Termékek Menü

Asztaxantin

 

 

 

Asztaxantin antioxidáns, gyulladásgátló, szabadgyökök ellen, a negyedik algát tartalmazza az Imune  .

Haematococcus Pluvilalis mikroalgában található természetes Asztaxantin, a legerősebb ismert antioxidánsként tartják számon. Szervezetünk számára első osztályú védelmet biztosít.

  • 20 x erősebb mint a szintetikus asztaxantin
  • 50 x erősebb mint a béta- karotin
  • 60 x erősebb mint a C – vitamin
  • 550 erősebb mint az E – vitamin

Mellékhatása nincs, nem pro – oxidatív

Át jut a vér- agy gáton, és a vér-retina gáton, így hatását szemre és az agyra is kifejti.

 

Asztaxantin legnagyobb ORAC érték

ORAC:  Oxigéngyök Abszorpciós / elnyelő/kapacitás . Nemzetközileg elfogadott szabványrendszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérése.

 

Asztaxantin            -        28,222

Gyömbér                 -        14,840

Gránátalma           -        10,500

Fekete bab             -          8,040

Fokhagyma            -          5,346

Brokkoli                  -          2,809

Spenót                    -          1,515

Olivaolaj                 -          1,150

Banán                     -             879

Paradicsom           -             700

 

Antioxidáns hatás

Az asztaxantin semlegesíti a szingulett-oxigént – egy igen reaktív oxigénkötést –, így az erős antioxidáns hatásáról híres E-vitamin is eltörpül mellette (Shimidzu et al. 1996) mind belső, mind külső kozmetikai szerként. Az asztaxantin karotioniddal és béta-karotiniddal való összehasonlítása ugyancsak meggyőző eredményekhez vezet, mivel molekuláris felépítésük szempontjábol hasonlítanak egymásra.

A szerkezeti hasonlóság ellenére a szingulett-oxigén semlegesítésénél az asztaxantin egyértelműen erősebb hatást mutat. A szabad gyökök semlegesítő képessége miatt az asztaxantin a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal (a szintetikus asztaxantint beleértve) is összehasonlították (Creighton Egyetem tanulmánya).

Az összehasonlító kutatások ugyancsak azt mutatták, hogy a természetes asztaxantin antioxidatív hatása számottevően jobb más karotionidoknál (Bagchi 2001). A természetes asztaxantin 20-szor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin 50-szer erősebb, mint a béta-karotin 60-szor erősebb, mint a C-vitamin 550-szer erősebb, mint az E-vitamin  

Mellékhatásmentes

Egyes kiváló antioxidánsok bizonyos körülmények között – amikor semlegesítik a szabad gyököket – maguk is reakció érzékeny anyagokká válnak és káros hatást fejtenek ki: „Prooxidatívvá“ válnak és támadni kezdik a sejteket. A béta-karotin is az ismertebb antioxidáns karotinoidokhoz tartozik, így adott esetben pro-oxidatívvá válhat.

Ez az antioxidáns kizárólag a C-vitaminnal együttesen tudja kifejteni kedvező hatását, azaz megvédeni a sejteket a szabad gyököktől. C-vitamin nélkül a béta-karotin átveszi a szabad gyökök káros energiáit és maga is veszélyes molekulává válik, azaz pro-oxidatív állapotba kerül.

Amikor a folyamathoz C-vitamin is rendelkezésre áll, a pro-oxidítív állapot nagyon hamar visszavált antioxidatív állapotba, így nem jelent többé veszélyt a sejtek számára. A pro-oxidatív tulajdonságok szemponjából az asztaxantin más karotinoidokat is egyértelműen megelőz. Az asztaxantin különleges molekuláris szerkezeténél fogva teljesen kizárt, hogy prooxidatívvá váljon, így biztosan nem károsíjta a szervezetet.  

Szintetikus asztaxantin

A természetes és szintetikus asztaxantin antioxidáns képességét vizsgáló kísérletek figyelemre méltó eredményeket hoztak: Bár a szintetikus asztaxantin kémiai összetétele megegyezik a természetes asztaxantinéval, valójában a két molekula különböző. Az asztaxantin természetes formájában molekuláris láncának mindkét végén mindig zsírsavakhoz kapcsolódik. Ezen különbségek által a természetes asztaxantin felülmúlja a szintetikus asztaxantin képességeit.  

 

Kutatások

Az alig 0,1 mm nagyságú, édesvízi, Haematococcus Pluvialis elnevezésű mikroalga már igen korán felkeltette a kutatók érdeklődését. Girod-Chatrans, fancia tudós már 1797-ben megvizsgálta a zöld algák családjához tartozó vérben gazdag algát, amely erős napsugárzás vagy tápanyaghiány esetén nyugalmi vagy tartós állapotba kerül, és vérvörösre pigmentálódik. 1944-ban megváltozott a kutatások elsődleges témája, mivel Tisher angol biokémikus azonosította a vörös szín fő okát, az asztaxantin karotionidot. Időközben a természetes asztaxantin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismerté, amelyet az algák még napjainkban is nagy mennyiségben termelnek.

Ez a folyamat egy, a környezeti stresszhatások által kiváltott természetes reakció. Az asztaxantin védőfunkcóinak köszönhetően, mélyalvás állapotában az algák akár több, mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik. Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre és a természeti körülmények már nem szélsőségesek. Ezáltal az algák már korai Földünkön is dacoltak a legviszontagságosabb természeti körülményekkel. Azon tulajdonsága, hogy átvészeli a szárazságokat és a jégkorszakokat is az asztaxantin-védőpajzsának köszönhető.  

Antioxidáns - Asztaxanthin
Asztaxanthin. és a betegségek
Asztaxanthin. és a betegségek
Asztaxanthin antioxidáns - gyulladásgátló védelemet biztosít
Rendezés:

Top Imune alga csomagok
Információk