Asztaxanthin segít a cukorbetegségben

Asztaxanthin segít a cukorbetegségben

 

Az Asztaxanthin egészségügyi előnyei

 

Mint korábban már említettük, az Asztaxanthin hatékonyságáról és egészségügyi előnyeiről végzett tanulmányok száma ezer felett jár. Vessen egy pillantást a legfontosabb egészségügyi előnyeire:

A CDC statisztikák szerint az amerikai felnőttek több mint egyharmada prediabetikus, ami azt jelenti, hogy kialakulhat a krónikus betegség, ha az adott kockázati tényezők kiváltják. Ezért nem meglepő, hogy a cukorbetegséggel diagnosztizált amerikaiak száma háromszorosára nőtt az elmúlt két évtizedben

Manapság az Egyesült Államokban több mint 30 millió ember cukorbetegségben szenved, és ennek évente hatalmas aránya hal meg. Valójában a cukorbetegség az ország hetedik vezető halál oka. A túlsúlyos és elhízott emberek vannak, a legmagasabb kockázati tényezőkkel a cukorbetegek között.

 

Magyarországon, több mint egymillió cukorbeteg él, a számuk évről-évre egyre nő:

A cukorbetegség különböző szövődményei – úgy, mint a végtag amputáció, valamint a szemkárosodás és a vakság –amelyek megelőzhetők lennének. 2019.

A cukorbetegséget az inzulint termelő hasnyálmirigy problémái okozzák. Pontosabban, ez akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy béta sejtjei megsérülnek, gyulladtak vagy más módon működnek hibásan. Amikor ezeket a sejteket elpusztítják, a hasnyálmirigy nagyon kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem termel inzulint.

Az inzulin hasznos hormon, amely kulcsszerepet játszik a fogyasztott cukor és zsírok felhasználásának vagy tárolásának szabályozásában, a szervezetben.

Így történik meg, hogy a magas vércukorszint okozta oxidatív stressz okozza a hasnyálmirigy β-sejtjeinek meghibásodását vagy működési hibáját. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a cukorbetegekben magas az oxidatív stressz szintje, gyakran hiperglikémiával és glükóztoxikussal van összefüggésben.

Az Astaxanthin antioxidáns tulajdonságai hozzájárulhatnak a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek védelméhez azáltal, hogy csökkentik a vér oxidatív stresszét és cukor-toxicitását. Valójában egy, a 2002-ben közzétett mérföldköves tanulmányban a tudósok megállapították, hogy az Asztaxanthin csökkentette a cukorbetegek egerek glükóztoxicitását, és ezért védi a hasnyálmirigy béta-sejtjeit.

Az Asztaxanthin segíthet a betegek cukorbetegség kezelésében is. A 2018. évi tanulmányban a kutatók felfedezték, hogy az Asztaxanthin hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez és a cukor anyagcseréjének javításához a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegekben.

Az Asztaxanthin antioxidánsként számtalan előnnyel jár a nyiroksejtek diszfunkciójának visszanyerése és az inzulinérzékenység fokozása szempontjából - egy másik, 2006-ban közzétett tanulmány szerint.

 

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22170791/

http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf

https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2162995

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012237/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164583/

 

 

blog comments powered by Disqus