Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Alga a konyha asztalra

Csuka György
Alga a konyha asztalra

 

Minden konyha asztalra egy alga komplex

 

Ha ezt, 7 éve kérdezték volna tőlem mire való az alga, akkor biztos azt válaszolom: az akváriumba, vagy a bőrünkre kell kenni, vagy fürdeni benne, vagy haleledelnek, mindenre gondoltam volna csak pont erre nem. 

Ami biztos, még a közelébe se jártam annak, hogy ezt enni is lehet. De hogy egyáltalán a számba vegyem, és még le is nyeljem, nem gondoltam volna hogy erre fogom adni a fejem. Bevallom ez mind azért volt, mert még nem halottam róla pedig az általános iskolában kötelező tananyag volt. „Föld keletkezése után ez volt a leg első életforma, amit már életnek lehetett nevezni.” Igaz egy szó nem esett arról, hogy az algát enni is lehet.

Akkor egyáltalán mire való az alga? Ha elvégeznénk egy statisztikai felmérést, megkérdeznénk száz embert, mit hallott az algákról? A válaszadóknak kb. a 45 - 50 százaléka azt választ adná: Kozmetikákba használják, a bőrnek jót tesz. Persze ezt választ a női nemtől kapnánk. A másik 40 – 45 százaléka azt válaszolná: akváriumban láttam, vizekben szaporodik. A maradék 5 – 2 százaléka az embereknek hallott már valamit, mint pl. sushiba , kínaiak, japánok eszik, immunerősítésről hallott, méregtelenítő, az egyik ismerősöm szedi tőle hallottam róla. Ezeket a válaszokat azért merem állítani, mert végig csináltam ezt a felmérést. Teljesen gyerekcipőbe jár még az algák ismerete Magyarországon.

De ha azt kérdeznénk meg, mi a C-vitamin? Szerintem tudod a választ, ehhez nem kell felmérés, százból-száz, találat lenne. Ha a citromot kérdeznénk, arra is tudnák a választ , C-vitamint  tartalmaz, sőt azt is tudnák nagyon sokan, annak ellenére hogy savanyú, mégis lúgosít. Megkérdezhetnénk a búzafüvet, arra is sokan tudnák a választ hogy lúgosít, nehézfém kivezető. Vagy akár a halat, hogy sok omega-zsírsav van benne, vagy a spenótot sok vasat tartalmaz. Ezek csak egy pár hasznos tápanyag, élelmiszer, amit az emberek kilencven százaléka tud, mit, miért esznek!

 

 

 

Nézzük akkor, amit ismernek! Legyen akkor a citrom, amit még a gyerekek is ismernek C-vitamin tartalma antioxidáns hatású. Búzafű, lúgosít, méregtelenít. Spenót, vas tartalma vérképzés miatt. Fokhagyma, természetes antibiotikum., és még sorolhatnám. Ezek a természetes vitál anyag források, amit alapvetően ismer mindenki, és tudják, hogy hasznosak.

 

 

Nézzük, ami nem természetes vitaminok, de úgyszintén mindenki ismeri. Ezek a kézzel készített szintetikus, izolált vitaminok, amit előszeretettel fogyasztanak nagyon sokan.

Pár közismertebb vitamint emeljünk ki.

B12 – vérképzésben és az idegrendszer működésében  játszik kulcsfontosságú szerepet.

E- vitamin – védi a szív-érrendszert, fokozza az oxigén ellátást.

Vas –  Hemoglobin képzésben játszik fontos szerepet

Kalcium -  Legnagyobb mennyiséget tartalmazza a szervezetünk, csontok fogak , köröm, haj ,bőr építő ásványa.

Magnézium – Izom görcsök, anyag csere, enzimek működésében segít, csontok-kalcium beépülésében nagy szerepet játszik

C – vitamin  Antioxidáns, szabadgyökök ellenni védelem, gyulladás gátló

Az emberek nyolcvan százaléka azt tudja ezekről a vitaminokról, kúraszerűen kell szedni, egy kivételével a C-vitamint. Miért kell kúraszerűen? Egyszerű, mert szintetikus, csekély a felszívódása.

Ezek a vitaminok valamilyen szintig hasznosak, ezt még egyszer hangsúlyozom: valamilyen szintig hasznosak, de koránt sem tudják felvenni a versenyt a természetes formákkal.

 

 

Akkor már túl vagyunk azon amit ismertek, ezeket tanultátok, hallottátok, tudjátok.

Elérkeztünk az algákhoz ami az akváriumba való. Igen van olyan alga, ami akváriumba szaporodik, ez nagy valószínűséggel nem az-az alga, ami a konyhaasztalra való.

Egy kis összehasonlítás hogy könnyebben át lásd. Amit ismertek: citrom, a gyümölcsök közé sorolják. Búzafű, a növények közé. Algák nem teljesen növény,  inkább a moszatok fajához sorolják, mint az iskolában ahogy tanultuk „ algák és moszatok. Gyümölcsök: pl citrom, banán, alma, cseresznye. Algák:  pl. spirulina, chlorella, lithothamnium, asztaxantin.  (gyümölcsök nevét könnyebb volt megtanulnom)  Algák közül is nagyon sok fajta van, most négy hasznosat írtam le.

Kezdjük egy egyedülálló tulajdonságával: Felszívódás

Felszívódása bármely más anyaggal, vegyülettel összehasonlítjuk, mindent magasan ver, leg magasabb a felszívódásuk a szervezetben. Ezért hívják más néven őket mikro-makro algáknak.  Egysejtűek, amit másról nem lehet elmondani, hiszen más anyagok a mutációk része a törzsfejlődés. Magyarán, egysejtű algákból lettek a többsejtűek. mint pl én, vagy te, vagy a gyümölcsök, fák. Ehhez viszont év milliárdokra volt szükség, hogy ez kialakuljon. Az algák egy ősi anyag, amit szervezetünk hasznára tudunk fordítani, sejtfal szerkezete olyan vékony, olyan parányiak, szervezetünknek a sejtjeihez is eljut. Ezért ennyire magas a felszívódása.

Akkor most jöjjön a tápanyag, vagyis ahogy ismeritek vitaminok.

Egy citromnak van C –vitamin tartalma, és lúgosító hatású. Spenót: tartalmaz vasat, a búzafű: lúgosít, méregtelenít, nehézfém kivezető, ez a klorofil tartalmának köszönhető. Halakban: ásványi anyagok, fehérje, omega- zsírsavak, ezek mind hasznosak a szervezetünknek.

Algákban

Spirulina:  rekord mennyiségű vitamin, tápanyagot tartalmaz, csak pár fontosabbat emelnék ki.

Nyolc esszenciális aminosav: ami az életfeltételekhez szükséges mindennap.

Fehérje  tartalma magas

Tíz féle aminosav

Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, réz, jód, szelén, foszfor, króm, vanádium, mangán,

Vitaminok: E, A, C, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, D, H, F,

Karotin vegyületek

Enzimek - pigmentek

Klorofil

Zsírok: omega-3 GLA, omega-6 CLA,

Chlorella: mindennapi felesleges anyagokat, amit a szervezet nem ismer fel, ezt a sejtjeink közül kiválasztva kivezeti a szervezetünkből.

Több funkciót lát el a chlorella is:  méregtelenít, lúgosít, nehézfém kivezető, zsírraktárakban elraktározott méreg anyagot kivonja. Vírus, gomba, baktérium ölő tulajdonságokkal bír, erre vannak élő bizonyítékok is. Anti aging (fiatalító) hatású, a sejtek folyamatos regenerálása, megújulása miatt kitolódik  az öregedés. Mivel megtisztítjuk, tisztán tartjuk a szervezetünket, így az Ön gyógyító mechanizmusok érvényesülni tudnak. Itt jön a spirulina amit az imént említettem, tiszta sejtek, a tápanyagokat  jobban hasznosítják, mint egy sérült, szennyeződött sejt.

Cholrella is tartalmaz vitaminokat, tápanyagokat.

C- vitamin , K-vitamin, E-vitamin, B-vitamin,  Omega-3 sav, gamma-linolsav, Klorofil ami többszöröse a búzafűnek. Tartalmaz egy olyan m

Kalcium következik, ami szervezetünk nagy részét alkotja.

Lithothamnium szerves kalcium, és ásvány anyag forrás.

Amit ismertek kalciumot, kúraszerű fogyasztását ismeritek. Mit okozhat? Vesekő lerakódás, gyomor-bélrendszeri panaszok, szívritmuszavarokat. Itt megint ki hangsúlyozom és megismétlem Ön-magam: „vitaminok valamilyen szintig hasznosak, de koránt sem tudják felvenni a versenyt a természetes formákkal.”

Lithothamnium , más néven ha így könnyebb kimondanod, kőalga, vagy vörös alga, szerves kalcium, ásvány anyag forrás amit a természet alkotott.

Mit tartalmaz ez a létfontosságú vörös alga?

34% természetes tiszta kalcium, magnézium, vas, különböző nyomelemek.

Amit már biztos tudtok, a kalcium önmagában kevés. Kísérő anyagok szükségesek mint pl a, magnézium, D –vitamin. De miért kell hozzá más anyag  is? Mert ezek az anyagok segítik a beépülést. Lithothamniumban a kalcium, ásványi anyag  felszívódása egyedülálló, semmilyen természetes forma nem tudja felvenni vele a versenyt, nem is szólva a szintetikus változatairól. Ez a csodálatos alga, több mint kilencven százalékban szívódik fel a szervezetben, és mellette az ásványi anyagok be is építik. Így ki lehet jelenteni, hogy ez az alga faj úgy szintén, hasznos a szervezetünk számára.

Következik egy olyan alga ami az antioxidánsok koronázatlan királya az asztaxantin.

Antioxidánsokat úgy ismeritek, C-vitamin, E-vitamin, Béta-karotin,

Ezek szabadgyökök elleni harcban, hatékonyak, gyulladás csökkentő hatásuk, ezen felül több szerepet töltenek be, ami megint csak hasznos számunkra.

Mit kell tudnunk az antioxidánsokról, és itt megint csak a természetes formákról van szó.  Amiről nem beszélnek, de a kutatók igen! Az antioxidás gyümölcs-mulekulák, annyira terjedelmesek, a bélfalon nem tudnak átjutni, nem jut be a véráramba, így csak a bélben keletkező szabadgyököket semlegesítik. Asztaxantin egy makro-alga, nem csak a véráramba jut el, de olyan helyekre, amit egy védő filter korlátoz, hogy oda ne jusson be minden féle anyag, még a gyógyszerek sem, ez a vér-agy gát, és a szem-retina gát. Asztaxantin ide is bejut, és kifejti a gyulladás gátló hatását. 

 

Most már tudjuk, az algák ugyan olyan szerepet töltenek be, mint azok a hasznos élelmiszereink, mint amit ismerünk, amit mindennap fogyasztunk. Gyógyszerek fontosak, sok ember életét megmentette már, életünk része lett. De valamit tudomásul kell venni! Az életfeltételeket, hogy szervezetünk hosszú ideig egészséges legyen, csak kizárólag a természetes tápanyagokkal, ( ahogy ismeritek vitaminokkal) tudod biztosítani. Ezek a vitál anyagok adják Neked azt, hogy ne alakuljon ki több betegség, ők javítják ki ami elromlott szerveztedben, ők ami energiát frissességet adnak, ez pedig nem más, csak a természet ereje lehet. Mi más tudna segíteni hogy jól működjél hosszú távon? Csak az, ami az életfeltételeket biztosítja! A tápanyagok. Így nincs szenvedés, fáradtság, depresszió, kiegyensúlyozottabb leszel, lényegesen boldogabb életet élhetsz.

Mindenkinek kívánok nagyon jó egészséget az algákhoz, és legyen ott a konyhaasztalán mindenkinek ez a nagyszerű élelmiszer, amit ugyan úgy  fogyasszunk, mint a jól ismert hasznos élelmiszereinket.

 

blog comments powered by Disqus