nyitok az élet felé, és így újra képes vagyok meglátni az engem körülvevő szeretetet. Harmóniába tudok kerülni önmagammal és a környezetemmel.

 

BÖR - FURUNKULUS - kelés 

A furunkulus a bőr bakteriális eredetű gyulladása, amely fehéres dudor formájában összegyűlt elhalt szövetekből áll. Valaki vagy valami megmérgezi az életemet, mivel azonban dühömet és szorongásomat elfojtom, a felhalmozódott feszültség testemen egy vagy több furunkulus formájában fog megjelenni. Mivel a furunkulus a bőrön okoz elváltozást, az általam érzett düh gyakran olyan szituációból adódik, amelyben egy szeretett lénytől kellett elválnom, akivel így megszűnt a fizikai kontaktusom. A furunkulus helye utal arra, hogy ez a düh milyen okból „fortyog" bennem. Például a bal vállamon megjelenő furunkulus a családdal vagy a párkapcsolatommal kapcsolatos kötelességeimmel szemben érzett frusztrációra utal. Úgy érzem, a vállaimon túl sok a teher, míg a társam nem tesz eleget. Jobb lenne, ha szabadjára engedném a dühömet, és amennyiben szükséges, akár segítséget is kérnék, hogy többet ne mérgezzem magam ilyen bőrelváltozásokkal.

 

BÖR - HÜVELYI (vaginális) FURUNKULUS

Minden furunkulus a verbálisan nem kifejezett frusztrációra utal. Ha a nemi szerveimen jelenik meg, akkor valószínűleg a társammal (vagy szexuális partneremmel) szemben érzek dühöt, esetleg azzal kapcsolatosan, ahogyan én a szexualitást megélem (például a szexuális együttlétek időtartama, gyakorisága, intenzitása miatt vagyok mérges). Ha a furunkulus megjelenésével egy időben nincs társam, akkor azért érezhetek dühöt, mert partner híján nem úgy élem meg a szexualitásomat, ahogyan én ezt szeretném. Amennyiben van társam, el kell mondanom neki az igényeimet, hogy ketten eljuthassunk egy teljesebb szexuális élményhez. Ha nincs társam, akkor el kell fogadnom, hogy most valószínűleg ez a helyzet a legmegfelelőbb számomra. Ha pozitívan állok a dolgokhoz, előbb-utóbb találkozni fogok egy olyan emberrel, akivel kölcsönösen képesek leszünk egymás vágyainak kielégítésére.

 

BŐR - KAPILLÁRIS HEMANGIÓMA

A hemangióma a bőrön vagy közvetlenül alatta kialakult jóindulatú érdaganat. Ha már születésemkor is volt ilyen szederszerű érdaganatom, akkor először is azzal kell kezdenem a vizsgálódást, hogy megnézem, melyik testrészemen helyezkedik el. Megjelenése általában igen erős érzelemhez, gyakran dühhöz vagy fájdalomhoz kapcsolódik, amelyet édesanyám a velem való terhessége alatt élhetett át, és amely közvetetten engem is érintett. Mivel sebészeti úton vagy lézeres kezeléssel ez az elváltozás eltávolítható, tudatosítom azt az okot, amiért kialakulhatott, hogy magamévá tegyem a belőle származó tapasztalatot, és még inkább önmagam lehessek.

 

BÖR - KÉK-ZÖLD FOLTOK

A vörös, kék, zöld, esetleg fekete színű foltok, amelyeket más néven zúzódásoknak is hívunk, általában akkor keletkeznek, ha valamilyen kemény tárggyal ütközünk. A zúzódás megjelenése olyan mentális fájdalmat vagy mély szorongást jelez, amelyet nem fejezek ki verbálisan. Nagyon fáradt vagyok, a koncentrációm csökken, ezért nekimegyek valaminek. Büntetni akarom saját magamat, az áldozat szerepében tetszelgek, és nem vagyok eléggé felvértezve az élet eseményeivel szemben (fogékonyság a zúzódásokra). Ezzel az ütközéssel az élet engem arról tájékoztat, hogy nem a helyes irányba haladok. Általában a tárgy, amelynek ütközöm, mozdulatlan, tehát amikor az ütközés megtörténik, én irányítom felé a lépteimet, és nem fordítva. Vagyis önmagam megbüntetéséről van szó. Megnéztem egyáltalán, merre haladok? Finoman haladok előre az életben, vagy hajlamos vagyok hirtelen cselekedni? Elég figyelmes vagyok a folytatáshoz, vagy túl gyenge és fáradt a belső „zúzódásaim" és lelki sérüléseim miatt, amelyek most a fizikai világban is megjelennek? Eléggé nyugodt vagyok lelkileg? Talán újra kéne értékelnem a nézőpontomat, hogy képes legyek kikerülni az utamba kerülő akadályokat. Kezembe kell vennem az életem irányítását. Fontos, hogy olyan döntéseket hozzak, amelyek összhangban vannak a lényemmel és a fejlődésemmel.

 

BŐR - KERATÓZIS ~ szarusodás

Jellegzetessége a bőr felszíni rétegének megvastagodása, pirosas, néhol kérges felületek formájában A bőr a külvilág és a belső világom közti kapcsolatot jelenti. Valószínűleg igen erős félelmeim vannak, hiszen úgy érzem, egy erősebb védelmi rendszer kiépítésével kell megvédenem magam a külvilág hatásaitól. A vöröses elszíneződés az általam megélt dogokkal kapcsolatos frusztrációmról árulkodik. A keratózis kialakulásának helye, legyen az a kar, a combok, az arc vagy a kezek, jelzi számomra, hogy az életem mely területén érzem a védelem szükségességét. A betegség helyére szeretetteljes gondolatokat kell küldenem a testemnek, hogy magamévá tegyem az elvégzendő tudatosítási folyamatot. Egyre nő a bizalmam az élettel szemben, és bőröm újra visszanyeri természetes rugalmasságát.

 

BŐR - KIÜTÉSEK (pattanás)

A bőröm a testemnek az a része, amely elsőként lép kapcsolatba a külvilággal. A vörösesség az érzelmeket szimbolizálja, a viszketés a dühömre utal. Frusztrációt érzek egy helyzet vagy egy személy miatt. Kiütés szégyen vagy bűntudat következményeként is megjelenhet. Pattanások általában az érzelmeim miatt kialakult intenzív stresszes állapot miatt alakulnak ki. Vulkánkitörések is azért vannak, mert túl nagy nyomás halmozódik fel a földkéreg alatt - a bőrön is kitörési pontokat keres a feszültség. Ha a jövőben a kiváltó okhoz hasonló helyzetet élek meg, a testem emlékezni fog, és újra megjelennek a kiütések. Bosszúságot, fenyegetettséget érzek, akár el is utasítom magam. A bizonytalanságom arra késztet, hogy visszavonuljak, abban reménykedve, hogy senki nem fog közelíteni hozzám. Tudat alatt figyelemfelkeltésre is használhatom ezt a „betegséget". Tudatosítom az okot, és elfogadom -, hogy ki kell fejeznem, amit érzek. Ez fel- szabadít, és a bőröm újra kitisztul.

 

BŐR - LUPUSZ - bőrfarkas

Számos apró göbből álló gümőkórós bőrjelenség. Autoimmun, gyulladásos betegség, mely számos szervet érinthet. Kialakulásának oka, hogy nagy elkeseredettséget, utálatot, szégyent érzek magammal szemben, ami az immunrendszerem gyengüléséhez vezet. Forrása gyakran egy engem belülről felemésztő mély érzelmi bűntudat lehet. Meg akarom büntetni magam - leengedett kézzel adom meg magam, mivel úgy érzem, nincs kiút, nincs megoldás, tehetetlenségem azonban frusztrációt okoz bennem. A halál egyfajta menekvés. Nem vagyok hajlandó elfogadni a szeretetet és a megbocsátást, se magamtól, se másoktól. Nagyon fontos, hogy újra meg tanuljam szeretni magam. Megpróbálhatom egyedül is, de talán érdemes segítséget kérni szakembertől, hogy elindulhassak a gyógyulás útján.

 

BŐR - MITESSZEREK 

Fekete pontok a bőr felületén, amelyeket a felhám felületén képződő zsír túltermelődése okoz. Kis kidudorodások, tetejükön fekete elszíneződéssel (kosz). A mitesszerek annak a belső érzésnek külső kifejeződései, hogy mocskos, „tisztátalan" vagyok. Alulértékelem magam. Meg kell tanulnom olyannak szeretni magam, amilyen vagyok, és büszkének lenni magamra, így az arcbőröm (itt találkozunk leggyakrabban mitesszerekkel) újra ragyogóvá válik majd.

 

BŐR - ÖVSÖMÖR

Az övsömór a bőrön, egy adott ideg mentén övszerűen, féloldalasan jelenik meg. Mivel az idegek a belső kommunikációnk eszközei, a kiütés által kiváltott fájdalom az érintett terület kommunikációs zavaráról árulkodik. Úgy érzem, megtámadtak, és emiatt mély keserűséget élek meg. Egy ember vagy egy helyzet megsebzett, és ez feszültséget okoz bennem, pedig a testemnek figyelemre van szüksége. Olyan érzésem is lehet, hogy bemocskoltak. Az első reakcióm a visszavonulás, bezárkózás, mert azt gondolom, így elkerülhetek egyéb sérüléseket. Azért viselkedek így, mert a helyzet nagy belső bizonytalanságot okoz számomra. Ha így reagálok, magam ellen fordítom azt az agressziót, amelynek úgy érzem, áldozatává váltam. A kifakadó kiütés jelzi, hogy intenzív érzelmi irritációt érzek egy dolog vagy egy személy miatt, ez nagy stresszt vált ki belőlem, ami nagyban megnehezíti döntéshozatalaimat. A testem azt üzeni számomra, hogy bízzak az életerőben, amely bennem lakozik. Elfogadom az érzékeny természetemet, mivel ez is én vagyok.

 

BŐR - PATTANÁSOK 

A pattanások az aknéval vannak szoros kapcsolatban, míg azonban az utóbbi bizonyos testrészekre korlátozódik (arc, hát stb.), a pattanások az egész test felületén megjelenhetnek. Kis piros domborulatok, amelyek el fertőződés következtében akár gennyet is tartalmazhatnak. Azért vannak pattanásaim, mert türelmetlen vagyok, a dolgok elé akarok menni, és mindezt gyorsan! Ha a pattanásosodás erős gennyképződéssel is társul, akkor dühöt érzek, forrongok belülről. Bosszúsnak, aggodalmaskodónak érzem magam, talán belül szomorúságot is érzek. Ha az egész testemet beborítják a pattanások, akkor általános elkeseredettséget, levertséget élek meg. Az arcon megjelenő pattanások az egyéniséggel kapcsolatosak. Jelentése ugyanaz, mint az arcon megjelenő aknénak Kiutasítom magamat,..kiválogatom" azokat az embereket, akiket közel engedek magamhoz, mert leginkább azt szeretném, ha békén hagynának. Olyan valakit keresek, aki nyitott a szeretetre, és aki hajlandó meghallgatni engem. Hagynom kell magamnak időt, mielőtt bármit is tennék, mindig emlékeztetve magamat arra, hogy vezetnek, irányt mutatnak nekem!

 

BŐR - PIKKELYSÖMÖR

A betegek bőrén hosszú ideig megmaradó, kissé kiemelkedő, körülírt vörös foltok jelennek meg, amelyek szürkés vagy ezüstös fehér pikkelyekben hámlanak. A pikkelysömör a bőrsejtek túltermelődése következtében alakul ki, a bőr megvastagszik. Nagyon érzékeny vagyok, kielégítetlen szeretet- és törődésigényem van, amely talán az életem egy igen nehéz helyzetére emlékeztet Régebben valószínűleg egy számomra nagyon kedves tárgytól vagy embertől meg kellett válnom. A pikkelysömör dupla elválásról árulkodik, tehát két emberről van szó (az ekcéma mindig egyvalakitől való elválást jelent). Lehetséges, hogy gyermekként elválasztottak mindkét szülőmtől, ezért a bőröm megbetegedett, hiszen gyermekként leginkább a szülőkre van a legnagyobb szükségem (testi kontaktus). De ez a kettős elválás érintheti akár az anyámat és az egyik testvéremet, a páromat és egy közös tervet (pl. közös gyermek terve). Az elválasztás ténye megakadályozza a testi kontaktust, a számomra oly fontos érintést, így megjelenik a pikkelysömör Annyira tartok egy esetleges sérüléstől, hogy megpróbálok magam és mások között távolságot tartani. A pikkelysömör védekezési mód az ellen, hogy fizikailag túl sok ember megközelíthessen. A belső konfliktus tehát, amelyet megélek, a másokhoz való közeledés iránti vágyam és a távolságtartásra kényszerítő félelmeim között feszül. Meg kell szabadulnom azoktól a bennem felhalmozódon gondolatsémáktól és viselkedésformáktól, amelyeknek nincs többe létjogosultságuk. Elfogadom az érzékeny természetemet, megtanulok kicsit magamnak is, és nem csak mások elvárásai szerint cini. A pikkelysömör valószínűleg egy fájdalmas esemény vagy érzelmi sokk következtében jött létre, de elfogadom hogy fejlődésem része, cél,a pedig, hogy belül erősebbé és ellenállóbbá váljak.

 

BŐR - REPEDEZETT BŐR

A berepedt bőrrel leggyakrabban a kézen és a lábon találkozunk. Érintésre fájdalmas, érzékeny. Valószínűleg valakivel, valamivel vagy egy helyzettel kapcsolatban irritációt élek meg A repedések gyakran télen jelennek meg (a hideg okozza őket), ezért lehet olyan érzésem is, egy helyzet vagy egy ember „megégeted" engem - a hideg ugyanúgy okozhat égési sérüléseket, mint a tűz. Ha a bőr a kezeimen van kirepedezve, akkor a probléma a mindennapjaimban keresendő, ha a lábaimon, akkor inkább a jövőtől és annak történéseitől tartok.

 

BÖR - ROSSZINDULATÚ MELANÓMA

A melanóma a melanociták (a bőr festéktermelő sejtjei) daganata, tízből egy bőrdaganatos beteget érint. Erősen pigmentált szövetből, mint amilyen az anyajegy vagy a májfolt, illetve rendesen pigmentált bőrből indulhat ki Testemnek azon a részén fejlődik ki, ahol úgy érzem, bemocskoltak. Az is lehet, hogy olyan eseményt éltem át, amelyben úgy éreztem, elszakítottak valakitől vagy valamitől, ami kedves volt számomra. (A bőrbetegségek gyakorta köthetők elváláshoz, elszakadásélményhez.) Megtanulok újra szeretetet vinni az adott helyzetbe, amely a melanóma forrása. Bár nehéz lehetett számomra ennek az eseménynek az átélése, mégis elfogadom, hogy valamilyen pozitív dolog vagy bölcsesség származhat ebből a tapasztalatból.

 

BÖR - RÜH

Apró, vörös kiütéssel, és igen erős viszketéssel járó betegség. Okozója egy atkafajta, amelynek nősténye alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, és petéket rak a járatba. A fertőzés heves viszketést okoz, feltehetően az atka kiváltotta allergiás reakció miatt. Mi az, ami engem annyira ingerel, hogy ennyi türelmetlenséget és idegességet okoz? Van olyan helyzet az életemben, amin már régóta változtatni akarok, azonban még nem tettem meg? Talán a dolgok nem úgy történnek, vagy nem olyan gyorsan, mint ahogy én azt szeretném. Nem szabad hagynom, hogy egy ember, egy helyzet vagy egy dolog zavarjon, megrohanjon, inkább cl kell engednem a dolgokat, és feladni azt, hogy mindent irányítani akarok az életemben Megvizsgálom, hogy a rüh a testem melyik részét támadta meg, hogy rájöjjek bajom forrására. Hagynom kell, hogy az életem a saját medrében folyjon, és elfogadni, hogy mindennek megvan a maga ideje.

 

BŐR - SZEMÖLCS 

A szemölcsök a legalább hatvanféle humán papilloma vírus (HPV) által okozott, tömött, durva felszínű, jól körülhatárolt, szürkés színű, bőrből kiemelkedő kis daganatok. Ez a sejtszaporulat azoknak az akadályoknak a felhalmozódását jelképezi, amelyeket én gördítettem saját magam elé. Fájdalomból, bosszúságból épített akadályok ezek, és lényem azon oldalaihoz kapcsolódnak, amelyeket csúnyának és utálatosnak tartok. Ha például a kézfejemen vannak szemölcsök, akkor nagyon szigorúan ítélem meg magam. A szemölcsök megjelenése egy érzelmi űrt hivatott betölteni. Úgy gondolom, nem érdemiek jobbat ennél a „ronda" betegségnél. Ha azt gondolom, csúnya vagyok, akkor a testem csúnyává válik, ez csupán a belső magatartásom tükröződése. Ha szégyellem, amit teszek, vagy ha vágyom valamire, azonban úgy érzem, nem érdemlem meg, akkor szemölcsök jelenhetnek meg rajtam. Fontos, hogy megvizsgáljuk, melyik testrészünkre nőtt szemölcs, így rájöhetünk arra, életünk melyik aspektusát érinti a probléma. Ha elfogadom azt a szeretetreméltó lényt, aki vagyok, akkor nem lesz többet szükségem szemölcsökre, amelyek az elfogadás hiányára hivatottak emlékeztetni.

 

BŐR - SZKLERODERMA 

A szkleroderma szó szerint „kemény bőrt" jelent, vagyis az érintett borterület megvastagodik, feszessé, lekötötté válik. A bőrön kívül érintett lehet az ízületek, az inak, az izmok, az erek és a belső szervek kötőszöveti állománya, mint például a szív, a tüdő, a vesék, a nyelőcső. Autoimmun betegség, vagyis olyan ismeretlen eredetű gyulladásos kórkép, melyért az immunrendszer hibás működése a felelős. Ha szklerodermától szenvedek, akkor egyrészt utalhat az önmagammal szembeni keménységre, másrészt arra, hogy gyakran éreztem magam megbántva, megsértve. Mivel nagyon nagy bennem a bizonytalanság, állandóan védekezem az engem körülvevő emberek ellen. A siker érdekében annyira megkeményítem magamat, akár egy jégtömb. A gyógyulást a mások felé nyitás hozza majd el számomra. Elfogadom, hogy szívemet nyitva kell tartom a szeretet számára, hogy megérezzem az engem körülvevő melegséget, amely lényem mélyéig hatolva felolvasztja a jeget.

 

BŐR - VÉGTAG-BŐRGYULLADÁS

Ez a bőrbetegség főként a tenyeret vagy a talpat támadja meg, ahol a 21 kisebb csakrából négy található. Annak a szükségességére hívja fel a figyelmet, hogy több szeretetet kellene adnom a kezeimmel - a tenyérben található energiaközpont a szeretetet szimbolizáló szívcsakra meghosszabbítása. Érdemes lenne megtanulni a kézrátételes gyógyítást, amellyel az általam blokkolt szeretetenergia újra áramolni tudna. Végezhetnék kreatív munkákat, festést, rajzolást - ezek szintén lehetővé tennék az energia szabad áramlását a kezeken keresztül.

Akárcsak a végtag bőrgyulladás esetében, ez a betegség elsősorban a tenyereket és a talpakat érinti, és a felhám megvastagodásával jár. A probléma fő forrása, hogy mentális energiámat használom fel azért, hogy ne kelljen másoknak adnom (leginkább szeretetet). Meg kell szabadítanom elmémet a félelmektől, és érdemes figyelembe vennem a végtag bőrgyulladás kapcsán írtakat (lásd energia szabad áramoltatása).

 

BŐR - VISZKETÉS 

A viszketés a bőrt, az emberi test legkiterjedtebb érzékszervét érinti. A viszketés mindig irritációt jelent. Valami, ami a bőröm alá hatol, egy bizonyos helyen vagy belülről irritál engem. Bosszúságot érzek a kielégítetlen vágyaim, igényeim miatt, és türelmetlenné válok, ezért vég nélkül vakaródzom. Ügy érzem, a dolgok nem történnek elég gyorsan, pedig az élet erre sarkall. Ennek következményeképpen bizonytalanságot és lelkifurdalást érzek. Mit kell tennem, hogy változtassak ezen az állapoton? Először is felismerem az irritáció okát. Apámhoz, anyámhoz vagy egy általam szeretett emberhez kapcsolódik? Ez egy olyan helyzet, amit belülről akarok megváltoztatni? Ha az irritáció az egész lest területén általánossá válik, akkor ez az egész lényemet érinti. Ha ez a kellemetlenség egy bizonyos helyet érint, akkor az érintett testrész szerint kell megtalálnom a választ. Bármely is legyen az ok, elfogadom azt, mivel tudom, hogy csak hasznos lehet számomra a válasz megtalálása. Nem kell többé elmenekülnöm az általam megélt dolgok elől, és akkor a viszketés is elmúlik majd. Ha azonban allergiáról van szó, meg kell vizsgálnom, hogy mire vagy kire vagyok allergiás. A lelkem mélyén tudom, hogy a nyitott szív számos bajra lehet gyógyír!

 

BŐR - VITILIGO (pigment hiány)

A vitiligo a bőr festékhiánya. Nem betegség, leginkább esztétikai probléma. A bőrön, bizonyos helyeken fehér, pigment hiányos foltok jelennek meg, és a test bármely részén kialakulhat. Akkor jelenik meg a testemen ilyen jellegű elváltozás, ha úgy érzem, elvesztettem az identitásomat, nem tartozom a családomhoz, egy bizonyos közösséghez, a munkatársaimhoz.

Azt gondolom, folt esett rajtam, ami tisztátalanság érzés formájában jön elő. Azt szeretném, ha ez a folt eltűnne rólam, ezért a sötét folt helyett egy fehér folt jelenik meg rajtam. Mindez abból a vágyból fakad, hogy átlátszóvá szeretnék válni, el akarok tűnni. Talán olyan szexuális élményt éltem át, amelyben ez a tisztátalanság érzés felszínre került bennem. Az is lehet, hogy elválasztottak egy vagy több, számomra kedves embertől, és úgy éreztem, képtelen vagyok megakadályozni ezt az elválást. Ezért bűntudatom van, alulértékelem magam, hiszen magamat hibáztatom. Az érintett testrész arra utal, hogy életem melyik aspektusáról van szó. Tudatára ébredek életem jelentőségének.

 

BÖR - VÍZHÓLYAG

A vízhólyag a víz felhalmozódása a bőr két rétege, a hám és a felhám között. Egy adott bőrfelület rendszeres dörzsölésére a test védekezés képen vízhólyag növesztésével reagál. Tehát a vízhólyag kialakulása arról árulkodik, hogy saját védelmem és ellenállásom (érzelmi) nem működik megfelelően. Egyfajta érzelmi gyengeségre hívja fel a figyelmemet, és keletkezésének helye a gyengeség szintjéről, mértékéről ad felvilágosítást. A lábamon keletkező hólyagok a biztonságról alkotott elképzelésemhez köthetők, a talajhoz, amin állok, az irányhoz, amely felé haladok. Ha a sarkam hátsó részén található a hólyag, akkor érzelmi gyengeségem az anyámhoz vagy saját anyaságomhoz kapcsolódik. A kéz vízhólyagja arra utal, hogy frusztrációt és ingerültséget érzek amiatt, amit teszek. Fel kell tennem a kérdést: mi az, ami bosszant, mi az, ami súrlódási okoz, és akár tudat alatt, de vízfelgyülemléshez vezet (fájdalom).

 

ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK - BALESET, BŐR 

Megkülönböztethetünk kémiai, elektromos és termikus, azaz direkt hőhatás által okozott égési sérüléseket, melyek elváltozást okoznak a bőrön, és súlyos esetben a bőr alatti szövetekben is. Bőröm határvonalat képez belső világom és a külvilág között. Valami éget engem belülről: mély fájdalom, elfojtott intenzív vagy erőszakos érzések (düh, bosszúság, reménytelenség), és ezeket önbüntetés (égési sérülés) formájában magam ellen fordítom. Az égési sérülés a test számos részét érintheti (húst, szöveteket, testnedveket, néha a csontokat is). Az érzelmi vagy mentális égési seb fizikai formában igen erősen és agresszív módon jelenik meg. Meg kell vizsgálnom, hogy melyik testrészem égett meg. Ha a kezem, akkor valószínűleg bűnösnek érzem magam egy olyan dologgal kapcsolatban, amely éppen most történik az életemben. Ha a lábam sérült meg, az a jövőre utal. Talán „égek a vágytól", hogy megismerjek valakit, vagy egy helyzetet, ám közben félek is az újdonságtól. Vagy attól, hogy terveim füstbe mennek. Az is előfordulhat, hogy égető vágyat érzek egy szeretett személy iránt. Érdemes megvizsgálni az égési sérülés eredetéi is: a folyadék okozta (forrásban levő víz) égés viharos érzelmi reakcióhoz köthető, míg a szilárd anyagok (parázs, izzó fém) inkább mentális vagy spirituális síkon történt traumát jeleznek. Az égési sérüléseket súlyosságuk alapján is osztályozhatjuk (milyen mélységben okoztak kárt a bőrszövetben). A bőr felszíni rétegét érintő elsőfokú égési sérülések (leégés a napon) elégedetlenséget takarnak. A másodfokú égések inkább a lelkemet mardosó fájdalommal kapcsolatosak. A harmadfokú égés, amely a bőr teljes szerkezetét érinti, és akár elérhet egy izmot, int vagy szervet is, többnyire intenzív dühre, agresszivitásra utal, amely áthatolt mind a fizikai, mint a pszichikai védelmemen. A súlyos égési sérüléseket nem lehet mentális szinten megelőzni, de minden isteni tulajdonság (szeretet, gyöngédség, tisztelet) segítségemre lehet abban, hogy a tapasztalatot integráljam. Mostantól nemcsak a nehézségeket és a problémákat látom meg, hanem a szeretetei is az életemben. Megpróbálom minden megélt élethelyzetből és tapasztalatból tanulni. Ez a szívvel elvégzett interiorizációs folyamat. 

 

NAPSZÚRÁS (BŐR LEÉGÉSE)

Ha túl sok ideig tartózkodom napon, napszúrást kapok, amely bőrpírt (bőr leégése) vagy hőgutát okozhat - ez a hőmérsékletem megemelkedését jelenti. Legyen a napszúrás bár baleset következménye (elaludtam a napon), vagy rosszul számítottam ki a napon töltött órákat, nagy valószínűséggel bűntudatot érzek valami miatt, ezért „akartam", hogy az élet „megbüntessen" engem ezzel a kellemetlenséggel. Ha szabadságon, vakáción vagyok, akkor feltehetem magamnak a kérdést, hogy vajon tényleg úgy érzem-e, hogy megérdemlem ezt a pihenést. A bőr kapcsolatban áll mindazzal, amelyet belül, és amelyet kívül élek meg. Lehetséges, hogy azzal kapcsolatosan élek meg frusztrációt, hogy tudatára kell ébrednem annak, hogy az életem kívülről nem mindig az, amilyennek én azt belülről szeretném látni. A leégés vagy a hőguta intenzitása, mértéke jelzi számomra a bennem élő reménytelenség nagyságát. Szükséges, hogy önbecsülésemet megnöveljem, hogy felismerjem ki is vagyok én, és hogy önmagamat a reális értékeim szerint ismerjem el, ítéljem meg. Azt kérem az élettől, hogy mutassa meg számomra a szépségeit, és segítsen abban, hogy ezeket az általa nyújtott szép dolgokat értékelni tudjam. Így jobban fogok ragyogni, és nem lesz szükségem többé arra, hogy a napsugarak „megfenyítsenek" azért, hogy emlékezzek arra, hogy meg kell találnom a helyemet a világban.

 

FEKÉLY 

A fekély a bőr vagy a nyálkahártya körülírt, nehezen gyógyuló, szövetpusztulással járó, mélybe terjedő elváltozása. Gyakran nemi eredetű, fertőző betegség kezdetét jelzi. A szexualitással kapcsolatban dühöt érzek. Fekély jelentkezhet a nemi szerveken, a végbélnyíláson, az arcon, a száj nyálkahártyáján. Ha a szájon jelentkezik gennyes fekély, az azt jelenti, hogy bizonyos dolgokat nem mondok ki. Boldogtalan vagyok, élethelyzetem nem tetszik nekem, és nem merek erről beszélni. Visszatartok bizonyos gondolatokat, mondatokat, amelyek háborognak bennem, és genny keletkezését segítik elő. A gyomorfekély arra utalhat, hogy van valami, amit nem emésztettem meg megfelelően. A fekély azt akarja tudatosítani bennem, hogy nagy félelmet, bizonytalanságot élek meg. Erős stressz nyomaszt, amely felemészt, szétmar, elpusztít. Általánosságban: a fekély mindig azt jelzi, hagyom, hogy a dolgok, és az emberek irritáljanak, idegesítsenek engem. Megtanulom elengedni a dolgokat, megtanulok megnyugodni. Elfogadom, hogy beszélek a dolgokról, és kifejezem magamat, még akkor is, ha nem vagyok egységben az élettel, és a többiekkel. Meg kell ezt tennem, ha nyitott szeretnék maradni a beszéd aktív energiájára, és az önkifejezésre.

 

ARC 

Az arc az első testrész, amely az univerzummal találkozik, annak impulzusait fogadja. Általában egyetlen, másik emberre vetett szempillantás már benyomásokat ébreszt bennünk aszerint, hogy annak sugárzó, napfényes, mosolygós vagy borongós, zavart, szomorú az arca. Az arc tehát a rólam kialakuló képet, az identitásomat, az egómat jellemzi. Ha el akarom rejteni a személyiségem egy aspektusát, vagy ha magam előtt rejtegetek valamit, akkor az arcom is viselni fogja ezt az álarcot, maszkot - feszültté válik, és grimaszol. Ugyanígy, ha alulértékelem magam, ha másokat kritizálok, ha nem érzem magam kompetensnek, hozzáértőnek valamiben, ha az az érzésem, hogy senki sem szeret engem, akkor ez a belső rosszullétem, rossz érzésem az arcbőrömön pattanások vagy kiszáradás formájában fog megmutatkozni. Egy mentális irritáció elváltozásokat okoz az arcbőrön. Annak érdekében, hogy az arcvonásaim és az arcbőröm magától kitisztuljon, fontos, hogy legelőször belsőmet tisztítsam ki, és megszabaduljak az általam táplált negatív érzésektől és gondolatoktól, helyette pedig több szeretetet, megértést, elfogadást és nyitottságot engedjek be magamba. Az arcom ragyogni fog, és nem lesz többé szükségem arra, hogy álarcot viseljek.

 

AJKAK

Az ajkak a mentális nyitottságot vagy zártságot jelképezik, hogy mit akarunk kimondani és mit nem. Kiszáradásuk vagy remegésük feszültséget, gondokat, bosszúságot és félelmet mutatnak. Ha ajkaink teltek és húsosak, örömmel és szeretettel teli a szívünk, a vékony ajkú emberek pedig inkább merevebbek és visszafogottak az élet örömeit illetően. A nőknél a szeméremajkakról ugyanez elmondható, de a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi problémák a szexualitás és a nőiesség kérdéskörébe tartoznak. Az alsó ajak a férfias, racionális, a felső pedig a nőies, befogadó, érzelmi oldalunkat tükrözi. Fontos, hogy kifejezzük az érzéseinket. Ha a negatív dolgok „bent maradnak", ajkaink megdagadhatnak, ugyanakkor a bókoknak, dicséreteknek is hangot kell adnunk, hiszen az ajkainkkal vagyunk képesek a másik embert megcsókolni, és kimutatni szeretetüket.

 

CELLULIT

A cellulit főként olyan nőknél fordul elő, akiknek szervezete sok ösztrogént termel. Amikor a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént, annak hatására megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet alapállománya: a visszatartott víz és só, illetve a lerakódott zsír miatt kocsonyássá válik (tapintása és kinézete a narancs bőréhez lesz hasonló). A cellulit nem összekeverendő a cellulitisszal (amely a bőrben és közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő szövetekben terjedő bakteriális fertőzés. A fertőzés rendszerint bőrsérülés, fekélyesedés, lábgombásodás vagy bőrgyulladás után alakul ki.). A cellulit aggodalmakhoz, elfojtott érzelmekhez köthető. Olyan sajnálatot és ellenérzést jelezhet, amelyektől még nem szabadultam meg, illetve utalhat a magammal vagy másokkal kapcsolatos elkötelezettségre is. Félek attól, hogy elkötelezzem magam a mellett az ember mellett, akit szeretek, és elutasítom az előrehaladást. Ez a félelem egy olyan eseményből eredhet, amelyben elhagyatottnak éreztem magam. Elutasítom, megtagadom a fiatalságom egy részét, mivel fiatalabb koromban többször megéltem olyan traumát okozó, bántó élményt, amely még ma is felkavar, és amely gátat szab kreativitásomnak és gyermeki szívemnek. A cellulit megjelenése sokkal gyakoribb a nőknél, mim a férfiaknál, hiszen a nők már igen korán elkezdenek foglalkozni a külsejükkel, az alakjukkal, amelyet mindig a társadalom által meghatározott tökéletességgel akarnak összhangba hozni. A külső, a kinézet, az esztétikai aspektus túlságosan fontos számomra. Megvizsgálom, hogy melyek azok az érzések, amelyek megakadályoznak abban, hogy előbbre jussak, és elfogadom, hogy ezeket lassan és óvatosan feldolgozom, beillesztem a mindennapjaimba.

 

CSOMÓ, BÜTYÖK

A csomó vagy bütyök jól körülhatárolható, majdnem gömb alakú, a bőr különböző mélységeiben kialakuló (hám, felhám, alhám) elváltozás. Csomó általában a hangszálakon vagy a fülben alakul ki, bütyök pedig a nagylábujj első percén. Megjelenése segít nekem annak tudatosításában, hogy csalódást, bosszúságot érzek egy olyan tervvel kapcsolatosan, amelyet nem tudtam megvalósítani, mert valami eltávolított, eltérített a célomtól. Ez kapcsolatos lehet mind a szakmai, mind az érzelmi életemmel. Ha a csomó a hangszalagon alakult ki, akkor hátterében a kommunikáció áll. Valamit ki akartam mondani, de nem mertem megtenni, vagy épp ellenkezőleg: túl sokat beszéltem, és rosszul. Talán hallottam valamit, (csomó a fülekben) ami nagyon zavar. A legfontosabb az, hogy tudatában legyünk annak, hogy minden a megfelelő időben történik az életünkben. A csomó általában olyan testrészen alakul ki, ahol nem akarom, hogy megérintsenek (még az sem, akit szeretek vagy akiben megbízok), mivel mások érintése engem egy traumára, egy fájdalmas eseményre emlékeztet. Tudatosítom, hogy mi volt az, ami lefékezte a lendületemet, és arra összpontosítok, hogy a legfontosabb a kitűzött cél elérése - bármilyen csapda is keresztezi az utamat, vagy bármennyire is le vagyok maradva. Ha elérem célomat, büszke leszek magamra, és elégedettebb leszek!

HERPESZ - ajakherpesz 

A herpesz fertőzés, melyet a herpes simplex vírus okoz. A vírusnak két alfaja van, a HSV-I és a HSV-2. Az utóbbi nemi úton terjed. Mindkét vírus képes az arcon és a nemi szerven is herpeszt okozni, de HSV-1 inkább a száj és az orr környékén jelenik meg apró, fájdalmas hólyagok formájában, míg a HSV-2 a nemi szerveken. Egyes felmérések szerint az idősebb korosztályban a fertőzöttség már 70-80 százalékos lehet. Ha egyszer elkaptuk, a vírus örökre velünk marad. Tünetmentes időszakban a vírusok az idegdúcokba vándorolnak, ott éldegélnek az idegsejtekben, és arra várnak, hogy valami olyan érjen bennünket, amitől legyengülünk. Akkor aztán aktiválódnak. A herpesznek több oka is lehet:

-  Frusztrációt érzek, mert bizonyos dolgokat nem tudtam megvalósítani, amelyekre nagyon vágytam.

-  Távol akarok tartani valakit. Nem akarom, hogy szexuálisan közelítsen felém.

-  Haragszom magamra, mert bántó dolgokat mondtam valakinek.

-  Szigorú ítéleteim vannak az ellenkező nemről, és ezt a nem minden képviselőjére ráhúzom.

Módot találok arra, hogy távol tartsam magamat másoktól, mivel a herpesz gyakori előfordulási helyei az ajkak és a nemi szervek, olyan helyek, amelyek igen fontos szerepet töltenek be a másokkal történő személyes, közvetlen, szexuális érintkezés során. A hólyagok azt jelzik számomra, hogy érzelmi és mentális fájdalmat élek meg (hiszen az elváltozás érinti a puha szövetet és a testnedveket is). Mivel a számmal puszilom meg a szeretteimet (társamat, gyermekeimet, szüleimet), az ajakherpesz azt jelzi, hogy elválasztottak vagy távol vagyok egy olyan embertől, aki nagyon fontos nekem. Ajkaink kontaktusa valamilyen okból megszűnt, és megjelenik a herpesz. A herpesz az orron (ritkább eset) azzal kapcsolatos dühöt jeleni, hogy a környezetemben azt gondolják rólam, „mindenbe beleütöm az orromat." A kiütések közvetlenül a stresszhez és a konfliktusos élethelyzetekhez kötődnek, főleg olyan esetekhez, amikor valami olyat teszek, amihez nincs sok kedvem, vagy ha a saját belső érzéseimmel ellentétes dolgokat teszek. (Például olyan emberrel kerülök szexuális viszonyba, akivel valójában nem szeretnék együtt lenni.) A herpesz azt az üzenetet is hordozza számomra, hogy bosszúságot, fásultságot élek meg az életemmel szemben, vagy nem szeretem eléggé saját magamat. Ez a vírus felfedi minden szexualitáshoz kötődő problémámat: szégyenérzettel, bűntudattal, kompromisszummal vagy önmegtagadással lehetnek kapcsolatosak ezek a problémák. (Ha megvizsgálom, hogy melyik testrészem érintett, akkor megtalálhatom a herpeszem valódi okát.) Felhagyok saját magam és mások elítélésével. Megtanulok mások felé kinyílni. Egyre inkább bízom magamban az intim kapcsolataim során. Jobban szeretem magamat, és a fény visszatér az életembe. Büszke vagyok arra, aki vagyok.

 

HERPESZ GENITALISZ - nemi herpesz 

A herpes genitalist a herpesz vírus HSV-2 alfaja okozza. Nemi úton terjed, és ha egyszer elkaptuk, mindig jelen lesz a szervezetünkben. A hiedelem szerint szexuális bűntudat, vagy a saját magam megbüntetésére irányuló tudat alatti vágy okozza. Kialakulhat akkor is, ha éppen nincs szexuális kapcsolatom senkivel, mert hosszú ideig képes lappangni. Korábban volt egy társam, de szétváltak útjaink. Vagy az is lehet, hogy csak fizikálisan vagyunk ideiglenesen elválasztva egymástól, például a pár egyik ragja üzleti útra ment. Mivel a nemi szervek kontaktusa hiányzik, és mivel ezt a távollétet nehezen viselem, ez okozhatja a nemi herpesz megjelenését. Lehetséges, hogy a szexualitással kapcsolatos frusztrációim nagyon erősek, az együttlétek egyáltalán nem kielégítők számomra, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is azok, azonban szégyenérzetem van emiatt. Feltehetem magamnak a kérdést: miért éltem meg annyi éven keresztül elégedetlenséget a szexualitással kapcsolatosan, ha ma a szex számomra ennyire jó tud lenni, miért nem ismerhettem meg ezt az érzést régebben? A szégyenérzés vezethet a nemi szerveim tagadásához, nem elfogadásához is. Szeretem a testemet, és örülök a szexualitásomnak. Isten engem a saját képére teremtett. Lényem szépsége csodálattal tölt el.

 

ÁRPA

Az árpa kicsi, vörös és fájdalmas furunkulus, amely a szemhéj szélén, a szempilla tövében található. Akkor jelenik meg, ha szomorúságot, ellenérzést érzek valamivel vagy valakivel kapcsolatban, vagy nem felel meg nekem az, amit, akit látok. Lehetséges, hogy valamivel kapcsolatban egy embernek más a véleménye, mint nekem, esetleg másképp csinál bizonyos dolgokat, mint én, és ez szálka a szememben. A kötő-hártyayulladás és az árpa között az a különbség, hogy az árpa esetében „csúnyának látom az adott helyzetet. Ahelyett, hogy elfojtanám az érzéseimet, jobban teszem, ha kifejezem azokat, mivel ezek újra és újra megjelenhetnek árpa formájában

 

blog comments powered by Disqus