Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Algák az étrendünkben

Blanka
Algák  az étrendünkben

 

 

 

Zöld kék alga az étrendünkben 

 

Mindannyian tudjuk, hogy az étkezésünk ma már egyáltalán nem adja meg a szervezetünknek mindazt, amire szükségünk van. egyszerűen a táplálékaink már nem tartalmaznak annyi vitamint, ásványi anyagot, mint 50-100 éve. Ennek oka a termesztés módja, és a kizsigerelt föld minősége. Ráadásul az étkezéseink bőven hagynak kívánni valót maguk után. Cserébe viszont számtalan méreganyaggal, emberi szervezetbe nem való szeméttel vagyunk ellátva, tehát sejtjeink nemcsak hiányállapottal küzdenek, hanem folyamatosan harcolnak is a toxikus anyagok ellen. 

Ennek az egyensúlynak a helyrebillentését tűzte ki célul a táplálék kiegészítők piaca, csakhogy tudnunk kell: a legtöbb táplálék kiegészítő mesterségen úton, szintetikus anyagokból készül, a felszívódás minimális, ráadásul további méreganyagokat (az a rész, ami nem szívódik fel) juttatunk velük a szervezetbe. 

 

A MIKROALGÁK

A mikroalgák témája kimeríthetetlen. Most csak röviden nézzük át, hogy miért is érdemes bízni bennük, és beiktatni az étrendünkbe, miután minden más készítményt kihajítottunk a kukába. Kezdjük azzal, hogy az ismert ténnyel, hogy az algák a Föld első számú élőlényei voltak - és hálistennek a mai napig élnek, virulnak. Azt is tudjuk, hogy a legtovább élő állatok (bálnák, teknősök) algákkal és planktonokkal táplálkoznak. Vagy: a japánok éves szinten 10 kg algát fogyasztanak fejenként, és a legtöbb "modern betegséget" hírből sem ismerik.

 

Tudod, miért? Mert az alga...a tökéletes természetesség és felszívódás:

Össze sem hasonlítható a szintetikus vitamin-komplex készítményekkel! A felszívódása hihetetlenül magas: például a Lithothamnium calcareum alga, a kő-alga, több mint egy harmada szerves kötésű, az emberi szervezetben 90%-os arányban felszívódó kálcium! A Spirulina alga, mely klorofil-tartalmáról híres (és ettől intenzív zöld színű), más növényekkel ellentétben nem rendelkezik erős sejthártyával - emiatt jutnak hozzá könnyen emésztőszerveink a benne lévő tápanyagokhoz (amiből nincs kevés, erről később). A Haematococcus pluvalis alga a legerősebb antioxidáns miatt, az asztaxantin miatt lehet ismerős. Az asztaxantin szerkezeténél fogva könnyedén áthatol a vér-agy gáton, ami egy erősen szelektáló filter (csak az agy számára szükséges tápanyagokat engedi át.) Így védhetjük az agyat a káros anyagoktól és hírvivő anyagoktól. az asztaxantin a vér-retina gáton is áthatol, és gyulladás-gátló védelmet biztosít a szemnek, védi a retinát.

 
Spirulina
Spirulina

 

Spirulina alga tökéletes (szuper-) táplálék

A WHO a Spirulinát super-foodnak (szuper-tápláléknak) minősítette, ami nagyjából annyit jelent, hogy gyakorlatilag minden (igen, minden!) olyan tápanyagot tartalmaz, ami a szervezetünk számára szükséges. A Chlorella algával együtt 4000 vitálanyagot tartalmaz, ami igen izgalmas megvilágításba helyezi az úgynevezett "vitamin-komplexeket" a maguk 5-10 féle vitaminforrásával. (Ezt étrend kiegészítő vásárláskor is érdemes szem előtt tartani: hányféle táplálékot kapok, hány forintért? Csak tipp.) Egyszóval, és itt kanyarodjunk vissza a cikk elejéhez, a szervezetnek az algákkal megadhatunk mindent amire szükségük van, vagyis megszüntethetjük a minőségi éhezést! (Mi ugyanis nem mennyiségi-éhezésben szenvedünk, hanem minőségi-éhezésben! Rengeteg kalóriát viszünk, folyamatos az éhség-érzet - mert a hiányt jelzi a szervezet. De valójában minőségi tápanyagot kér, nem plusz kalóriát! Az alga már önmagában ezért is segíti a karcsúsodást: megszűnik az állandó éhség-érzet...)

 
Haematococcus
Haematococcus

 

Chlorella a tökéletes méregtelenítés

A betegségeink fakadnak egyrészt a már említett hiány-állapotból - és a mérhetetlen mennyiségű bevitt méreganyagtól. Nos, az algák ebben is fantasztikusan helyt állnak. Szó szerint pucolják a szervezetet, ami igencsak érdekes formában jelentkezhet az alga-bevitel első időszakában: pl. többet járunk pisilni, átmenetileg csúnyulhat az arcbőr. Ilyenkor nem szabad megijedni, hisz  ez csak jel, hogy a méreganyagok turbó sebességgel távoznak a szervezetből! (Egyébként ezért szokták ajánlani, hogy az alga szedését fokozatosan vezessük fel, és fogyasszunk több folyadékot.) A Chlorella algát a "méregtelenítés mesterének" vagy "méreg-mágnesnek" is hívják, és ez az alga, ami nehézfém-kivezető hatásáról is ismert. Több tanulmány (pl. a csernobili sugárfertőzöttek kezelését vizsgálva) bizonyítja ezt a tényt. Szedésével a májunk és vesénk lényegesen jobban tudja ellátni feladatát.

 
Chlorella
Chlorella

 

Tökéletes karcsúsító:

Arról már volt szó, hogy a tápanyagforrás gazdagsága miatt, az algák csökkentik az éhségérzetet, így a fogyás sokszor önmagától beindul egy jó alga-komplex szedése mellett.  Az anyagcserénket az algák rosttartalma biztosítja - aki nem eszik elég zöldséget-gyümölcsöt, annak az alga-szedés kötelező! Emellett természetesen energikusabbá, sőt, fáradhatatlanná válunk a rendszeres alga fogyasztástól! Ez nemcsak a mindennapi tevékenységünkre van hatással, de az edzéseinkre is: tovább bírjuk a mozgást, nagyobb terheléssel dolgozhatunk, így természetesen az alakformálásunk látványosabbá válik. A zsírégetés is gyorsabb, hiszen az alga lúgosít vagyis savtalanít (tudjuk: a fogyás nehezebben indul be a savas szervezetben!) A Spirulina és a Lithotamnium calcareum fehérje tartalma pedig az izomépítésben segít - 375%-kal több fehérjét tartalmaznak, mint a tofu!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: alga chlorella spirulina
blog comments powered by Disqus