BÉL- VÉGBÉL - GYOMOR- HÚGYÚTI- VESE - BETEGSÉGEK

BÉL- VÉGBÉL - GYOMOR- HÚGYÚTI- VESE - BETEGSÉGEK

 

PUFFADÁS (általában)

Akkor puffadok fel, ha érzelmi ellenállást tanúsítok vagy elfojtom az érzéseimet. Felhalmozom magamban az érzéseket, mert nem tudom, hogy hogyan fejezzem ki azokat anélkül, hogy bárkit is megbántanék, vagy én magam is megbántódnék. A puffadás lehet egyfajta védekezés is. Miért érzem szükségét annak, hogy védjem magam? Kivel vagy mivel szemben akarok védekezni? Megtanulom kifejezésre juttatni az általam megélt dolgokat, érzéseket, hogy felszabaduljak, és eltűnjön a puffadás.

 

BELEK - CROHN-BETEGSÉG

A csípőbél (a vékonybél utolsó szakasza) nem fertőzéses eredetű gyulladása, amelyet általában erős fájdalmak kísérnek. Az AIDS és a tuberkulózis okozta fertőzések eredményezhetik a csípőbél gyulladását, azonban a krónikus, heveny esetek Crohn-betegségre utalnak. Szó lehet egy intenzív bűntudatérzés következményeképpen létrejött önbüntetési formáról, mely önmagam értékelését érinti: nem vagyok a „helyzet magaslatán", nem érzem magam „korrektnek", vagy úgy érzem, „semmire sem vagyok jó". Az önbecsülés hiánya miatt odáig is eljuthatok, hogy azt gondolom, senki sem szeret, és mindenki azt akarja éreztetni velem, hogy kevesebb vagyok másoknál. Ezek az érzések egy anyagi vagy esetlegesen érzelmi vonatkozású hiányérzethez adódnak hozzá. Az az érzésem, hogy valamitől elítélendő, megvetendő módon fosztottak meg engem. Mindehhez halálfélelem is társulhat. Ilyenkor belül lázadok, ami csak növeli, a mások visszautasításától való félelmemet. Mivel úgy érzem, nem érek semmit, ez a betegség „segíthet" nekem abban, hogy megkapjam a figyelmet, amire szükségem van. Az önbecsülésem igen kicsi, és a hasam területén energetikailag túl nyitott vagyok, mindent befogadok. Elutasítom saját magamat. A hasam egy szemetesláda, amelybe a környezetemben élő emberek beleborítják a felém küldött negatív energiáikat, és én hagyom, hogy ezt megtegyék velem. Nem találom és foglalom el kellőképpen a helyemet a világban, elutasítom az élethelyzeteimet - mindez végül hasmenést eredményezhet. Keresem a saját személyes, spirituális identitásomat, és betegségem súlyossága jelzi, hogy ez életem egyik legfontosabb eseménye. Azok az utak, amelyek engem az önbecsülésem növeléséhez, a valóságos identitásom megtalálásához, a családban és a társadalomban elfoglalt helyem megtalálásához vezetnek, segítenek majd az életembe több nyugalmat és harmóniát vinni. Ha megtalálom a valóban nekem szánt helyet a világban, akkor ez védelmet fog adni. Az élet szép, és nekem is jogom van hozzá!

 

BELEK - DIVERTIKULITISZ

A divertikulitisz (az -itisz dühöt jelképez) a divertikulumok, a vastagbél falán található kiöblösödések gyulladását jelenti. Ez a kellemetlenség a mindennapi életemben visszatartott dühhöz kapcsolható. Jelenleg olyan helyzetet élek meg, amelynek foglya vagyok, nem látom belőle a kiutat, és ez feszültséget okoz bennem. Az első lépés a megoldás felé az elfogadás . Hogyan is tudnék megoldani egy olyan helyzetet, amelynek a létezését sem fogadom el? Elfogadom tehát, hogy az adott helyzet a valóság, és nyitott maradok az isteni csatornára, amely elhozza, biztosítja számomra a helyzet feldolgozásához és interiorizálásához szükséges szeretetet. A düh többé nem vakít el.

 

BELEK - FELFÚVÓDÁS

A belek felfúvódását úgy a legkönnyebb megállapítani, ha a mellkas és az alhas közti terület valamelyik részét megütögetem az ujjaimmal: ilyenkor úgy rezonál, mint egy dob. A kellemetlen tünet azt jelzi, hogy nagyon érzékeny vagyok, de az érzéseimet magamban tartom ahelyett, hogy szabadon elengedném őket. Védekezésképpen tudatosan lebontom az érzéseimet, irányítást gyakorolva felettük. Elfogadom, hogy teljesen át kell élnem az érzéseimet, amelyek abban segíthetnek, hogy saját magamat jobban megismerhessem.

 

BELEK - GALANDFÉREG, BÉLGILISZTA

A galandféreg a belek élősködője, mérete pár millimétertől több méterig is terjedhet. A bélféreg olyan embernél jelenik meg, aki úgy érzi, olyan gondolatokat, gondolkodási módokat kényszerítenek rá, amelyek ellentétesek az övéivel. Szomorúnak, tisztátalannak érzem magam, nem értenek meg, kihasználnak. Mivel nehezen nyilvánítom ki a véleményemet és nehezemre esik nemet mondani, elfecsérlem az energiáimat. Azok a fájdalmak vagy dolgok, amelyeket nehezen engedek cl, szintén elősegíthetik a bélgiliszta megjelenését. A keserűség megnehezíti az emésztésemet, a tüdőm szennyezett energiát továbbít, és galandférgek telepednek meg bennem, irritációt, idegességet okozva. Azért, hogy meggyógyítsam magam belülről, először a gondolataimat kell rendbe raknom, helyt kell adnom az örömnek és a boldogságnak. Megtalálom a helyemet a világban.

 

BELEK - GYOMOR- BÉLHURUT

A gyomor és a bél nyálkahártyájának heveny gyulladását jelenti, amely hányással és fertőző eredetű hasmenéssel jár. Lehetséges, hogy meg tudjuk határozni a betegség külső okát, pl. fertőzött víz, étel elfogyasztása, azonban emellett meg kell vizsgálnunk azt a belső okot is, amely az esemény megélésére késztet. Itt az irritációt kiváltó dolog sokkal lényegesebb, mint egy egyszerű gasztritisznél (bélgyulladás), mivel ez a betegség nem csak a táplálék felvételének helyét (bél), hanem a tudatosítási folyamat kiindulási pontját (gyomor) is érinti. Jelzi, hogy nagyon frusztrál az, ami velem történik, és ezért semmit sem tudok feldolgozni. El akarok utasítani egy helyzetet vagy egy személyt - ha nem éppen magát az életet és dühöt érzek, ami hasmenést és hányást okoz. Nehezen fogadom el  az eseményeket. Talán olyan mentális sémákat, gondolatmintákat tartok magamban, amelyek már feleslegesek, haszontalanok számomra. Egy helyzet vagy egy személy emészthetetlen számomra, és ez ellenem fordul, mert heves érzelmi reakciókat vált ki belőlem. Bánatos leszek, érzékennyé, zaklatottá válok. Ki kell nyílnom az új gondolatok felé, és újra meg kell tanulnom bízni másokban és az életben. Képesnek kell lennem arra, hogy kifejezzem a csalódásomat, ahelyett, hogy az „fortyogjon" bennem, mindenféle bajokat és kellemetlenségeket okozva.

 

BELEK - HASFÁJÁS 

A hasgörcs izom-összehúzódásokat jelent, amelyek nagy belső feszültség következtében alakulnak ki. Egy olyan helyzet áll a betegség hátterében, amely bizonytalansággal tök el, és annyira idegesít, hogy a belekben gyomorfájást okozó vérbőség alakul ki. Kételkedem saját képességeimben, nem bízom eléggé önmagamban, félek, hogy nem fogom megállni a helyem egy helyzetben, nem tudom, hogyan oldjak meg egy problémát. A csecsemőkori hasgörcs egyik tipikus példája az a helyzet, amelyben az édesanya attól fél, hogy nem tudja korrekten ellátni az anyai teendőket, és a csecsemő számára nem elegendő az, amit érte tesz. A csecsemő megérzi az idegességet és átveszi azt az anyától.(A hasfájós csecsemőnek nyugalmat, szeretetet kell biztosítani, és nagyon türelmesnek kell vele lenni.) Elfogadom, hogy az életemben minden a lehető legjobban történik. Ellazulok, és minden tőlem telhetőt megteszek. Amit eddig problémának láttam és bizonytalanságnak éreztem, most egyszerűen a fejlődésemet elősegítő tapasztalatnak tűnik. Légző-, relaxációs és meditációs gyakorlatok segíthetnek a belső lényemmel történő kapcsolatfelvételben, és abban, hogy megszüntethessem az engem bosszantó személlyel vagy helyzettel szemben érzett türelmetlenségemet.

 

BELEK - HASMENÉS

Az étel olyan gyorsan távozik a gyomorból a belekbe, hogy nincs idő a feldolgozására. Ezt az állapotot a félelem, és az arra irányuló vágy okozza, hogy egy számomra igen kellemetlen, új helyzetet elkerülhessek. Rengeteg új gondolat érkezik hozzám, és nincs időm azok gyors befogadására. Ügy érzem, valami új dolog csapdába ejtett engem, és ez belső érzékenységemet fenekestül felforgatja! Elutasítom saját magamat, haragszom magamra, és el vagyok keseredve! Nagyon visszataszító kép él bennem saját magamról. Bűntudatom van. A történések legyűrnek. Valóban valami másra van szükségem. Nem a táplálék, hanem a gondolataim azok, amelyek már 

nem megfelelőek. Ha állandóan az elutasításon rágódom (félelem attól, hogy mások elutasítanak engem, vagy vágy arra, hogy én elutasítsak másokat), nagy eséllyel előbb-utóbb hasmenésem lesz. Elfogadom, és időt szánok arra, hogy megérezzem és meghallgassam a szívem üzenetét, látnom kell, mi is történik valójában az életemben. Amikor valóban lassítok egy kicsit, rájövök, mennyire „csőlátással" néztem előrehaladás közben (ahogy a táplálék halad a nyelőcsőben), és nem szántam időt arra, hogy meglássam az élet jóságait és szépségeit. A testem arra figyelmeztet, hogy bíznom kell az életemben, mindig támogatnak, és senki sem hagy el engem.

Jegyzet: számos utazó, aki a harmadik világ szegény országait választja úti céljául, hasmenést kap. A szegénység és nyomor láttán szívünk kinyílik, amit látunk, elménket és fizikai testünket megzavarja. Ez gyakran tudat alatt végbemenő reakció.

 

BELEK - SZÉKREKEDÉS 

A kiválasztást segítő perisztaltikus izommozgások lelassulnak, ami az ürülék megrekedését okozza. Az ürülék a negatív gondolatok, az engem elárasztó düh és a féltékenység fizikai megjelenése. A székrekedést gyakran a rostszegény étrend számlájára írják. Mentálisan arra a vágyamra utal, hogy az életem minden eseményét kontrolláljam, amely nagy belső bizonytalanságot feltételez. Szorongó ember vagyok, akinek szüksége van mások elismerésére. A bizonytalanságom miatt meg kicsinyessé is válhatok. Székrekedést előidéző helyzetek a következők lehetnek: nehéz anyagi helyzetbe kerülök, konfliktusos kapcsolataim vannak, egy utazás – az ilyen „gyökértelen" helyzetekben vagyok a leginkább ideges. Ragaszkodom régi, elavult gondolataimhoz és a személyes javaimhoz. Amit már jól ismerek, az lehetővé teszi számomra a kontrollt, az irányítást, és a biztonság illúzióját nyújtja. Annyira félek az ítéletektől, hogy elnyomom a spontaneitásomat, megakadályozom, hogy előrébb jussak, hogy haladjak. A problémáimat és a régi érzéseimet is elfojtom, attól való félelmemben, nehogy azok újra felszínre törjenek, és ismét szembesülnöm kelljen velük. Mikor engedtem meg magamnak utoljára, hogy önmagam legyek? Mikor éreztem magam utoljára szabadnak, frissnek és élénknek? Mi az, ami visszatart engem? Mindenképpen el kell engednem mindazt, ami már nem felel meg nekem. Itt és most elfogadom, hogy elszakadok a múlttól, előrenézek és izgalmasabb életet élek. Sokkal lazábbnak érzem magam, mivel bízom az életben.

 

BELEK - VASTAGBÉLGYULLADÁS - kolitisz

A kolitisz a vastagbél - esetenként fekélyes - gyulladását jelenti. A vastagbél szerepe saját belső világom kezeléséhez, viselkedésmódomhoz kapcsolódik. A betegség akkor alakul ki, ha képtelen vagyok a tekintéllyel szemben és a személyes kapcsolataimban (társam, szüleim, tanáraim, főnököm) önmagamat adni. Ellenőrzésem alatt tartom, kontrollálom a gesztusaimat, megnyilvánulásaimat, cselekedeteimet, mert félek annak az embernek a reakciójától, akinek az elismerését és szeretetét ki akarom vívni. Azoknál a gyermekeknél gyakori a hasfájás, akik félnek szigorú, és velük szemben nagy elvárásokat támasztó szüleiktől. Annyira szükségem van szeretetre, érzelmekre, elismerésre és értékelésre, hogy mindenáron tetszeni akarok (még akkor is, ha ezzel elnyomom a személyiségemet és a legfontosabb igényeimet). Nem vagyok saját magam, nem merem kifejezni az érzéseimet, inkább elfojtom azokat. Rendszeresen „lenyelek" olyan dolgokat is, amelyeket „emészthetetlennek" tartok. Ez az érzelmi függés olyan dühöt és frusztrációt érlel, amely felemészt belülről. Ha ezeket az érzéseket szélsőséges formában élem meg, még fekély is kialakulhat. Az érzelmi reakcióim arról tájékoztatnak, hogy változtatnom kell a hozzáállásomon, azonban ezt eddig nem voltam képes megérteni. Hogyan reagáljak a testi jelzésekre? Elfogadom, hogy a boldogság belőlem fakad. Megtanulom szeretni magam, megtanulom, hogy önmagam legyek, megtalálom és elfoglalom helyemet a világban. Függetlenné, önállóvá válok, és rájövök, egyre boldogabb és boldogabb vagyok, mert saját alaptermészetemmel Összhangban reagálok a dolgokra.

 

 

BELEK - VÉGBÉL 

A végbél a vastagbél végbélnyílásig tartó, befejező szakasza. Ha valami vagy valaki bosszant engem, és ezt rossznak tartom, akkor ezt a dolgot vagy személyt ki akarom űzni a gondolataimból és az életemből. Amennyiben ez nem sikerül, a végbelemben fájdalmat fogok érezni, szélsőséges esetben akár vérzést is észlelhetek. Az engem zavaró szituáció gyakran egy vagy több családtagommal is kapcsolatos. Megtanulok nyitott maradni, és megpróbálom megérteni e helyzet miértjét. Még ha úgy is gondolom, hogy az a bizonyos személy rosszul reagált az adott helyzetben, akkor is meg kell próbálnom felmérni, milyen okok motiválhatták. Ez a betegség gyakran arra figyelmeztet, hogy ideje elgondolkoznom azon, hol a helyem a világban, és merre tartok. Kérdéseket kell feltennem magamnak, hogy megtudjam, ki vagyok és milyen irányba menjek tovább. Ezek a kérdések akár a szexualitásommal is kapcsolatosak lehetnek. Talán úgy érzem, magányos és nagyon elhagyatott vagyok, de meg kell tanulnom elismerni a jó tulajdonságaimat, és bízni abban, mindegy, milyen döntéseket hozok, a következmények mindig a lehető legjobbak lesznek számomra.

 

BELEK (bélproblémák) 

A belek a különféle táplálékok, gondolatok, érzések és jelen valóságom felszívódási és felhasználási központja. Minden, ami szomorúságot, félelmet, zavart, lázadást, szégyent vagy bármely más diszharmonikus gondolatot, érzést okoz, bélproblémákhoz vezethet. Mivel az emésztés egy része a belekben történik, ha dühös vagyok vagy egy övön aluli ütés áldozatának érzem magam, amit egészen egyszerűen „nem bírok megemészteni", az hatással lesz a belekre! Fokozottan igaz ez, ha az egyik családtagom bánt el velem. Mivel nem vagyok képes megemészteni a helyzetet, a konfliktus testi szinten jelentkezik. Ha a vékonybél az érintett, akkor az élet adta helyzeteket mereven, egymástól eltérő, jó és rossz fogalmakkal ítélem meg. Hajlamos vagyok úgy érezni, sok mindenben hiányt szenvedek.

A belek állapota (főként a vastagbél) arról is hírt ad, mennyire vagyok képes önmagamat elengedni, mennyire érzem magam biztonságban, hogy spontán lehessek. A belek életem eseményeinek zavartalan „áramlását" szimbolizálják. Ragaszkodom bizonyos dolgokhoz, emberekhez, helyzetekhez, ami gyakran féltékenységhez és birtoklási vágyhoz vezet. A beleimet,, eltorlaszolja" mindaz, ami már felesleges számomra, én azonban visszatartom őket. Ez többek között székrekedést okozhat. Megtanulom az önállóságot, és megnyugtatom magamat: minden forrással és eszközzel rendelkezem ahhoz, hogy megteremtsem, létrehozzam mindazt, amit akarok. Az egyeden személy, akit irányíthatok, az kizárólag saját magam!

 

ARANYÉR 

Az aranyér egy hólyaghoz hasonló visszértágulat. A végbélnyílás és a végbél tájékán található. Mivel aranyér főleg olyan betegségek következtében jön létre, mint a szorulás, magas vérnyomás, terhesség, ezért tanulmányozzuk ezeket a szócikkeket is, mert lehet, hogy hozzájuk kapcsolódó helyzetet, helyzeteket élünk meg. Amikor fájdalmas az aranyér, akkor stresszt jelez, amikor vérzéssel jár, akkor a jókedv, életöröm elveszítését jelenti. Az aranyér arra irányuló vágy, hogy erőltessem a kiválasztást, mintha valamit nagyon erősen ki akarnék adni magamból, viszont ugyanakkor vissza is akarom tartani. A kinyomás és visszatartás közötti konfliktus, őrlődés az egyensúly felborulását okozza. Az elutasítás, a magamtól való ellökés és az érzelem visszatartása, magamban tartása között konfliktus alakul ki. Például, olyan gyerekeknél, akik úgy érzik, szüleik érzelmileg becsapják őket (nem fogadják el őket), azonban azt akarják, hogy velük maradjanak, és így visszatartják őket. Az aranyérnek azonban más okai is lehetnek. Erős bűntudat, vagy egy régi, rosszul kifejezett, esetleg elfojtott feszültség, amelyet inkább megtartok magamnak. A testem riadót fúj. Valamire rá kell jönnöm az életemmel kapcsolatban. Bizonyára stresszt élek meg, egy olyan nyomást, amellyel kapcsolatosan bűnösnek érzem magamat. Talán határidőket kell betartanom, vagy nehezen engedek el dolgokat, nehezen bízom az emberekben, és úgy érzem, köteles vagyok kötelességeimnek, felelősségeimnek eleget tenni, még akkor is, amikor igényeimet szeretném kifejezésre juttatni azért, hogy helyrehozhassak, kijavíthassak bizonyos dolgokat. Egyedül kell cipelnem ezt a terhet, mert a gőgösségem arra kényszerít, hogy senkitől se kérjek segítséget. Az is lehetséges, hogy egy emberrel vagy helyzettel kapcsolatban alávetettnek érzem magam, mintha egy kis „senki" lennék. Amikor megtalálom bajom lelki okát, tudatosítanom kell magamban, és elfogadom Ív a kialakult helyzetet, amely lehetőséget ad arra, hogy segítségre leljek, és könnyebben megszabaduljak a betegségtől. A gondolataimat és cselekedeteimet irányítsa a szeretet. Ha újra harmónia lesz bennem, az aranyér eltűnik.

 

HÁNYINGER

A hányinger általános rosszulléttel jár, és azt jelzi, hogy undorodom valamitől, elutasítok egy dolgot, egy embert, egy gondolatot, egy helyzetet vagy talán egy érzést. Lázadok valami vagy valaki ellen, dühöt, félelmet, frusztrációt érzek, vagy nem értek meg egy bizonyos dolgot. Tudatosítanom kell magamban, hogy valamit azonnal kifejezésre akarok juttatni. Ha nem teszem meg verbálisan, akkor hányás formájában fog kijönni belőlem. A terhesség korai szakaszára igen jellemzőek ezek a hányingerek. Ebben az esetben azt a változást kell elfogadnom 4-V, amit az újszülött fog előidézni az életemben. Békére lelek, és megemésztem a konfliktusokat és érzéseket.

 

FELFÚVÓDÁS 

A felfúvódás a víz vagy a levegő felgyülemlését jelenti a hasban vagy a gyomorban. Érzelmi frusztrációra utalnak, és érzelmi elégedetlenséggel vannak kapcsolatban. Azért beszélek érzésekről, mert ez az elváltozás egy olyan agyi impulzust meglétét jelzi, amely azt üzeni a gyomromnak, hogy mindig többet és többet akarjon, hogy egyre több figyelmet és érzelmet szeretnék. Nem értékelem mindazt a jót, amit az élettől kapok, őszintén megvizsgálom, hogy mennyi szeretetet kapok a külvilágtól. Ez mindig belső megítélés függvénye. Most már tudatában vagyok annak, hogy az élet pontosan azt adja meg számomra, amire az adott pillanatban szükségem van. Elfogadom hogy örömteli, mosolygós ember legyek, hogy az élet szép oldalait is meglássam, és hogy nyitott maradjak.

 

ÁGYBAPISILÉS

vizelet- vagy széklet-visszatartási nehézség)
Ha éjjel alvás közben elengedjük a vizeletünket, ez arról informál bennünket, hogy gyermekünk fél az iskolai vagy szülő tekintélytől, szigortól. Ha a gyermek pisil be éjszaka, akkor a nappal visszatartott érzelmei (amelyet a vizelet jelképez) így szabadulnak fel. Ezeket az érzelmeket azért fojtja el, mert fél a büntetéstől vagy attól, hogy másoknak nem fog tetszeni, és ezért nem fogják szeretni őt. Ahogy az állatok vizeletükkel jelölik meg területüket, mi tudat alatt ugyanennek érezhetjük szükségét. Ki akarjuk jelölni saját kis területünket, mert tartunk attól, hogy ez veszélyben van, megvonják tőlünk vagy nem tartják tiszteletben, és emiatt nagy bizonytalanságot, szorongást élhetünk meg. A bizonytalanság csak nő attól, ha sötétben kell aludnunk. A gyermekek sokszor így élik meg egy szereteti személytől vagy tárgytól való elszakadásukat. Éjszakánként talán „segítséget" próbálnak hívni ezzel, tudtára adva környezetüknek, hogy melegségre, szeretetre van szükségük. Szülőként tartozunk annyival, hogy tudatosítjuk magunkban gyermekünk tekintéllyel szembeni érzékenységét, segítjük őt abban, hogy kiszabaduljon a túl nagy tekintély „karmai közül", és a hozzá intézett szerető szavak önbizalmát növeljék.

ALHASI PUFFADÁS

Az alhas puffadása társunkkal, gyermekeinkkel vagy családunkkal kapcsolatos frusztrációra utal. Úgy érezzük, korlátoznak bennünket érzelmeink kifejezésében. Vegyük a fáradságot és változtassunk hozzáállásunkon: kezeljük pozitívabban a dolgokat. Tudatára fogunk ébredni mindannak az érzelmi, intellektuális és anyagi bőségnek, ami az éltünkben jelen van.

APPENDICITISZ - vakbélgyulladás

A vakbélgyulladás a vakbél gyulladásos állapotát jelenti, a vakbél latinul caecum (vakot jelent). A vakbél a vastagbél kezdeténél található. Ez a betegség olyan dühöt jelent, amit egy olyan kiélezett helyzet vagy feszültség következtében érzek, amelyet nem vagyok képes megoldani, és ami miatt úgy érzem, „fortyogok" belülről. Leggyakrabban olyan, érzelmi életet érintő helyzet állhat a betegség hátterében, amely kibillent érzelmi egyensúlyomból. Ennek az eseménynek a bekövetkezésében a félelmem játszhatott nagy szerepet, hiszen sötét gondolatok, aggodalmak töltötték ki lényemet, és ezek következtében jelent meg a betegség. Zsákutcában vagyok (ilyen a vakbél is), mert úgy érzem, el vagyok nyomva, ez pedig félelmet, bizonytalanságot, kimerültséget, elhagyatottság érzését indítja el bennem. Ez a probléma leggyakrabban egy családtaggal kapcsolatos, vagy kapcsolható a családra vonatkozó elvekhez, gondolatokhoz. Lehet szó egy olyan helyzetről is, amely a pénzzel, ezen belül is a zsebpénzzel kapcsolatos, vagy olyasvalamiről/valakiről, akiről azt szeretném, hogy az életem részévé váljon, de van egy ezt akadályozó tényező. Például, talán azt szeretném, hogy a párom hozzám költözzön, azonban ő ezt nem akarja, vagy nincs elég hely a számára. Az életemben valami megrekedt, és rengeteg érzelmet elfojtok. Akár odáig is eljuthatok, hogy egyenesen félek az élettől. Beszélnem kell arról, amit megélek, arra van szükségem, hogy jól „kitálaljak". Nehezen emésztem meg mindazt, ami velem történik. A szokásos tünetek, a melegség, a vörösség, mind a gyulladással vannak összefüggésben, és a fájdalom az általam átélt feszültséggel. Nagy szenvedéssel és fájdalommal jár, amikor a vakbél perforál. Hagynom kell, hogy az életem a maga ritmusa szerint folyjon, és el kell fogadom hogy az élethelyzeteim mindig a lehető legjobbak számomra. Szívemet nyitva kell tartanom, lassan és kiegyensúlyozottan le kell bontanom az engem védő falat.

 

FÉLELEM VESE (vesebajok)

Félelmet reális vagy képzelt veszély érzékelése okoz bennem. Amikor félek, a szívem igen erősen ver, feszültté válok. A félelem akkor költözik belém, ha aggódok, nem vagyok biztos saját magamban, el vagyok keseredve érzékeny természetem miatt. Beszélhetünk még kudarctól, elutasítástól, elhagyatottságtól, vagy egy esetleges sérüléstől való félelemről. A félelem olyannyira reálissá, létezővé válik számomra, hogy egész testem, főleg a vesém, reagálni fog. A félelmem csak sietteti bekövetkeztét annak, amitől félek. A betegségtől való félelem például egy nagyon erős faktor a betegség valós megjelenéséhez. Fontos, hogy tudatára ébredjek annak, a félelmeim irányítják az életemet, nem az emberek, vagy az élet helyzetek. A hat legáltalánosabb félelem: 1) haláltól való félelem 2) betegségtől való felelem 3) szegénységtől való félelem 4) egy számunkra kedves személy szeretetének esetleges elvesztése miatt érzett félelem 5) öregedéstől való félelem 6) kritikától való félelem. Elhatározom hogy mostantól a félelmet bizalomra cserélem le. Azt kérem, hogy minden cselekedetemben, minden mondatomban védelmezve, és segítve legyek.

 

BRIGHT-KÓR - krónikus vesegyulladás

A kórt Richárd Bright orvosról nevezlek cl, aki először írta le ezt a tünet együttest. A vese komoly gyulladásos állapotát jelenti, azonban általában nem tartják önálló betegségnek, mert többnyire valamilyen más vesebetegség következményeként alakul ki. Ödémával és vizelet kiválasztási elégtelenséggel jár, melynek következtében a vesék gyorsan elsorvadnak vagy elpusztulnak. Itt egy mélyebb problémáról van szó, mint a vesebetegségeknél általában. Szenvedek, intenzív frusztrációt vagy csalódást élek meg, erős veszteségérzés tölt el, amely odáig is fajulhat, hogy saját magamat teljes kudarcként definiálom. (A vese általában a félelem székhelye.) Félek attól, hogy nem felelek meg a társadalom elvárásainak, nem vagyok elég jó, elég intelligens (ang. bright jelentése: okos). Ha változtatni akarok a viselkedésemen, a szív nyitottságára van szükségem, így meggyógyulhatok.

 

ÉTVÁGY - ÉTVÁGYTALANSÁG 

Mivel a táplálék az életet jelenti, az étvágytalanság bűntudatra utal (nem érdemlem meg az életet, félek, védekezem). Jelezhet továbbá kedvetlenséget, a motiváció hiányát. Nem akarok új benyomásokat gyűjteni, lelkesítő tapasztalatokat szerezni, amelyek felvidíthatnának engem. Nem akarom magamhoz venni, megemészteni azt az újdonságot, amit az élet felkínál, mert úgy érzem, nem felel meg nekem. Szívem nyit a kaland és az élet felé, becsülöm magamat, elfogadom -Hiba! Nincs megadva fájlnév. az új benyomásokat (új ízeket), és így lépek egy nagyot előre. Evés közben jön meg az étvágy, vagyis az életkedv akkor tér vissza, ha éljük az életünket!

 

ÉTVÁGY (farkasétvágy) 

Az étel az életet szimbolizálja, és egyfajta életörömnek, élvezetnek is tekinthető. Az étel tehát egyaránt kielégíti a fizikai és érzelmi igényeimet is. A mértéktelen evés azt jelzi, hogy kompenzálni akarok, még több „életet" veszek magamhoz, mert szükségem van arra, hogy a belül érzett űrt kitöltsem. Mély és erős szeretethiányra, szeretetéhségre utal, esetleg a feszültségemet akarom csökkenteni. Az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak egy olyan elfoglaltságot jelent a számomra, amely közben nem kell saját magamon gondolkodnom. A táplálkozás jelenti számomra a szabadság és elégedettség érzését. Ha az édeset kívánom, akkor alacsony a vércukorszintem, amely az életkedv elvesztéséhez vezet. A gyermekek azért szeretnek mindent, ami édes, mert nekik rendkívül sok szeretetre van szükségük. A farkasétvágy minden esetben azt jelenti, hogy a szívet érte sérülés. Több szeretetet kell adnom, és persze kapnom is (gyermekeimtől, páromtól, barátaimtól).

 

ANOREXIA 

Az anorexia az élet teljes tagadását jelenti. Undorodunk mindentől, ami a „rusnya" testünkbe kerül azért, hogy táplálja azt. Ez az érzés utálattá is átalakulhat. Több életszimbólum is létezik: a víz, a táplálék, az anyaság (anya), szeretet (szerelem), a női oldal. Ez a betegség erős és tudat alatti vágy arra, hogy elmeneküljünk az élettől, hogy utáljuk és megvessük magunkat. Rendkívül félünk attól, hogy nyissunk a minket körülvevő csodálatos élet felé. Tudat alatt arra vágyunk, hogy „eltűnjünk", a lehető legkevésbé zavarjuk a környezetünket. Nem fogadjuk el magunkat. Az anorexia és a kóros kövérség erős szeretethiányra vezethető vissza, még akkor is, ha a két betegség fizikai megjelenése igencsak különböző. Számos étkezési probléma okaként a jelen vagy múltbéli konfliktusoktól terhes anya-gyermek kapcsolatot jelölhetjük meg. Gyakran azért vagyunk bosszúsak, mert úgy érezzük, nincs meg a saját életterünk, vagy nem tartják azt tiszteletben. Itt lehet szó fizikális javakról, mint pl. ruhák, játékok, autó, ház, vagy nem fizikális tulajdonokról, jogaink, ismereteink, igényeink, a minket körülvevő személyekről: apa, anya, barátok, házastárs. Megérünk valami bosszúságot személlyel vagy dologgal kapcsolatban, amelyet nem tudunk elkerülni, és amit nem vagyunk képesek megemészteni. Bár az anorexia általában a fiatalokat érinti, a csecsemőket és a kisgyermekeket is sújthatja. Gyermek esetében az étel visszautasítása létrejöhet az anya és a gyermek közötti konfliktusos viszony következményeképpen: a csecsemőt megfosztják az anyamelltől, kimért, szigorú adagokkal mesterségesen táplálják - az ideális súlygörbe megtartásának érdekében nem veszik figyelembe az egyénileg változó étkezési ritmusokat. Erre reagálhatunk az étel visszautasításával, hányással, súlycsökkenéssel, alvási zavarokkal, válogatóssággal. Fontos, hogy anyaként tiszteljük a gyermek saját ízlését, ritmusát, és hogy ne akarjunk mindenáron a „tökéletes", gyermeküket túlféltő anyák táborához tartozni. Ha nagyobb gyermek szenved anorexiától, inkább egyfajta „rossz étvágyról" beszélhetünk. Kisétkű gyerekekről van szó, akik utálják az asztal körüli „macerákat", válogatnak, bizonyos ételeket konzekvensen visszautasítanak. Ritkán eszik meg teljes egészében azt, ami a tányérjukon van, gyakran hánynak és vég nélkül csámcsognak egy-egy falaton. Ebben az életkorban az asztal és az ahhoz kapcsolódó társadalmi elvárások nagyon fontosak, mivel az étkezések szülői felügyelet mellett zajló családi összejövetelek, akár jelentős konfliktusok színhelyévé is válhatnak. Az anorexia vágy az érzelmi táplálékra. Szeretetre és a „bennünk élő" anya feltétel nélküli elfogadására van szükségünk. Az anorexia (a túlsúlyossággal ellentétben) arra irányuló kísérlet, hogy a belső űr, hiányérzet éhen haljon bennünk, apróvá váljon és eltűnjön. Érzelmi igényeinket azonban továbbra is túl nagynak ítéljük, ezért folyamatosan kövérnek látjuk magunkat (mentális fixáció, ami a kövérségre irányul), még akkor is, ha sovány és karcsú a testünk. Az anorexia anyai szimbólumra utal, ami a függetlenség vágya felé mozdít el bennünket. Megtagadjuk a táplálékot magunktól, ahogy az anyánkat is, mert fiatal korunkban csak az anyai szigort és kontrollt éreztük. Ügy érezzük, nem vagyunk képesek irányítani az eseményeket, és ilyen extrém, szélsőséges módon próbáljuk meg visszaszerezni az uralmat a dolgok felett. Nem tetszik nekünk az a szeretet, amellyel az anyánk minket szeret, és utáljuk őt ezért. Gyermekek szeretnénk maradni, mert így közelebb kerülhetünk mind a testi, mind a belső tisztaság, ártatlanság állapotához. (Általában a pubertáskorban jelentkezik az anorexia). Ez a betegség a fiatalság, a gyermekkor kizárólagos keresése. Fiatal lányként vagy fiúként elutasítjuk a korunknak megfelelő szexuális fejlődési fázisokat. Minden felénk irányuló szexuális, intim, felfedező, bensőséges közeledés megkísérlése szinte felesleges. Előfordul, hogy a háttérben egy múltbeli szexuális jellegű trauma, visszaélés, érzelmi bizonytalanság található. Egy ilyen jellegű tapasztalat a fizikai testet is hatalmába kerítette, a beteg kizárta a fizikai, érzelmi és lelki vágyakat. Az első lépés a gyógyulás felé, hogy fokozatosan el kell fogadunk a nőiséget, a megérző, intuitív és lelki oldalunkat. Bármilyen módszert választhatunk ennek végrehajtására, de ezt meg kell tennünk! A szexualitás, az anyai intimitás is feldolgozásra vár. (Hiszen meg kell tanulnunk szeretni az édesanyánkat!) Szépen lassan meg kell tanulnunk szeretni a testünket, a többi embert. Maradjunk nyitottak mindarra, amit az élet tartogat számunkra! Az elfogadás és a feltétlen szeretet nagyon kedvező hozzáállás lenne. Sok programot szervezzünk, sportoljunk, áldozzunk a hobbinknak. Íme, egy érdekes zárójel: az anorexiás ember érezheti úgy, mintha gyűrűk fogságában élne, amelyek elszigetelik a világ többi részétől, és amelyek csak erősítik az élettel szembeni korlátozottság, tehetetlenség érzését. Képzeljük el, amint megszabadulunk ezektől a gyűrűktől, megköszönjük nekik, hogy hozzásegítettek a felismeréseinkhez, tudatában annak, hogy többet nem lesz rájuk szükségünk. Még egy kép, amit elképzelhetünk: minden belégzéssel egyre több fényt szívunk magunkba, és belső ürességérzésünk csökken.

 

BÖFÖGÉS 

A böfögés során a gyomorban lévő gázok szájon át távoznak. Nyugat Európában nagyon illetlen dolognak számít, ám a keleti kultúrák a böfögést köszönetnyilvánításnak tartják, a jó étel dicséretének. Gyorsan akarok előrehaladni, mert így nem kell szembenéznem a félelmeimmel. Az új gondolatok megemésztése során a feszültség nő, és én szükségét érzem annak, hogy megszabaduljak ettől a feszültségtől. Meg kell tanulnom lassítani, és elég időt szánni az étkezésre. Tudatosítom: ha túl gyorsan haladok, elmegyek olyan dolgok mellett, amelyek az életet szebbé teszik. Elfogadom, hogy időt szánok a dolgokra, így kevésbé fulladok ki az élet gyors ritmusától - és ettől csak jobban fogom érezni magam.

 

BULIMIA 

A bulimia kényszerbetegség. Nagy mennyiségű étel elfogyasztásának kontrollálhatatlan kényszere, és az élettel szembeni lázadásom következtében létrejövő, idegi egyensúlyom felbomlása. A bulimiának ugyanazok a lelki okai, mint a túlsúlynak és az anorexiának. Mértéktelenül táplálkozom, hogy teljesen kielégítsem bizonyos vágyaimat, a szeretet és az érzelmek egy bizonyos formáját így veszem magamhoz (a táplálék az életet, a szeretetet és az érzelmeket szimbolizálja.) Egy mély, érzelmi űrt próbálok betölteni magamban, és nagyfokú önutálat jellemző rám (undorodom magamtól, sőt megvetem önmagamat) Inkább a táplálék (az élet) uraljon engem, mint hogy nyitottá váljak az életre! Megtagadom saját magam egy részét, egy élethelyzetet, és bosszúsnak vagy dühösnek érzem magam elszigeteltségem miatt. Teljes mertekben elutasítom a testem és a földi létet. Félek attól, hogy elveszítem, amim van, és nem érzem magam biztonságban, mert talán más vagyok, mint a többiek. Nem érzem magam többé képesnek arra, hogy „belekóstoljak" az életbe. Nincs meg mindenem, amire vágyom, vagy nem uralom kellőképpen a vágyaimat és az érzéseimet. Mivel folyton próbálom erősebbnek érezni magamat az ételnél és az érzéseimnél, meghánytatom magam. Általában mély depressziót, reménytelenséget, szorongást élek meg, amelyeket próbálok lecsillapítani, vagy frusztrációimat így próbálom kompenzálni. A magamról alkotott képe met újra akarom értékelni. A bulimia szorosan kapcsolódik az anyához (élet forrása), az anyai oldalhoz és az alkotáshoz. Lázadok az anyámmal szemben. Talán úgy érzem, hogy fiatalabb koromban anyukám túlságosan korlátozott, gyötört, ezért így akarok előle elmenekülni, vagy így akarom semlegesíteni őt (metafizikus értelemben). Úgy érzem, el akarom hagyni ezt a bolygót? Örömöm telik ebben a viselkedésben? Lehetséges, hogy az elválasztást (szoptatás) cserbenhagyásként éltem meg? Mintha elszakítottak volna az anyámtól? Ha így van, úgy érzem, éhen fogok halni, és ezért falok korlátlanul. így akarom a bennem tátongó űrt betölteni. Nyitottá kell válnom a szeretetre. Meg kell értenem valamit ebből a depresszív állapotból, és ez a megértés a szeretethez vezet el engem. Megtanulom magamat, mint az isteni energia közvetítőjét, jobban szeretni és elfogadni. Azért élek itt a Földön, hogy betöltsem küldetésemet, az anyámmal és azokkal az emberekkel együtt, akiket szeretek. Miért ne értékeljem az univerzum szépségét? Olyannak fogadom el a testemet amilyen, az egómat, és annak határait úgyszintén, a táplálékot pedig, mint az élet adományát.

 

CSUKLÁS

A csuklást a rekeszizom akarattól független, hirtelen és görcsös összehúzódása okozza. Belső lázadást, bűntudatot élek meg, vagy elítélem önmagamat. Ez megzavarja a szervezetemet. Általában gyakran és hosszú ideig csuklom? Ez igencsak kellemetlen és kényelmetlen helyzet. Várok valamire, ami azonban nem akar megtörténni, és ez frusztrációt okoz számomra. Vannak olyan zajok, gondolatok bennem, amelyeket nem tudok megállítani? A csuklásom valamilyen eseményhez köthető, programszerű? Például mindig akkor jön rám, amikor szénsavas italt iszom? Nyugodtabban kell hozzáállnom az életemhez. Meg kell tanulnom az életet teljesebbem megízlelnem, értékelni. Elfogadom   hogy minden helyén van a világban, minden isteni és terv szerint halad és a csuklás el fog múlni.

 

HAS 

Ha túl gyorsan kapkodom be az ételt, ha teleeszem magam, akkor rám tör az álmosság és rossz közérzetem lesz. Meg kell tanulnom időt hagyni magamnak. Minden új szituációt, élethelyzetet, szépen lassan, egyesével kell „megennem" azért, hogy alkalmazkodhassak hozzá. így nem leszek türelmetlen vagy frusztrált. A gyermek anyja hasában növekszik, ott készül fel a születésre, a magányosságból egy szociális életformára való „áttérésre", ezért a has a kapcsolatok területét szimbolizálja. Minden olyan probléma, ami ezt a területet érinti, az én és a világegyetem közötti konfliktusokhoz, zárlatokhoz kapcsolódik, amelyeket a személyes kapcsolataim fejeznek ki. Jobban teszem, ha mások és a környezetem segítségével megtanulom felismerni a gondolataimat, érzéseimet. Mivel az alhasamhoz kapcsolható az érzés, amely megkülönbözteti a jót a rossztól, ennek a területnek a problémái arról adnak felvilágosítást, hogy mi történik a belső, lelki életemben és az érzelmeim szintjén.

 

HASFÁJÁS

A hasfájás a felnőtt és a gyermek számára egyaránt elhagyatottság, magányosság érzésére utal. Ez a kommunikáció visszautasítását, és az attól való félelmet jelzi, hogy nem hallgatnak meg. Megbeszélhetem magam mai a dolgokat, hogy megnyugtassam magamat és bízzak magamban. Kommunikálok a környezetemmel és hagyom, hogy a szeretetem mások felé áramoljon.

 

GÁZOK

Amikor valamihez ragaszkodom - vissza akarok tartani valakit, fenn akarok tartani egy helyzetet -, sokszor számomra nem hasznos dolgokkal teszem ezt, ami gáz formájában raktározódik bennem. Félek és belekapaszkodom valamibe vagy valakibe, szorongok, nehogy elveszítsem a számomra fontos személyt. A veszteség érintheti az érzelmi, intellektuális, anyagi, vagy akár a spirituális oldalt is. Talán arra kényszerítem magamat, hogy „lenyeljek" (átvitt értelemben) egy eseményt, embert vagy érzelmet, amelyek az elveimmel és a lelkiismeretemmel nem egyeztethető össze. Ennek felfúvódás, puffadás lesz a következménye. Megtanulom elengedni a dolgokat, mert amire igazán szükségem van, az úgyis megmarad nekem.

GYOMOR (általában)

A gyomor fogadja be és emészti meg az elfogyasztott táplálékot, így testem hozzájut az egészségéhez élethez szükséges vitaminokhoz, fehérjékhez, szénhidrátokhoz és rostokhoz. Agyunknak is van tápláléka, méghozzá az életünk eseményei. Minden gyomor „egyéni", mindegyik egy kicsit másképp működik, másra érzékeny, mást szeret. A gyomor feladata az emésztés, de ez embertől függően igen eltérő lehet. Gyomrom formája a személyiségemmel van kapcsolatban. A gyomrom azt mutatja, hogyan fogadom be a valóságot, hogyan integrálom, és azt, mennyire vagyok képes új gondolatok és új helyzetek megemésztésére. Egy barométerhez hasonlítható, amely a nyitottságomról. Gyomorproblémák akkor jelennek meg, amikor a hétköznapi valóság konfliktusban van a vágyaimmal és igényeimmel. Ezek a konfliktusok általában a családi, baráti vagy munkakapcsolataimat érintik.

 

GYOMOR - GASZTRITISZ

A gasztritisz, a gyomornyálkahártya heveny vagy idült gyulladását jelenti. A gyomorban kezdődik az emésztési folyamat. Ha gyulladásról beszélünk, akkor irritáció és düh lehet bennem valamivel vagy valakivel szemben, amit, vagy akit nem bírok megemészteni. Bizonyos dolgok nem úgy történnek, ahogyan szeretném. Talán úgy érzem, becsaptak, vagy egy helyzet kifogott rajtam. Irritál, a megemésztett valóság nagyon zavar engem. Megtanulom elfogadni a helyzeteket és a többieket olyannak amilyenek, tudatában annak, hogy az egyetlen hatalom, amivel valóban rendelkezem, az a saját magam feletti hatalmam.

 

GYOMOR - GYOMORÉGÉS

Mint ahogy a probléma neve is utal rá, valami éget engem belülről, és dühöt vált ki belőlem. A helyzetet bosszantónak, igazságtalannak érzem, és tehetetlenséget élek meg. Fel kell tennem magamnak egy kérdést: Mi az, ami feldühít, éget, felemészt engem? Mi az, amit nem szeretek, és amit nem bírok megemészteni? Az is lehet, hogy tudat alatt ragaszkodom ehhez a dühhöz, mivel félek saját magamat szeretettel kifejezni, érvényre juttatni, félek elengedni magam, és igényeimnek, vágyaimnak, szándékaimnak hangot adni. Mindenben egyedi vagyok, és a többiek mindenben mások, mint én. Tehát nyitottnak kell maradnom, és figyelnem kell saját igényeimre, felvállalni tetteim teljes felelősségét. Az érzelmek elfojtása (düh, bosszúság, szomorúság) emeli a gyomornedvek savasságát. Látnom kell az összefüggést a valódi érzéseim és a gyomorégés között. Nyugodt vagyok és megvizsgálom, hogyan élek. Oda kell figyelnem a megélt helyzetekkel kapcsolatos reakcióimra, és a mindennapi eseményekkel szemben tanúsított magatartásomra. Figyelmemet arra a meggyőződésre irányítom, hogy az élet jó, önbecsülésem nő, és megpróbálok minél kevesebb dühöt megélni. Hagyok időt magamnak arra, hogy az élet minden percét kiélvezzem, és a gyomrom egyre jobban lesz!

 

GYOMOR - GYOMORPROBLÉMÁK

A gyomor azt tükrözi, hogyan emésztem meg, hogyan szívódnak fel, hogyan integrálódnak életem eseményeit. A gyomorkorgás szeretetigényt (érzelmi táplálék), és konkrét, fizikai táplálék iránti igény jelent. A táplálék a szeretetet, a biztonságot, a jutalmat, a túlélést jelképezi. Ha az életemben valamiféle hiányt élek meg, vagy belső űrt érzek, akkor azt táplálékkal próbálom kompenzálni, főleg akkor, ha elválás, haláleset, veszteség vagy pénzhiány várható. A táplálék magamhoz vétele segítségemre lehet abban, hogy anyagi vagy pénzügyi feszültségeimtől megszabaduljak. Az éhségérzet a túlélésem érdekében kialakult hiányérzet. A gyomorrontás azt jelenti, hogy nem akarok az emberekkel vagy helyzetekkel kapcsolatos érzéseimmel szembenézni. Elnyomom őket, azonban attól még mindig jelen vannak, felhalmozódnak, forrnak, erjednek. Vég nélkül rágódom olyan eseményeken, amelyeket nem vagyok képes megemészteni, és újra ugyanúgy reagálok rájuk, ha megint megtörténnek, ugyanazok a negatív érzések kerítenek hatalmukba. Végül pedig kihatnak a gyomromra. A gyomornak azonban nagyon nehéz azokat az érzéseket megemésztenie, amelyeket én tudat alatt elutasítok. A valóság konfliktusban áll a vágyaimmal és az igényeimmel, de nem adok hangot az ellenérzéseimnek, inkább belül dühöngök. A düh és az agresszivitás forrongnak bennem. És íme, meg is jelenik a gyomorégés, rosszabb esetben a gyomorfekély. Melyik az a helyzet az életemben, amelyet nem tudok megemészteni? Kevés önbizalmam miatt nagy aggodalmakat élek át, ami megnehezíti az érzelmeim elfogadását. Bizonyos helyzeteket annyira undorítónak, visszataszítónak tartok, hogy a gyomrom nem hajlandó azokat megemészteni. A valóságra negatívan és savanyúan reagálok, az emésztésem elégtelenné válik, hányinger kínoz. Ha a gyomor feszült és merev, az emésztés igen lassú - cl akarom kerülni, hogy változások történjenek az életemben. Nagyobb nyitottságot kell mutatnom az életben, és elfogadom hogy az események azért történnek velem, hogy felnőhessek és fejlődhessek általuk.

 

GYOMOR- ÉS BÉLHURUT - GYOMORFEKÉLY

A gyomorfekély azt jelenti, kicsi az önbecsülésem. Annyira mások kedvében akarok járni, hogy kész vagyok bármit lenyelni. Elnyomom az érzéseimet és saját vágyaimat, nem tisztelem magam, és végül másoknak vetem a szemére, hogy nem tisztelnek eléggé. Úgy érzem, kiszipolyoznak, az életem eseményeit túldramatizálom. Egyre nehezebben tartom kordában az aggodalmaimat, bosszúságaimat. A túl sok minden iránt érzett irritáció alakul át fekéllyé. Irritál valami / valaki, akit nem akarok látni, amivel nem akarok szembesülni, de mindez kivitelezhetetlen, ezért a gyomromra megy. Ki akarom ezt az irritáló dolgot vagy személyt űzni a látómezőmből, az életemből. Hajlamos vagyok arra, hogy kemény önkritikát gyakoroljak, arra is képes vagyok, hogy elpusztítsam saját magamat. A testem azt jelzi, hogy ideje a bennem rejlő erényeket felfedeznem, és értékelnem magamat, legfőképpen pedig el kell fogadnom, hogy nagyon nagy a szeretetigényem.


MÉRGEZÉS - ÉTELMÉRGEZÉS, SZALMONELLA

A gyomor az a szerv, ahol testem az ételt feldolgozza. Ha gyomorrontásom van, akkor a testem elutasítja, „visszadobja" a táplálékot, és ez hányingert, hányást vagy alhasi fájdalmakat okoz. Ugyanez a helyzet a valósággal, a gondolatokkal, az általam megélt érzésekkel, az érzelmekkel, amelyek szintén gyomorrontást okozhatnak, ha nem tudok, vagy csak nehezen nézek velük szembe. Összevisszaság, diszharmónia van bennem. Melyik az a helyzet, vagy ki az az ember, akit nehezen „emésztek meg"? Mi az a történés az életemben, amelyről úgy érzem, már-már tarthatatlan, túl sok számomra? Egy idő után talán fel is fogok lázadni a nem „megemészthető" helyzet vagy ember ellen. Valami „megfeküdte a gyomromat". A szorongás, a bizonytalanság „felfordítják a gyomromat", és mivel az emésztési folyamat nem tud normálisan működni, egy ideig visszautasítom az ételt, ugyanúgy, ahogy az új gondolatokat is. Megtanulok szeretetet varázsolni az élet adta helyzetekbe, mert a szeretet olyan fűszer, amitől finomabb lesz az étel.

 

GYOMORSAV

Azoknak a válaszreakcióknak az összessége, amelyekkel a szervezet szövetei válaszolnak a kórokozók támadásaira, valamint a kémiai anyagok, a besugárzások vagy esetleg valamilyen autoimmun betegség hatásaira. A gyulladásos folyamat szinte az összes ismert betegségben jelen van. Legtöbbször forró, vörös és fájdalmas helyi duzzanat képében jelenik meg, heveny vérbőség kíséretében. A belső, lelki „gyulladás" testi kifejeződése. Valaki vagy valami haragra gerjesztett. Mi az, ami így felbőszít, amelytől így forrongok, és amely végső soron bűntudattal tölt el, hacsak nem a bűntudat maga az, amely létrehozta ezt a gyulladásos állapotot. Fontos megvizsgálni, hogy melyik testrészemet érinti az elváltozás, hogy a gyulladás okáról kiegészítő információkat szerezhessek. Fontos végiggondolni: nem éltem meg, vagy nem fojtottam el szexuális természetű problémát, traumát az elmúlt időszakban? Talán olyan veszteséget éltem meg, amelyet máig nem tudok elfogadni, ami meglehetősen feldühít.

 

HÚGYCSŐGYULLADÁS 

A húgycső nyálkahártyával bélelt, a vizeletet a húgyhólyagból a húgycsőnyíláson át a külvilágba elvezető cső, mely nőknél rövid és egyenes, férfiak esetében viszont hosszabb, bonyolultabb lefutású, és az ondóváladék továbbítására is szolgál. A húgycsőgyulladás a húgycső nyálkahártyájának gyulladása. Ez az állapot azt jelzi számomra, hogy nehezen engedek utat egy új helyzetnek, és hogy teret hagyok az agresszivitásomnak. Jobban tenném, ha szabadabb áramlást biztosítanék az új gondolatoknak.

 

HÚGYHÓLYAG - HÚGYHÓLYAGHURUT

A hólyaghurut rendszerint a húgyhólyag bakteriális fertőzés okozta gyulladása (cisztitisz), amit a gyakoribbá váló vizeléskor égő, csípő érzés kísér. Bizonyos események vagy helyzetek arra késztetnek, hogy visszatartsam az ingerültségemet és frusztrációimat. Annyira dühös vagyok, hogy a hólyagom begyullad. Nagy nyomást, feszültséget élek meg. Tudatosítom magamban, hogy el kell engednem a dolgokat annak érdekében, hogy megszabaduljak tőlük, mivel ha visszatartom őket, akkor zárlat képződik az energiaáramlásban, csak azért, mert félek. Az eseményekkel szemben érzett elégedetlenség, amely idegfeszültséget okoz, húgyhólyaghuruthoz vezethet. Elfogadom  , hogy maximálisan kiélem a jelen pillanatot, és rájövök, hogy a nyitottsággal lehetővé teszem a magam számára, hogy csodálatos tapasztalatokat éljek át.

 

HÚGYHÓLYAG (húgyhólyagproblémák)

Ez a szervünk egy izmos falú, nyálkahártyával bélelt tömlő, mely a végbél előtt helyezkedik el és a vesékből a két húgyvezetéken át érkező vizelet összegyűjtésére szolgál. A húgyhólyag az élettel szembeni elvárásaimat is jelképezi. A húgyhólyagproblémák azt is jelzik számomra, hogy hajlamos vagyok olyan régi gondolatokba kapaszkodni, amelyeket nem akarok elengedni. Nem akarok változásokat azért, mert bizonytalanságot érzek. A kellemetlenségek arra utalnak, hogy hosszú ideje szorongok, és hogy ideje szabadon elengedni a nemkívánatos negatív érzéseimet. A húgyhólyagom megakadályozza, hogy „belefulladjak" a saját negatív hozzáállásomba. A húgyúti fertőzések azt jelzik, hogy sok nem kifejezett frusztrációt, fájdalmat és bizonytalanságot élek meg. Feltehetek magamnak kérdéseket azért, hogy megtudjam mi az, amit visszatartok az életemben, és mi az, amit jobb lenne elengednem. Ezek az érzések olyan helyzetből fakadhatnak, amelyben a személyes szférámat jelképező dolgok kérdőjeleződnek meg. A húgyhólyag egyben a személyes kapcsolatok területe is. Gyakori tehát, hogy ilyen fertőzések a mézeshetek környékén vagy egy konfliktusos, zavaró kapcsolat révén, egy szakítás következtében jelennek meg. A mézeshetek vagy az első szexuális tapasztalat sok problémát szülhet, még olyan csalódást is, amely a partnerem iránti haragot is kiválthat belőlem, mintha ö volna a felelős az elégedetlenségemért. Egy szakítás olyan elhallgatott, elfojtott érzelmek következménye, amelyeket jó mélyre ástam el magamban. Mintha a lényem legmélyére nyomtam volna el a lelki problémáimat, ami állandó nyomást okoz bennem. Meg kell értenem, hogy ha felszabadulok ez alól a nyomás alól, akkor megkönnyebbülést fogok érezni. Kiszabadítom magam a régi hiedelmeim fogságából, és az életembe beengedem az újat..

VÉGBÉLNYÍLÁS ~ anus

Az anus a végbél nyílása, amelyen keresztül megszabadulok azoktól a salakanyagoktól, amelyre szervezetemnek már nincs szüksége. A területet érintő problémák a visszatartással és az elengedéssel vannak kapcsolatban, ezért egy olyan gyerek, akinek székrekedése van, „be van dugulva", vagy ellenkezőleg, akinek a széklete gyakran a bugyiban köt ki, túl szigorúnak, tekintélyelvűnek vagy hitegetőnek tartja szüleit. Ez az a hely, amelyen keresztül az emberi testből a legfontosabb méreganyagok kiürülnek. A végbélnyílás a medence vonalában, a farkcsonthoz és az első csakránkhoz, illetve energiaközpontunkhoz közel található, amely csakra az egyén és az őt körülvevő univerzum székhelye. A test energetikai alapkészletéhez kapcsolódik. Bizonyos belső félelmek, a stressz, és különféle érzések ürülnek ki ezen a nyíláson át. Átgondolhatom a következő kérdéseket: „Mi az, amit annyira nem akarok tudomásul venni, hogy visszatartom? Meddig mehetek el? Képes vagyok a lazításra, és hogy hagyjam, hogy az élet irányítson? Kész vagyok arra, hogy az életről másképp vélekedjek? Megtanulok bízni magamban, és elengedem mindazt, amire már nincsen szükségem, és azokat friss, új gondolatokkal, pozitív hozzáállással, és új tervekkel helyettesítem.

 

VÉGBÉLNYÍLÁS - ANÁLIS REPEDÉS

Az anális repedés vékony hasadást jelent a bőrfelületen, és általában vérzéssel jár. Olyan helyzethez kapcsolódó örömvesztést jelképez, amelyen változtatnom kell. Ha szomorúságot élek meg, akkor megvizsgálom, mi ennek az oka, és elfogadom az életem változásait. Főként azzal kellene felhagynom, hogy másoktól várjam el a segítséget, ha valamin változtatni szeretnék. Megszüntetem a frusztrációimat, dühömet egy olyan helyzettel, személlyel kapcsolatban ami vagy aki nagyon bosszant, vagy amivel szemben „két szék között a pad alatt" érzem magamat.

 

VÉGBÉLNYÍLÁS - VÉGBÉLFÁJDALOM

A végbélfájdalmak bűntudathoz kapcsolhatóak. Fáj valamim, mert nem hiszem, hogy képes lennék arra, hogy vágyaimat megvalósítsam. Ez egyfajta önbüntetés, szeretném magam egy belső sérülés formájában megbüntetni, és amelynek egy olyan esemény állhat a háttérben, amelyet még nem fogadtam el. Olyan mély szomorúságot élek meg, ami néha vérveszteséget is eredményezhet, és néhány esetben nagyobb vérzéshez is vezethet. El kell fogadnom hogy nagyobb felelősséget kell éreznem vágyaimért, hogy abba kell hagynom saját magam alulértékelését, és hogy feleslegesen ne büntessem és ne akadályozzam saját magamat. Hogy ne legyen folyamatosan kellemetlen érzésem a hátsó felem fájdalmai miatt, új életet kezdek, a múltbéli, jelenlegi és jövőbeli tapasztalataim elfogadásával s ezáltal eredményesebben „belefolyhatok" az életbe.

 

VÉGBÉLNYÍLÁS - VÉGBÉLSIPOLY - fisztula

A fisztula okaként gyakran olyan élethelyzetet jelölhetünk meg, amely azért vált ki dühöt belőlem, mert vissza akarok tartani valamit, azonban ez sehogy sem sikerül. Olyan ez, mintha régi múltbeli „hulladékokhoz" ragaszkodnék (például elavult, régi gondolatminták, érzelmek, vágyak), viszont már nem tudnom ezeket megtartani. Lehet szó olyan tartós bosszúvágyról, amelyet valakivel vagy valamivel kapcsolatban fent szeretnék tartani. Ennek a megnyilvánulása a fisztula, amely kóros összeköttetést jelent egy belső szerv és a test felszíne között. Nem tudok dönteni, hogy a testi vagy a lelki dolgokkal foglalkozzak inkább, a vágyaimmal vagy a lemondással (tág értelemben). Nyitott szívvel állok a dolgokhoz, itt is most tudatosan, önszántamból kiürítem a sötét, egészségtelen, bosszúálló gondolataim „szemetesvödrét".

 

VÉGBÉLNYÍLÁS - VÉGBÉLTÁLYOG 

A tályog felgyülemlett genny, és felhalmozott frusztrációkat és dühöt jelent. Olyan helyzethez kapcsolhatjuk ezeket az érzéseket, amelyeket nem akarok elengedni (végbélnyílás). Sokszor, amikor még akaratom ellen is visszatartom magam, ez nem sikerül. Ez a tályog mindenesetre ki fog fakadni. Lehetséges, hogy haragszom saját magamra, mert nem akarok szakítani olyan mentálisan berögzült gondolatokkal, amelyek károsak jelen életemre. Az is lehet, hogy bosszúvágyat érzek egy múltbéli történéssel kapcsolatban, vagy egy olyan személy kapcsán, akinek nem vagyok képes megbocsátani. Ez az elváltozás azt üzeni számomra, hogy bíznom kell az életben és minden szépségben, ami körülvesz. Rábízom magam valakire vagy valamire, és főként megbocsátok a környezetemben élő embereknek. Átadom magam az életnek, és bízom benne.

 

VÉGBÉLNYÍLÁS - VISZKETÉSE 

A viszketés múltbéli lelkiismeret furdalást, bűntudatot jelez. Valami irritál, csiklandoz engem, és bűnösnek érzem magam amiatt, mert valamit vissza kellene tartanom, vagy épphogy el kellene engednem. Az én érdekem, hogy figyeljek a testem üzeneteire, és mindenben elégedett legyek, mert a bűntudat csak akadályt képez a fejlődésem előtt, anélkül, hogy bármi áldása lenne.

 

MÉRGEZÉS - ÉTELMÉRGEZÉS

Mérgezésről akkor beszélünk, amikor mérgező anyag kerül a testünkbe, és ezt számos testi baj tünet együttesei követik. Ha mérgezés történik, akkor meg kell vizsgálnom, hogy ki vagy mi mérgezi meg az életemet. Nem annyira az étel a felelős ezért, hanem a saját gondolataim. Egyébként adott esetben nem minden ember lesz mérgezés áldozata azok közül, akik fogyasztottak a romlott vagy mérgezett ételből. Tudatosítom magamban, hogy mely élethelyzet vagy melyik ember zavar ennyire. Megpróbálok rájönni, hogy ki, vagy mi az, ami engem ennyire kizökkent, és milyen „mérgezett" gondolatokat táplálok velük, vagy bizonyos dolgokkal szemben? Mi az, ami megmérgezi az életemet? Mi ennek a helyzetnek az üzenete számomra, mit kell ebből megértenem? Megpróbálom ezt az érzést a legegyszerűbben, egy szóban összefoglalni: mint például fájdalom, frusztráció, féltékenység, stb. Mivel minden, amit nem fogadok el, visszatér még az életem során, egyre markánsabban, jobban teszem, ha itt és most kinyílok, és a szívemmel elfogadom Ív ezt a helyzetet. Mostantól felfogom, és rájövök arra, hogy az a bizonyos ember vagy élethelyzet azért van jelen az életemben, hogy fejlődésemet elősegítse, hogy meghaladjam saját magamat, és előrehaladjak.

 

 

blog comments powered by Disqus