Hajdinás palacsinta gyümölccsel és joghurttal elkészítés
A SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 54 G
5 FORE/ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC, PLUSZ 2 ÓRA PIHENTETÉS/ SÜTÉSI IDŐ: 20 PERC
A hajdina nagyon hatásos választás a vércukorszint stabilizálása érdekében, és magnéziumtartalma miatt jót tesz a szív- és érrendszernek. Ennek a gabonatélének az íze némileg erőteljesebb, mint a teljes kiőrlésű és egyéb liszteké, de rendkívül finom, különösen, ha élénk színű bogyókkal és krémes joghurttal tálaljuk. A maradék palacsintákat sütő- vagy zsírpapírba csomagolva, lezárható műanyag zacskóban tárolhatjuk, és akár 3 hónapra le is fagyaszthatjuk.
1 és ½ csésze zsírszegény tej
3 tojás
1 teáskanál extraszűz olívaolaj, plusz egy kevés a serpenyőbe
1 csésze hajdinaliszt
2 csésze teljes kiőrlésű liszt
2 csésze 2 százalékos natúr görög joghurt
1 csésze felszeletelt eper
1 csésze áfonya
- Nagy tálban keverjük össze a tejet, a tojást és1 teáskanál olajat.
2. Közepes méretű edényben szitáljuk össze a hajdina- és a teljes kiőrlésű lisztet. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez és keverjük össze, hogy sima tésztát kapjunk.
3. Sütés előtt hagyjuk a keveréket 2 órán át pihenni.
4. Tegyünk egy nagy serpenyőt vagy palacsintasütőt a tűzre közepes lángon, és vékonyan olajozzuk ki az alját.
5. Öntsünk kb. 4 csészényi tésztát a serpenyőbe. Forgassuk a serpenyőt, amíg a tészta teljesen szét nem terül az alján.
6. Süssük a palacsintát kb. 1 percig, majd fordítsuk meg. Újabb 1 percen át süssük a másik oldalát is, amíg halványbarna nem lesz. Szedjük tálra a palacsintát, és fedjük le tiszta konyharuhával, hogy melegen tartsuk.
7. Ismételjük a műveletet, amíg az összes tészta el nem fogy; kb. 10 palacsintára elég.
8. Mindegyik palacsintára kanalazzunk 1-1 evőkanál joghurtot, és fejenként két palacsintát szolgáljunk fel egy tányéron.
9. Szórjuk meg bogyós gyümölcsökkel, és tálaljuk.
Kalóriatartalom adagonként (2 palacsinta): 353 kcal; teljes zsírtartalom: 7 g; koleszterin: 130 mg; nátrium: 102 mg; teljes szénhidráttartalom: 54 g; cukor:11 g; rost: 8 g; fehérje: 16 g