Orr - fül - problémák

Orr - fül - problémák

 

Orr - fül - problémák lelki betegségek

 

TÜSSZENTÉS

A tüsszentést az orrüreg belső falának izgatása, irritációja, csiklandozása okozza, amely egyszerre az orron és a szájon távozó nagyobb levegőmennyiség hirtelen kiadásával jár. A tüsszentés azt jelenti, hogy valami vagy valaki zavar engem. Megfigyelem, hogy a tüsszentéskor épp mivel foglalatoskodom, vagy kivel vagyok. Mi az, ami zavar, egy helyzet, vagy egy személy? Éppen valakit kritizálok, talán saját magamat? Tudat alatt annak érzem szükségességét, hogy elmeneküljek egy bizonyos helyzettől, vagy eltávolodjak egy személytől. Mit akarok visszautasítani az életemben? Kitől vagy mitől szeretnék megszabadulni? Megtalálom az okot, és elfogadom Ív, hogy megtalálom a helyemet a világban, és cselekedeteimmel visszaállítom a harmóniát, az egyensúlyt, vagy úgy, hogy az érintett személlyel megbeszélem a dolgokat, vagy helyrehozom a problémás helyzetet.

TESTSZAG

Általában minden testnedvem az érzelmeimet jelképezi. Így a kellemetlen testszag arról árulkodik, hogy káros gondolatok csordulnak túl bennem, és ezeket kifejezésre kellene juttatnom ahelyett, hogy mindent magamban tartanék. Ez lehet ingerlékenység, elégedetlenség, utálat, frusztráció, undor egy emberrel vagy egy élethelyzettel szemben. Ugyanúgy lehet egy elengedett intenzív érzelemnek a jele is, amely ahhoz a testrészhez kapcsolódik, amelyen keresztül az izzadtság távozik. Az az ember, akinek kellemes az illata, az általában szép gondolatokat táplál és harmóniában él a környezetével. Az is lehet, hogy valaki olyan vagyok, aki magas spirituális küldetést hivatott betölteni az életében, hogy „szent illattal" távozzék ebből a világból. Ilyen esetben tényleg olyasmit érzékelhetünk, mintha virágillat távozna a testből. Ha különféle spirituális írásokat olvasok, ha meditálok, vagy szemlélődöm, ha nagyon boldognak érzem magam, akkor szegfű, rózsa és szantálfa illatát is áraszthatom magamból. Még akkor is, ha ez igen ritka, vannak olyan emberek, akik „szagról" megérzik mások betegségeit vagy érzéseit. Minden betegségnek megvan a sajátos „szaga", ugyanúgy, ahogy minden betegségnek megvan a saját színe az ember mágneses mezején, auráján belül. Ha fokozott a verejtékezés, akkor az arra utal, hogy nagy belső feszültséget, idegességet, bizonytalanságot vagy szorongást élek meg. A bőröm pórusain keresztül kiengedem minden elfojtott, elnyomott érzésemet, amely bennem csak elmérgesedik. Meg kell tanulnom érvényesíteni önmagamat, és kifejezni mind a negatív, mind a pozitív érzéseimet, hogy megtisztuljak, helyt adjak az újnak, s szép szeretetteljes gondolatok töltsék ki lényemet.

TENGERIBETEGSÉG

Tengeribetegséget a mozgás okoz azoknál az embereknél, akiknek a belső füle érzékeny a szokatlan mozgásokra (pl. hirtelen megállás és elindulás, hintázás). A tünetek a szédülés, súlyosabb esetben hányinger. Tengeribetegség nemcsak hajón, de autóban vagy a légörvények hatására repülés közben is kialakulhat A tengeribetegség azt jelzi, hogy nem uralom a helyzetet, hánykolódom az élet tengerén, az a benyomásom, hogy mindent elveszítek. Mivel ilyenkor nincs „szilárd talaj a lábaim alatt", bizonytalanságérzés lesz úrrá rajtam. Ez még nagyobb méreteket ölt, ha rettegek a jövőtől vagy az ismeretlentől. A hányinger miatt fel kell tennem a kérdést: Mi az, amit nem emésztek meg, mit akarok elutasítani, mit nem fogadok el? A közlekedéssel kapcsolatos félelmek (hajó, repülő, autó, vonat) gyakran tudatos vagy tudat alatti halálfélelemhez köthetők.

SIKETSÉG

Sokan siketen születnek, mások kora gyermekkorukban veszítik el a hallásukat. Az életemben bizonyára számos dolgot nem akartam volna meghallani, ezért kell most hallás nélkül élnem. Azért, hogy rájöjjek, melyek lehetnek ezek a dolgok, inkább a szüleimnél kell keresgélnem, főként az anyámnál. Mit nem akart az anyám meghallani? Lehetséges, hogy miközben engem hordott a szíve alatt, sokszor ezt mondhatta: „Nem akarok erről többet hallani." Ha ez rám hatással lett, nekem is meg kell értenem valamit-hiszen mindig oka van annak, ami velünk történik. Egyre jobban tökéletesítem a belső hallásomat, amely lehetővé teszi majd számomra, hogy én is kivegyem a részemet az élet örömeiből, és az engem körülvevő emberekkel szót értsek.

ORR

Az orr a szaglószervünk. Lehetővé teszi számomra, hogy kapcsolatban lehessek az atmoszférával, a külvilággal. A szaglás az egyik legbefolyásosabb érzékszervem, és az első csakrához, az első energiaközponthoz kapcsolódik, amely a farkcsontnál található. Az orr dupla nyitás (nyílás) az életre. A jobb és bal oldali orrlyuk a belső és külső világ csatornái. Ha a testem akadályt képez a légutakban, ez arra utal, hogy elszigetelem magam valakitől a környezetemben, vagy valamely engem érintő helyzettől, amely zavar engem, vagy amit nem fogadok el. Innen a kifejezés: „Ennek az embernek a szagát sem bírom!" Valami olyasmitől próbálom elvágni, elszigetelni magamat, amely titkos és intim oldalamat érintheti, a gondolataimmal vagy fizikai, érzelmi teremmel kapcsolatban. Ez egy olyan ember vagy helyzet, amit vagy akit kritikával illetek, amelyről úgy gondolom, „bűzlik", és vele szemben dühöt, undort érzek. Lehet szó egy olyan szagról, amelyet nem kedvelek, talán azért, mert egy olyan eseményre emlékeztet, amelyet el szeretnék felejteni, és amit „büdösnek" tartok. A szaglásom szorosan kapcsolódik a háromdimenziós memóriámhoz. A szagláson keresztül, az illatok, szagok felidézésével, könnyebben emlékezem kellemes, vagy ellenkezőleg, rossz élményekre. Fontos, hogy tudatosítsam ezt a korlátozott légzési állapotot, hogy felmentsem az embereket döntéseik alól, amelyeket nem kell kritizálnom, elítélnem. Felhagyok tehát mások, és bizonyos helyzetek, mások választásainak és döntéseinek az elítélésével, ugyanúgy, ahogy magamat sem ítélem el bizonyos választásaim, döntéseim miatt. Ez lehetővé teszi, hogy az élet szabadon keringjen, áramoljon, és a szeretet is nőjön bennem.

ORR - ORRMELLÉKÜREG-GYULLADÁS (SZINUSZITISZ)

A heveny gyulladások a legtöbb esetben a fölső légutak vírusos vagy bakteriális fertőzései következtében alakulnak ki. Az idült orrmelléküreg-gyulladás hátterében gyakran egy allergia áll, s a gyulladás annak a mellékhatása. Ha orrmelléküreg-gyulladásban szenvedek, akkor egy, az orromat érintő zárlatot élek meg, és ebben az arcüregeim IS érintettek. Az orrmelléküregek fertőzése egy emberrel vagy egy helyzettel kapcsolatos tehetetlenséghez kapcsolható, amit nem bírok elviselni. Az is lehet, hogy veszélyt vagy fenyegetettséget érzek, amely félelmet ébreszt bennem. Ez a veszély lehet reális és képzelt, az eredmény ugyanaz. Az lehet a benyomásom, hogy itt valami „bűzlik", hogy valami kétes ügy van jelen az életemben. Az üzenet, amelyet meg kell értenem, hogy érezzem a szeretetet, ami körülvesz, és minél mélyebbre szívjam be magamba.

ORR - ORRVÉRZÉS

A levegő az orron keresztül áramlik be a testünkbe. Mivel a vér az, amely a levegőt, az oxigént az egész testemben szállítja, az orrvérzés azt jelzi, hagyom, hogy az öröm, a szeretet a testemen, a lényemen kívülre áramoljon. Tehát valami általam érzett dologgal kapcsolatban csökken az örömöm. Ez bizonyára egy nagy csalódást jelöl. Olyan érzésem van, hogy nem szeretnek vagy nem ismernek el az értékeimnek megfelelően. Tehát meg kell tanulnom önmagamat elismerni, önmagamat szeretni, tehát megérteni azt, hogy a boldogságom csak attól függ, hogy mit gondolok magamról. Egy régi hiedelem szerint az orrvérzéssel egy rossz érzelem vagy egy rossz helyzet távozik el az életemből.

ORR - POLIP

Az orrpolipok az orrnyálkahártya testes kitüremkedései. A vastagbél vagy a húgyhólyag polipjaival szemben az orrpolipok nem daganatok, jelenlétük nem jelenti a rák kialakulásának kockázatát. Mindössze gyulladás következményei, és sokszor szinte teljesen elzárják az orrnyílást. Egy érzelmi sokkot élhettem át. A fájdalom miatt bezárkózom, ami ahhoz vezet, hogy újra átélem az engem fenyegető helyzeteket. Megnézem, hogy a polip melyik oldalon fejlődött ki, és megtalálom, hogy mi lehetett az, ami engem így felzaklatott. Ha a bal oldalon, akkor az érzelmi oldalt érinti, ha a jobb oldalon, akkor a racionális oldallal, a felelősségeimmel kapcsolatos. Ha el kell távolíttatni a polipot, akkor megköszönöm a testemnek a polip által küldött információt, és elfogadom a szívemmel a tudatosítási folyamatot, amelyre szükségem volt.

ORRVÁLADÉK

Minden testnedv érzelmeim egy aspektusát jelképezi. Ha az orromból távozó váladék a torkomba ürül ahelyett, hogy a testemen kívülre távozna, ez azt jelzi, hogy elfojtom, „lenyelem" az érzelmeimet vagy a könnyeimet. Hajlamos vagyok magamba fordulni, és saját sorsomon sopánkodni. Fontos, hogy kézbe vegyem az életemet, hogy sajátörömömre is tegyek dolgokat, hogy visszatérjen az életkedvem, s betöltsem a küldetésemet.

FÜL (általában)

A látás és a hallás a tájékozódás alapfeltétele, segítségükkel helyezem el magam a világban. Észrevehetek valamit anélkül, hogy hangja lenne, hiszen látom. És hallhatom közeledni anélkül, hogy látnám. E két érzékszervem képes a környezetemet háromdimenzióssá alakítani. A füleim segítségével hallom meg a harmonikus és a diszharmonikus hangokat egyaránt. Teljes vagy részleges süketség akkor lép fel, ha az általam hallott dolgokat nem vagyok képes feldolgozni, vagy elfogadni. Beindult bennem egy szelektív információkezelés: kiszűröm, amit hallani szeretnék (az én dolgaim), és elzárkózom minden egyébtől, ami nem tetszik nekem. Közvetett módon a fül az univerzumban fejlődő test és lélek egyensúlyának megtartásában játszik nagy szerepet. így tudok állva maradni, és a számomra kijelölt úton haladni.

FÜL - FÜLFÁJÁS

Akkor lép fel fülprobléma, amikor bánatos, ingerült vagyok, vagy úgy érzem, megbántottak azzal, amit hallottam. Úgy is érezhetem, hogy senki nem hallgatja meg azt, amit mondani akarok. Esetleg csalódott vagyok amiatt, hogy mások nem mondanak nekem olyan dolgokat, amiket hallani szeretnék (bókok, köszönet stb.). El akarok szigetelődni, és nem akarok tudomást venni a környezetemről. Fülfájás többnyire akkor alakul ki, amikor kritikát kapok. Érzelmi és fizikai fájdalmat okoz nekem az, amit hallottam, amit a fejemhez vágtak. Ha a fülek fertőződéséről van szó, akkor valószínűleg valami olyan dolgot hallottam, ami ingerültté tesz, kibillent érzelmi egyensúlyomból, konfliktust, diszharmóniát okoz bennem. Ha fülgyulladásról van szó, akkor tehetetlennek érzem magam a hallottakkal kapcsolatban. Gyakori a fülfájás az olyan gyerekeknél, akik mindenbe be vannak avatva, ami a felnőttek dolga. Minden előttük zajlik, mindent hallanak. Füleimet nyitva tartom, de kifejlesztem magamban annak képességét, hogy bizonyos dolgokat elengedjek a fülem mellett. Így tudom függetleníteni magamat azoktól a dolgoktól, amelyek zavarnak. A szívem így mindig nyitott maradhat.

FÜL - FÜLCSENGÉS

Sípoláshoz, fütyüléshez, morajláshoz, zúgáshoz hasonló hangokat hallok, de ezek a hangok nem a külvilágból jönnek. Ez lehet időszakos vagy állandó jelenség, és különböző hangintenzitással jelentkezhet. Vajon hallgatok a belső hangomra? Mintha nem lennék képes megfelelő hullámhosszra hangolni a belső rádióállomásomat. Ha a rádiót ráállítom egy frekvenciára, de éppen nincs adás, csönd honol. Tehát ha a belső hangom nem akar szólni hozzám, csönd van, a sípolás viszont azt jelzi, rossz irányba „tekertem a gombot**. Vajon nem olyan érzelmekről van szó, amelyeket elfojtottam, hogy a belső egyensúlyom ne szenvedjen csorbát? Az élet így akar engem figyelmeztetni arra, hogy hallgassak a belső hangomra, odafigyeljek igényeimre és vágyaimra. Kézbe kell vennem az életemet, annak érdekében, hogy csökkentsem a gondolataimban és az érzelmeimben uralkodó zűrt. Az a tény, hogy csengést, zúgást, sípolást hallok, azt is jelezheti, hogy valamit nem akarok meghallani, ezért „túlkiabálom" ezekkel a kreált hangokkal. Minden holisztikus módszer (jóga, irányított relaxáció, akupunktúra, vitaminterápia, energiaterápia) segíthet a stressz csökkentésében, és a nagyobb belső nyugalom elérésében. Hallhatom patak hangját, harang vagy fák között fújó szél zúgását, duda kültőlését, méh zümmögését, esetleg több ezer hegedű hangját. A hangokat különböző belső szinteken hallom, ami azt jelzi, hogy belső fülem nyitott a világ valóságát meghallani.

FÜL - FÜLGYULLADÁS

A fülgyulladás olyasmivel kapcsolatos kényelmetlenséghez kötődik, amit nemrégen hallottam. A fülgyulladás nagyon gyakori a gyermekeknél, mert olyasmit kell hallgatniuk, ami a felnőttek dolga, de frusztrációjukat nem tudják kifejezni. A fájdalom oka lehet az is, hogy valamit nem akarok meghallani, de szükségem lenne rá („szeretlek", „gratulálok"). A fülgyulladást általában váladék megjelenése is kíséri a dobhártya mögötti részen. Minden hangnak először ezen a folyadékon kell áthatolnia, ami olyan érzést kelt, mint amikor az anyaméhben voltam. A fülgyulladással tehát ennek a különleges helynek az emlékét próbálom felidézni. Befelé fordulok, csak a szomorúság, fásultság, meg nem értés a társaim. Hz egy jelzés a szüleim számára, hogy nekem gyermekként valami belső konfliktussal kell szembenéznem. Rá kell vezetniük a megoldásra, arra, hogy kifejezzem magam. Felnőttként a következő kérdéseket kell feltennem magamnak:,.Hallgatok a belső hangomra? Olyan üzeneteket kapok, melyek zavaróak a számomra, és amik feldühítenek?" A hallás (külső és belső egyaránt) réven haladhatok előre az életben. Lehetővé teszi, hogy összpontosítsak és kikerülhessem a felesleges akadályokat.

FÜL - SÜKETSÉG (időszakos)

Elhatároztam, hogy elszigetelem magam a többiektől. Úgy érzem, elutasítanak, ezért „befogom a füleimet", hogy mások ne bosszantsanak. Mivel néha nem tudom, hogy mit válaszoljak, süketnek tettetem magam. Attól félek, hogy befolyásolnak engem, és nem fogadom el  a kritikát egyre inkább elszigetelődöm, és csökönyösen nem akarok hallani. Az idő azonban úgy alakítja, hogy megoldatlan problémáim egy napon mind visszatérnek, és akkor szembe kell néznem velük. Jobban teszem, ha „hegyezem a füleimet" és hallgatok a belső hangomra, amely a legjobb tanácsadó. Ezentúl meghallom a belső üzeneteket, és kinyílok mások felé.

FÜL - FÜLZÚGÁS

A fülzúgás jelentése: nem vagyok hajlandó a belső hangomra, a belső jelekre figyelni, amelyek az életemet irányítják, segítik. Mindenben a saját fejem után megyek, nem vagyok hajlandó bizonyos, nekem nem tetsző dolgokat meghallani. Csökönyös is lehetek. Ellenállást tanúsítok, mert félek attól, hogy fény derül az igazságra, hogy rájövök egy dologra, vagy esetlegesen döntést kell hoznom valamivel kapcsolatosan. Zúg a fülem azért, hogy ne halljak meg valamit. Feszültséget érezhetek, azok miatt a gondolataim miatt, amelyek a fejemben nyüzsögnek. Ha elfogadom hogy nyitott szívvel állok a dolgokhoz, akkor sokkal tisztábban fogom meghallani a belülről jövő szavakat. Nem lesz többé szükségem arra, hogy ne halljak meg dolgokat.

 

 

blog comments powered by Disqus