Asztaxanthin segít a májbetegségekben

Asztaxanthin segít a májbetegségekben

 

 

 

Asztaxanthin szerepe a májbetegségekben

 

A nem alkoholos zsírmájbetegség (NFLD) a májbetegségek két leggyakoribb típusa.

 

Mindkettő jelentős májkárosodást okoz, amely viszont BIG kockázati tényező olyan káros állapotok esetén, mint a rák, a vesebetegség és a szívbetegség.

A zsírmájbetegség nagyrészt az oxidatív stressz következtében jelentkezik, amelyet a máj tartós gyulladása okoz.

 

Gyakran olyan anyagcsere-rendellenességekkel jár, mint az elhízás és a lipidek felhalmozódása a sejtek szintjén. Kétféle módon segít az Asztaxantint a májbetegségek megelőzésében vagy kezelésében.

 

Először is antioxidánsként hat, amely a májban az oxidatív stressz tetején marad. Megszabadulva az anyagcsere-rendellenességek által okozott felesleges gyököktől, az Asztaxantin elősegíti a máj normál működésének helyreállítását és a májkárosodás elkerülését.

 

A 2016. évi tanulmányban Jui-Tung Chen és csapata a japán Jichi Orvostudományi Egyetemen megállapította, hogy az asztaxantin használata hozzájárulhat a máj működésének megóvásához, valamint a zsíros májbetegségek, a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

 

Egy másik, nemrégiben, 2018-ban közzétett tanulmányban a tudósok felfedezték, hogy az asztaxantin hatékonyan képes egerek alkoholos zsíros májbetegségeivel szemben szabályozni a bél baktériumait. A májbetegség kezelésében nem hiányzik az asztaxantin hatékonyságát célzó tanulmány.

 

Forrás: Asztaxanthin kutatás

 

 

blog comments powered by Disqus