Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

A folyamatos éhség háttere

Hámori Blanka
2017. 07. 31. 00:00:00
A folyamatos éhség háttere

 

 

 

Mi lehet a folyamatos éhség háttere?

 

Te is hallottad már ezt az alaptézist, igaz? Persze a jó edzésterv elengedhetetlen a jó formához, hiszen csak edzéssel építhetünk izmot, de a napközben bevitt kalóriák lesznek meghatározóak, ha a zsírtalanításról van szó. A dolog egyszerű: a fitnesz alapképlete, hogy ne vigyünk be több kalóriát, mint amennyit aztán elégetünk. Vagyis, hogy ne zabáljunk többet, mint amire szükségünk van - ellenkező esetben elkezdünk raktározni. Mindez logikus, érthető, és mindannyian tudjuk is legbelül, hogy milyen az ideális étrend. Könnyű vacsora, sok zöldség-gyümölcs, megfelelő folyadék bevitel, blablabla... Akkor miért nem sikerül?!

A válasz: mert az újra és újra ránktörő ÉHSÉG keresztbetesz...

 

 

A diéta kudarca: az éhség

A legtöbb diéta a folyamatos éhség érzet miatt nem sikerül. A többség ilyenkor arra gondol, hogy egyszerűen nincs akaratereje, pedig az éhségérzet ellen nagyon nehéz ám akaraterővel fellépni! Főleg, ha komoly háttere van - még ha nem is valódi éhségről beszélünk, hanem valami más folyamatról a szervezetben! Most átgondolhatod és kiiktathatod a folyamatos éhségérzetet, az életedből- íme 6 izgalmas dolog, amit talán nem tudtál az ehségről.

 

A folyamatos éhség 6 lehetséges oka

 

1.) Éhség és kívánósság: nem ugyanaz!

Amikor hirtelen egy konkrét valamit megkívánunk, és úgy érezzük, muszáj azt ennünk, másra nincs kedvünk: az kívánósság, nem éhség. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes átgondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e az adott kalória mennyiségre, vagy csak egy bizonyos ízre, élményre vágyunk-e... Ha a tudatosság és rendszeres étkezés (kb ugyanabban az időben, kb ugyanannyit - minden nap) az életünk része, akkor jobban kiszűrhetjük ezeket a becsapós fellángolásokat.

 

2.) A kialvatlanság éhségérzetet kelt

A kisgyerekes anyuka vendégeimen (és magamon is) megfigyeltem, hogy minél nagyobb a kialvatlanság, annál több a feles kalória bevitel. A szervezet hosszútávú kimerültségét sokan értemezzük éhségként: pedig két teljesen különböző energia-hiányról van szó! Most tedd fel magadnak a kérdést: kialszom magam rendesen? Ne feledd, hogy egy jó, energikus nap az éjszakával kezdődik!

 

3.) A minőségi tápanyagbevitellel megszűnik az éhség érzet

Dr. Márai Géza kutatásai szerint a hatvanas évektől 1985-ig mintegy 70-80%-kal csökkent zöldségeink és gyümölcseink vitamin- és ásványi anyagtartalma! Ez azt jelenti, hogy szervezetünk rég nem jut annyi minőségi tápanyaghoz, amennyihez kéne. Napi 5x-6x szükséges nyers zöldséget és gyümölcsöt ennünk, valamint valóban minőségi étrendkiegészítőket találni, ahhoz hogy szervezetünk ne éhséggel jelezze folyamatosan: "tápanyag hiányban szenvedek!" - Pótold a tápanyagokat algákkal!

 

4.) Mutasd meg, hogy eszel - meg mondom, mit érzel!

Korábban már többször írtam arról, hogy az érzelmi-feltöltődéshez köthető evés mennyire sokakat érint: ehetünk a bánat, a stressz, az unalom (ingerhiány), elismerés, szexhiány miatt is.... A lényeg röviden: az intenzív ízek és maga a tevékenység segítenek elterelni a gondolatainkat a valódi problémáról... Az első lépés itt is a tudatosítás és a valódi probléma megoldása, amiben egy jó terapeuta segítségét érdemes kérni!

 

5.) Keresd meg az éhség-pontot

Az agyunk jelez, mikor étkezés közben eljön az a pont, hogy nincs szükség több tápanyagra. A probléma az, hogy ezt a jelzést sokan nem fogjuk. Miért? Egyrészt mert túl gyorsan eszünk. Másrészt, mert az ízek elvonják a figyelmünket a telítettségről. Harmadrészt, mert általában van még a tálban, a hűtőben, az asztalon - vagyis nincs olyan, hogy "egy adag", mindig lehet újraszedni, vagy más után nyúlni. Egyes hagyomány-tisztelő, keleti népeknél az "egy adag" egy kis tálkányi ételt jelent, egy étkezésnél ennél többet nem vesznek maguhoz. Igaz, ott nincs is dugig a hűtő, meg éjszaka rendelhető pizza : )

 

6.) Szomjúság-érzet és éhség

Sokan összekeverik a szomjúság és éhség-érzetet. Te iszol eleget?! A >testtömeg kg x 0,035< képlet kiszámolni, mennyi folyadékra van szükséged naponta, ha sportolsz!

Jó edzést, sok sikert! : )

Blanka

 

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta éhség életmód
blog comments powered by Disqus