Asztaxantint a NASA az űrbe szállítja

Asztaxantint a NASA az űrbe szállítja

 

Asztaxantin jótékony hatása az űrben 

 

A szív- és érrendszer és a szem károsodását, valamint az űrben ismert csontvesztést.

Elemzés Dr. Joseph Mercola 

 

Az asztaxantin egy vörös pigment molekula a karotinoid családban, amelyet tengeri algák termesztnek stresszhelyzetükben. Amikor rákfélék és más tengeri ételek fogyasztják, akkor vöröses árnyalatot kölcsönöz a kagylónak, a lazac húsának és a flamingók színének

Az asztaxantin egy erőteljes antioxidáns, amely csökkenti a gyulladást, javítja az immunválaszt, növeli az izomerőt és csökkenti a szívkárosodást az állatokon végzett kísérletek során a miokardiális infarktus után. Az asztaxantin olyan komponens, amely aktiválja a "hosszú élettartamú" gént, potenciálisan növelve élettartamát.

Az űrprogram ismét figyelmet kap, mivel a NASA bejelentette, hogy teszteli a mikroalgák űrbe jutásának lehetséges előnyeit . Reményeik szerint a mikroalgák hosszú küldetések során felhasználhatók oxigén, táplálék és potenciálisan bioüzemanyag forrásává.

A NASA elengedhetetlennek tartja az asztaxantint az űrhajósok egészsége érdekében.

 

Az algákról már régóta ismert, hogy számos előnnyel járnak a hosszú távú emberi űrkutatás támogatására. Az algák fehérjéket, esszenciális aminosavakat, vitaminokat és lipideket tartalmaznak, amelyek az emberi fogyasztáshoz szükségesek, és könnyedén előállíthatók, miközben szén-dioxidot fogyasztanak és oxigént termelnek.

A magasabb növény kúltúrákkal összehasonlítva, az algák nagyobb növekedési rátával, kevesebb környezeti követelménnyel járnak, sokkal kevesebb hulladékot termelnek, és ellenállnak a biológiai lebomlásnak. További előnyként az algák számos olyan összetevőt termelnek (zsírsavak, H2 stb.), Amelyek bioüzemanyagként használhatók.

A NASA ezt írta 2015-ben egy konferencia-cikkben, amelyet a nemzetközi űrhajózási konferencián mutattak be. A vizsgált mikroalgák különféle fajtáiból a chlorella vulgaris és a Haematococcus pluvialis jelent meg. 

Jelenleg a chlorella-t használják bioüzemanyagokban, emberi táplálkozásban, bio- trágya, és szennyvízkezelésben.A Haematococcus pluvialis egy mikroalga, amely stresszhelyzetben asztaxantint termel. Ez a pigment ad a lazacnak élénk rózsaszínű színt. A NASA azt írja hogy a természetes forrásból származó asztaxantin, megakadályozza a szervezetet negatív, hatások sugárzások ellen. A sugárzás roncsolja a szemet, károsítja a szív-érrendszert, és csontvesztés is előfordul az űrben. 

Az asztaxantin egy erős antioxidáns, amely képes megakadályozni az ionizáló sugárzás károsodását. Tanulmány kimutatta, hogy áthalad a vér retina gátján, és megvédi a szemet,  a szemszövet, és védelmét is nyújt a káros hatásokkal szemben.

Az állatokon végzett kutatások kimutatták, hogy az asztaxantinnak gyulladásgátló tulajdonsága van, és terápiás szer a szív oxidatív stresszével szemben. Ezen túlmenően, adatok egy másik tanulmány azt mutatják, hogy az asztaxantin képes gátolni a csontokban, feloldódjon a csontszövet.

 

Mivel a NASA úgy véli, hogy az asztaxantin védelmet nyújthat az űrhajósoknak ugyanazon oxidatív stressz ellen, amelyet a Földön tapasztalsz, érdemes lehet fontolóra venni a természetes bevitel növelését vagy a természetes kiegészítők használatát. Az antioxidáns enyhíti a repülés közbeni sugárzásnak, a digitálismonitorok kék fényének, a kardiovaszkuláris stressznek, és a csontvesztésnek, az idősebb korban jelentkező  mellékhatásait.

Mi az asztaxantin?

Az Astaxanthin egy vörös pigment molekula, amely a karotinoid családba tartozik. A tengeri algákban termelődik, amikor az algák stresszhelyzetbe kerülnek. Ha rákfélék és más tengeri élőlények fogyasztják, akkor vöröses árnyalatot kölcsönöz a kagylónak vagy a lazac húsának. A tengeri madarak, mint a flamingó, a pirosas színét az asztaxantinnak köszönheti. .

A szervezetben antioxidánsként működik, segít megvédeni a reaktív oxigén fajokat, és az oxidációt, amelyek szerepet játszanak az öregedésben, a szívbetegségben , az Alzheimer-kórban és a Parkinson-kórban. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az asztaxantin belülről kifelé hat, hogy megvédje a bőrt a szabad gyökök káros hatásaitól.

Az öregedésgátló szempontból a kutatók azt találták, hogy hat-nyolc héten át beadott 6 mg asztaxantin csökkentheti a ráncok és az öregedési foltok a megjelenését, miközben javítja a rugalmasságot és a bőr textúráját.

A NASA azt vizsgálata, hogy az űrben levő mikrogravitáció haematococcus pluvialisra gyakorolt ​​hatása előállítja-e az antioxidáns asztaxantint. Feltételezik, hogy mivel a gravitáció  alacsonyabb az űrben, az elegendő stressz lehet az astaxantin előállításra.

 Biológiai aktivitás és egészségügyi előnyök

Míg az asztaxantin karotinoid és zsírban oldódó pigment, addig nem rendelkezik az A-vitamin-aktivitással járó embereken. A tesztek azt mutatták, hogy jobb az halolaj, ha javítja az immunválaszt és csökkenti a fertőző betegségek kockázatát. Mivel zsírban oldódó vegyület, ezért fokozódik az abszorpció, ha zsírokat fogyasztanak. 

Állatkísérletekben az asztaxantin nyújtotta a legjobb védelmet a szabad gyökök ellen. A kutatók azt is megállapították, hogy az antioxidáns aktivitás tízszer nagyobb, mint a zeaxanthin, a lutein és a béta-karotin. Ez a kiegészítő védelem részben azzal a molekuláris szerkezettel kapcsolatos, amely lehetővé teszi a sejtmembránon belül és kívül tartózkodását. 

 

 

Asztaxanthin tüdőre gyakorolt hatása


A kutatók beszámoltak arról, hogy az asztaxantin csökkentheti az oxidatív károsodást és ezáltal javítja az immunválaszt. Mások alacsonyabb számú gyulladásos sejtet jelentettek a tüdőben, amikor az asztaxantin jelen van. 


 

Glükóz-oxidációs stressz – gyomorfekély


Állatkísérletekben a Haematococcus védő hatást gyakorolt ​​patkányok gyomorfekélyére. Egy másik változatban az asztaxantin a vese hámsejtjeivel szemben védő hatást mutatott a magas glükóz-oxidációs stressz ellen.


 

Daganat, szív-érrendszer


Más karotinoidokkal összehasonlítva szignifikáns daganatellenes aktivitást mutat, és képes volt gátolni a fibrosarcoma, emlő- és prosztataráksejtek növekedését egy kémcsőben. Az asztaxantinról kimutatták, hogy potenciális terápiás hatást fejt ki az atheroscleroticus kardiovaszkuláris betegségek ellen, és csökkenti a szívrohamot követő szívkárosodást.Az Astaxanthin egy aktivitást és hosszú élettartamot elősegítő anyag

 


Sport, állóképesség, idősebb kórban gyors regenerálódás

 
Az asztaxantin javíthatja az erőt és az állóképességet, és csökkentheti a terhelés után regenerálódásii időt. Ez az egyik oka annak, hogy a lazacnak erőssége és kitartása napokon keresztül folyik a folyóparton. Hiroaki Yoshida, nyomvonalas futó és judo terapeuta beszél az asztaxantinnal kapcsolatos tapasztalatairól: 

„A napi sportolók és futók kondicionálására és kezelésére szenteltem magam, egész évben közúti versenyeken is részt veszek - elsősorban nyomvonalakban. 33 éves korom után azonban észrevettem a teljesítmény csökkenését, mert nem szoktam felépülni a fáradtságtól a szigorú edzés és a versenyek után.

Ekkor találkoztam asztaxantinnal. Körülbelül tíz nappal azután hogy elkezdtem szedni, észre vettem valamit. Annak ellenére, hogy a nyár közepe volt, amely intenzív edzésidőszak az edzésben, reggelente könnyen felébredtem, és a fizikai mozgásaim sokkal könnyedébb, tele energiával  éreztem magam. ”

A kutatás támogatja a sportolók esettanulmányait, a nehéz testmozgás és a verseny megállapításai növelik a reaktív oxigén- és nitrogénfajok okozta károkat. Az antioxidánsok hozzájárulhatnak a károk megelőzéséhez és késleltetéséhez. További kutatások során, erő és kitartást volt megfigyelhető, az idősebb korosztálynál. Az asztaxantinnal javult az izomerő  növelte az állóképességet, hosszabb séta, nagyobb távolságokat tudtak megtenni.

A szív és a szív-érrendszer előnyei, a neuroprotektív és a rákellenes hatások mind hozzájárulnak a betegség és a korai halál kockázatának csökkentéséhez. 

 

Az asztaxantinnal meghosszabbíthatja az életét

. A Forkhead box 03 (FOX03) egy gén, amely a transzkripciós faktorok forkhead családjába tartozik. Úgy gondolják, hogy a gén az apoptózis kiváltója. 

Ez a gén egyike annak a kettőnek, amelyben a változások kapcsolatban vannak a hosszú élettartammal. A Hawaii Egyetem kutatói minden harmadik emberből egyet találtak a gén verziójában.

A FOXO3 gén aktiválásával a tudósok úgy találták, hogy olyan viselkedésre késztethetik azt, mint a „hosszú élettartamú” gén, és hogy az asztaxantin az azt aktiváló komponens. Állatokkal végzett kutatások során a kutatók „a gén aktiválásának közel 90% -os növekedését mérték” a szívszövetben, így az asztaxantint a sor elejére helyezték mint öregedésgátló terápiaként. . Ügyeljen arra, hogy asztaxantinja természetes és nem szintetikus

Vannak természetes asztaxantin-források: Haematococcus pluvialis mikroalga amely kíméletes technológiai szárítás után fogyasztható, és a tengeri élőlények, amelyek az élőhelyükön ezzel táplálkoznak. 

A szintetikus asztaxantint manapság gyakran használják a takarmányok kiegészítésére annak érdekében, hogy megkapja a rózsaszín és narancssárga vörös színét, amelyet már hozzákapcsoltak a kiváló minőségű lazachoz.A szintetikus asztaxantint azonban petrolkémiai anyagokból készítik, és nem biztosítja a természetes asztaxantin egészségre gyakorolt ​​előnyeit. Elegendő algák termesztése a természetes asztaxantin előállításához kihívást jelent, és különböző eljárások folyamata.. A szintetikus változatokat néha „a természet azonos” vagy „a természettel egyenértékű” -nek nevezik.

Az egyik legnagyobb különbség közöttük az, hogy a természetes asztaxantin több mint 95% -ban észterezett, azaz a zsírsavak az egyik vagy mindkét végéhez kapcsolódnak. Ugyanakkor „a szintetikus asztaxantin szabad formában, vagy észterezetlen állapotban van. ”. A múltban könnyű volt megmondani a különbséget a tenyésztett lazac és a vadon fogott lazac között, mivel az élénk rózsaszín szín, a vadon fogott halak adománya volt.

Jelenleg az akvakultúra-gazdálkodók béta-karotinnal infundált haltakarmányt használnak a vadon fogott lazac színének utánozására. Ugyanakkor, bár hasonlónak tűnhetnek, vannak laboratóriumi táplálkozási különbségek. A zsírsav-metil-észter-elemzés segítségével a kutatók megállapíthatják, hogy a lazacot vadon fogják-e vagy tenyésztik-e egy gazdaságban, és etetik-e szintetikus infúziós haltakarmánnyal..

Az asztaxantint természetesen az algákban, a lazacban, a pisztrángban, a krilben és a rákokban találják meg. Az általánosan használt takarmány-adalékanyag a Carophyll Pink vagy a Carophyll Stay Pink, amelyet a DSM gyárt. 

Az egyik kutatási összehasonlítás során az adatok azt mutatják, hogy a fiatalkorú pisztrángok különböző fokú asztaxantinnal táplálták a pigmentáció növekedését, de nem mutattak antioxidáns kapacitást. A halak táplálékát azonban csak 10% asztaxantint tartalmazó Carophyll Pink alkotta. 

FORRÁS:

2019.08.26. cikk Analysis by   Dr Joseph Mercola     

 

 

blog comments powered by Disqus